Tønsberg, Vestfold Og Telemark

Tønsberg, Noorwegen Tønsberg wordt ook wel de oudste stad van Noorwegen genoemd vanwege haar rijke geschiedenis met de Vikingen. Neem een kijkje bij het wereldberoemde Vikingschip Saga Oseberg in de haven of duik de geschiedenis in bij het Slottsfjellsmuseum boven op de Slottsfjell berg. Hier is tevens het meest bekende bouwwerk van Tønsberg te vinden, de Castle Rock Tower. Vanaf deze toren kijk je prachtig uit over de stad. Ook aan natuur geen gebrek rondom Tønsberg. Breng een bezoek aan Færder National Park, een van de twee marine parken van Noorwegen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vikingschip Saga Oseberg

Resten van het beroemde Vikingschip Saga Oseberg zijn net buiten Tønsberg in de grond gevonden, aan het begin van de twintigste eeuw. De resten van het schip en de bijzondere voorwerpen aan boord staan in de buurt van Oslo in een museum tentoongesteld. In de haven van Tønsberg bekijk je echter een replica op ware grootte van het Vikingschip. Tijdens de bouw van deze replica is gebruik gemaakt van dezelfde constructiemethoden en gereedschappen als de Vikingen. Kom onder begeleiding van een gids meer te weten over de Vikingen en hun schepen. In de zomermaanden worden er ook demonstraties van oude ambachten gegeven, waaronder smeedwerk.

Vikingschip Saga Oseberg, Tønsberg

Slottsfjell berg

De grootste ruïneplaats van Scandinavië tref je aan de rand van het centrum. Boven op de Slottsfjell berg stond eeuwenlang een nederzetting, bestaande uit onder andere een lange stadsmuur, een kasteel en wachttorens. Tegenwoordig zijn enkel nog de overblijfselen van het kasteel te zien, maar staat de toren nog fier overeind. Vanaf deze zeventien meter hoge toren heb je een schitterend uitzicht over de stad. Het kasteel was het grootste kasteel uit de veertiende eeuw en werd in 1503 verwoest. Delen van de Koningszaal zijn nog te bezichtigen. Elk jaar vindt hier ook een middeleeuws festival plaats midden op de berg.

Slottsfjell berg, Tønsberg

Slottsfjellsmuseum

Boven op de berg is niet alleen de geschiedenis van de stad in de overblijfselen te vinden, maar ook in het Slottsfjellmuseum. Bekijk het vierde Vikingschip van Noorwegen in de Vikingzaal en de vele andere middeleeuwse tentoonstellingen. Kom meer te weten over koning Haakonsson en de burgeroorlog in Noorwegen. Ook de walvisvaart was groot in dit land in de negentiende eeuw. Zo is het grootst bewaarde skelet van een blauwe vinvis tentoongesteld in dit museum.

Slottsfjellsmuseum, Tønsberg

Haugar Art Museum

Kunstliefhebbers zijn aan het juiste adres in het Haugar Art museum. Dit museum heeft naast vaste tentoonstellingen, ook geregeld wisselende tentoonstellingen. Bewonder onder andere de vaste kunstcollectie van Andy Warhol After Munch, waaronder het beroemde schilderij 'de schreeuw'.

Haugar Art Museum, Tønsberg

Kathedraal van Tønsberg

Gebouwd op de ruïnes van de St. Larentiuskerk, prijkt de huidige kerk in het centrum van Tønsberg . De kerk is echt het middelpunt van de stad. In de zomermaanden worden hier vaak activiteiten en concerten georganiseerd. Stap binnen en ontdek het authentieke interieur met vele oude kunstwerken. Bekijk bijvoorbeeld het altaarstuk uit 1760 en de preekstoel uit 1621. Ook de klokken in de toren dateren uit dezelfde tijd.

Kathedraal van Tønsberg, Tønsberg

Omgeving

Eiland Nøtterøy

Het eiland Nøtterøy ligt voor de kust van Tønsberg. Het is door een brug verbonden waardoor het eiland makkelijk bereikbaar is. Het is een vrij groot eiland met meerdere plaatsen en in de zomermaanden erg populair bij toeristen. Wandel of fiets langs de steile kliffen of geniet op een van de zandstranden. Ook is er genoeg historie te zien op dit eiland. In het westen zijn grafheuvels gevonden uit de vroege ijzertijd en in het oosten bekijk je het Vardås fort. Dit alles maakt het eiland ideaal voor een dagrip vanuit Tønsberg.

Eiland Nøtterøy, Tønsberg

Eiland Tjøme

Via een brug is het mogelijk om vanaf het eiland Nøtterøy naar het eiland Tjøme te rijden. Op Tjøme is het de moeite waard om naar World's End te gaan. Zoals de naam al doet vermoeden lijkt dit punt bijna het einde van de wereld. Het is een prachtig uitzichtpunt waarbij je zo ver het oog reikt de zee kunt zien. Bij World's End staat tevens het bezoekerscentrum van Færder Nationaal Park. Verder is ook dit eiland een echt vakantie eiland met heerlijke stranden en mooie zomerse dagen. In het zuiden bij het dorpje Hvasser zijn prachtige wandelgebieden en kan er goed gezwommen worden. Lilleskagen strand in het noorden is het bekendste strand van het eiland.

Eiland Tjøme, Tønsberg

Færder National Park

Færder National Park is een van de twee marine parken van Noorwegen. Het park bestaat uit vele eilanden, zee en delen van het vaste land. Het bezoekerscentrum is te vinden bij World's End, het meest zuidelijke puntje van het eiland Tjøme. Er zijn vele activiteiten te ondernemen in dit gebied. Van wandelen, vissen, watersporten, kanoën en varen. Genoeg te doen in dit karakteristieke kustlandschap.

Færder National Park, Tønsberg
Ballon!