Skien, Vestfold og Telemark

Skien Noorwegen In het zuiden van Noorwegen ligt het kleine en waterrijke stadje Skien. De stad ligt tussen de twee meren Bryggeparken en Hjellevannet en de waterkant vormt dan ook een belangrijk onderdeel van het stadsbeeld. Verken ook zeker de rest van de omgeving bij het Telemarkkanaal, dit kan per fiets, te voet of op het water. Ontdek ook de geschiedenis van Skien in het openluchtmuseum Brekkeparken met oude boerderijgebouwen of kom meer te weten over het leven van de beroemde toneelschrijver Henrik Ibsen die hier is geboren.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Telemarkkanaal

Het Telemarkkanaal is het enige kanaalsysteem in Noorwegen dat met de zee is verbonden. Het 105 kilometer lange meer heeft achttien sluizen, boten worden maar liefst 72 meter boven zeeniveau getild. Er zijn talloze activiteiten langs het kanaal te doen. Huur een fiets en verken de verschillende fietspaden langs het Telemarkkanaal of ontdek de omgeving te voet. Ben je liever op het water? Je kunt ook kajakken, kanoën of mee op een rondvaartboot.

Telemarkkanaal Skien

Skien kerk

Nadat de vroegere kerk van de stad verloren ging bij de grote stadsbrand in 1886, is een aantal jaar later de huidige Skien kerk voltooid. De kerk is in neogotische stijl gebouwd. Stap naar binnen en bewonder prachtige glas-in-loodramen, geglazuurd steen en versieringen op de muren en plafonds. Met 5200 pijpen en 70 stemmen heeft de kerk een van de grootste en beste orgels in Noorwegen.

Skien kerk

Norsjø meer

Vlak bij Skien ligt het langgerekte Norsjø meer. Het meer is onderdeel van het Telemarkkanaal en de meeste rivieren in de regio komen in het meer uit. Het is een groot meer met veel mogelijkheden. Bij heerlijk zomers weer zijn er voldoende plekken om af te koelen. Stap aan boord van een boot voor een excursie of beleef andere watersportactiviteiten.

Norjso meer, Skien

Brekkeparken

In een open omgeving, met uitzicht op het centrum van Skien, staat het openluchtmuseum Brekkeparken. Er staan meerdere oude boerderijgebouwen. De belangrijkste bezienswaardigheid voor het museum en Brekkeparken is de boerderij Søndre Brekke. Het is een prachtig landhuis dat helemaal gerestaureerd is zodat je kunt zien hoe Niels Aall en zijn familie aan het begin van de negentiende eeuw hier hebben geleefd. Rondom het landhuis is een schitterend park in Engelse stijl aangelegd. Bewonder ook de vele mooie bloemen in het park, in de zomer staan er zo'n 27.000 tulpen in bloei.

Brekkeparken, Skien

Henrik Ibsen Museum

Een paar kilometer ten noorden van Skien ligt het ouderlijk huis van de bekende Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen. Je komt hier meer te weten over zijn leven, van een kleine jongen die opgroeide tot een wereldberoemde toneelschrijver. Het museum bestaat uit de goed bewaard gebleven boerderij uit 1815, het washuis, de landarbeidersverblijven, de schuur en het pakhuis. De boerderij ligt midden in een agrarisch landschap. In de grote boomgaard is een bowlingbaan nagebouwd uit 1830 dus waan je terug in de tijd en laat een balletje rollen. In het museum bevindt zich ook de Peer Gynt Escape Room, vernoemd naar een bekend toneelstuk van Ibsen. Je hebt 45 minuten de tijd om Peer Gynt te redden door het oplossen van codes en puzzels.

Henrik Ibsen museum, Skien
Ballon!