Sandefjord, Vestfold og Telemark

Sandefjord Noorwegen Met een roerige geschiedenis van Vikingen, de walvisindustrie en een grote stadsbrand, heeft Sandefjord al heel wat meegemaakt. Sandefjord staat waarschijnlijk het meest bekend (berucht) om de walvisjacht en was lange tijd dé walvisjachthoofdstad van de wereld. Nu herinnert het Walvisvaartmuseum in het stadje nog aan deze tijd. Toe aan wat meer ontspanning? Met 146 kilometer aan kustlijn zijn er ontelbaar veel stranden te vinden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Midtåsen

Op het terrein Midtåsen staat het voormalige landgoed van Anders Jahre, scheepsmagnaat en filantroop. Het huis is gebouwd in 1930 en tot 2006 heeft de vrouw van Anders Jahre hier nog gewoond. Tijdens het zomerseizoen worden er op bepaalde data rondleidingen door de villa gehouden. Het landgoed heeft daarnaast een uniek sculpturenpark. Hier staat een aantal sculpturen van de Noorse beeldhouwer Knut Steen in marmer en brons. Vanaf het landgoed heb je een prachtig uitzicht over Sandefjord.

Midtasen Sandefjord

Walvisvaartmuseum

Dit museum herinnert aan de tijd dat de walvisjacht onverschrokken populair was totdat de dieren bijna niet meer in de wateren voorkwamen. In de tentoonstelling 'We Were Out To Get Whales' kom je meer te weten over de florerende walvisindustrie in het stadje en de Noorse aanwezigheid op Antarctica. Tijdens het zomerseizoen kun je aan boord gaan van de 'Southern Actor'. Dit is de enige walvisvanger uit het moderne tijdperk van de walvisvangst die nog in originele staat verkeert. Ook is er een tentoonstelling met opgezette dieren uit de poolgebieden. De belangrijkste bezienswaardigheid is het grote model van een blauwe vinvis die aan het plafond hangt.

walvisvaartmuseum, Sandefjord

Sandefjord kerk

Midden in het stadscentrum ligt de Sandefjord kerk, deze staat voornamelijk bekend om zijn muziekprogramma. De oorspronkelijke kerk werd door een grote stadsbrand in 1900 verwoest, waarna vrij snel de huidige kerk is ontstaan. De Noorse kunstenaar Dagfin Werenskiold heeft het altaarstuk gemaakt. De kerk wordt ook geroemd om de orgels vanwege het prachtige akoestische geluid. Er worden zowel overdag als 's avonds verschillende kerkconcerten georganiseerd.

Sandefjord kerk Sandefjord

Street Art

In de zomer van 2017 is Sandefjord een stuk kleurrijker geworden. De organisatie Art for All in the World organiseerde samen met Visit Vestfold en Sandefjord Kunstforening een project dat meer kleur aan de stad gaf. Zeven kunstenaars werden van over de hele wereld gehaald om in Sandefjord aan dit project te werken. Het project is opgezet in tijden van de migrantencrisis, de boodschap van de muurschilderingen is dat alle soorten mensen welkom zijn in de stad. Met een stadswandeling ontdek je deze prachtige muurschilderingen op verschillende plekken in de stad.

Street Art Sandefjord

Strand

Met 146 kilometer aan kustlijn zijn er genoeg stranden te vinden in de omgeving. Je vindt hier afgelegen stranden, stranden met campings en kindvriendelijke stranden. Ben je op zoek naar een kindvriendelijk strand ga dan naar Korsvik, Langeby, Sjellvika of Vøra. Het water is meestal ondiep en vaak zijn er faciliteiten bij deze stranden. Op zoek naar de wat meer kleinere en rustigere stranden? Ga dan naar Asnes, Granholmen of Grubesand.

Strand Sandefjord
Ballon!