Bergen, Vestland

Bergen Noorwegen Bergen ligt tegen de steile berghellingen aangeplakt. Deze stad op de oevers van het Byfjord dankt haar naam aan de zeven bergen die de stad omringen, waarvan Fløyen de bekendste is. Vanwege haar centrale ligging is Bergen vaak het startpunt van een rondreis en toegangspoort tot de Noorse fjorden. De stad is bovendien populair bij fijnproevers en cultuurliefhebbers. Laat je verrassen door de kleurrijke huizen, musea en goede (vis)restaurants. Struin langs de oude handelshuizen in Bryggen, bekijk het uitzicht vanaf de Fløyen en proef de verse vis in Fisketorget.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hanzekade Bryggen

Het is misschien wel het meest gefotografeerde plekje van Bergen: de gekleurde houten huizen in de wijk Bryggen. In de Hanzetijd was dit een bekend handelscentrum. Tegenwoordig staan de middeleeuwse huizen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de achttiende eeuw werden ze bijna geheel verwoest door een brand, maar ze zijn weer in oude glorie hersteld. Het is hier heerlijk slenteren langs de restaurantjes, musea, winkeltjes en galerieën.

Bryggen Bergen

Fløibanen-kabelbaan

Fløyen is de bekendste van de zeven bergen die Bergen omringen, al gaat de eer van de hoogste top naar de Ulriken. Vanuit Bergen brengt de Fløibanen-kabelbaan je naar de top van de Fløyen waar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad. Het is het startpunt van meerdere wandelroutes, hoewel de kinderen zich misschien liever uitleven in de speeltuin. Je kunt kiezen uit een eenvoudig rondje om het meer (vijf kilometer) of een van de wandelroutes verder de bergen in. In plaats van met de kabelbaan kun je ook wandelend de Fløyen afdalen. Vooral in de zomermaanden kan het druk zijn bij de kabelbaan. Een alternatief uitzicht is dat vanaf de Ulriken. Je kunt zelf naar boven wandelen of de kabelbaan nemen, de Ulriksbanen.

Floyen Bergen

Vismarkt Fisketorget

Waar kun je nu beter verse vis proeven dan in Fisketorget, de vismarkt van Bergen. De markt is gedeeltelijk overdekt en de vis wordt pal voor je neus bereid. Plaatselijke delicatessen zijn viskoekjes, Bergense vissoep en ‘persetorsk’ een lokaal gerecht van gestoomde kabeljauw. De markt is het hele jaar door gratis toegankelijk. Van september tot mei is de Fisketorget op zondag gesloten.

Fisketorget Bergen

Gamle Bergen

In Gamle Bergen stap je terug in de tijd, toen Bergen de grootste houten stad van Europa was. Het openluchtmuseum ligt iets buiten het centrum van de stad. Maak kennis met de Noorse cultuur en het leven zoals het er aan toe ging in de achttiende en negentiende eeuw. Neem een kijkje in de historische werkplaatsen en gluur binnen bij de historische houten huizen. Figuranten brengen het verleden tot leven. Vier keer per dag kun je op het plein genieten van een toneelstuk.

Gamle Bergen

Bryggens Museum

Nadat in 1955 delen van Bryggen afbrandden, zijn er tijdens archeologische opgravingen honderdduizenden voorwerpen gevonden. Verhalen over het dagelijks leven in de stad in de middeleeuwen kwamen opeens tot leven. Uiteindelijk is in 1976 het Bryggens Museum opgericht. Het museum werd gebouwd op de plek waar oude ruïnes van de stad werden blootgelegd. Bekijk er de archeologische opgravingen en tentoonstellingen van middeleeuwse voorwerpen en klederdracht en ervaar het leven van de inwoners in Bergen in de middeleeuwen.

Bryggens Museum Bergen

KODE Kunstmusea

KODE is een verzameling van zeven musea in Bergen, die in het teken staan van kunst, muziek en design. De vier vestigingen (KODE 1, 2, 3 en 4) liggen in het centrum van Bergen rond park Byparken en de Lille Lungegårdsvannet vijver. Daarnaast behoren ook de huizen van de componisten Ole Bull, Harald Sæverud en Edvard Grieg tot het museum. Deze laatste ligt wel net buiten de stad (zie omgeving). De musea bezitten samen bijna 50.000 objecten waaronder schilderijen, sculpturen, video's, muziekinstrumenten, meubels, kunstwerken en design, thematisch verdeeld over de verschillende musea.

Bryggens Museum Bergen

Park Byparken

Een stukje natuurschoon in hartje Bergen is Byparken. Het is populair bij zowel toeristen als inwoners van Bergen. Het is goed toegankelijk door de centrale ligging in het centrum. In het park staat onder andere een standbeeld van componist Edvard Grieg en een muziekkoepel uit 1886. Het is de ideale plek om te genieten op een zomerse dag. Het plein Festplassen aan de vijver Lille Lungegårdsvann is vaak het toneel voor evenementen en festivals.

Byparken Bergen

Verken de Noorse fjorden

Spetterende watervallen, kleurige dorpjes en steile bergwanden die loodrecht uit het water omhoog rijzen. Tijdens een boottocht ontdek je de ruige natuur van de Noorse fjorden. Vanuit Bergen vertrekken verschillende boottochten om de omringende fjorden te verkennen. Kies bijvoorbeeld voor een drie uur durende cruise naar de Osterfjord of maak een dagtocht door de Sognefjord naar het dorpje Flåm, waar je de beroemde Flåmtrein kunt nemen, de steilste spoorweg ter wereld.

Fjorden Bergen

Studenten- en muziekscene

Omdat Bergen een echte studentenstad is, zijn er genoeg cafés en trendy bars waar je in de avond terecht kunt. Daarnaast heeft de Noorse muziek een behoorlijke reputatie. Zo heeft Bergen een aantal bekende artiesten voortgebracht, waaronder Aurora en Röyksopp. Je kunt er dan ook altijd wel een concert of festival meepikken in bijvoorbeeld de Grieghallen of muziekpodium Ole Bull Scene in hartje centrum.

Muziek Bergen

Omgeving

Edvard Grieg Museum Troldhaugen

Op zo’n tien kilometer ten zuiden van het centrum van Bergen staat deze prachtige villa. Van 1885 tot aan zijn dood in 1907 woonde de beroemde Noorse componist en pianist Edvard Grieg hier samen met zijn vrouw. Een van zijn grootste werken is het toneelstuk Peer Gynt. Zijn voormalige woning is tegenwoordig een museum. Het staat aan een meer, waar Grieg graag zat om inspiratie op te doen voor zijn muziek. Na zijn dood werd Grieg begraven in een rots aan zijn geliefde meer. Het huis is nu een levend museum met een tentoonstelling, concertzaal, Grieg's villa en winkel en café. Je kunt rondleidingen boeken door de villa en een concert bijwonen.

Edvard Grieg Museum

Skerjehamn

Maak een boottocht vanuit Bergen naar de charmante haven Skerjehamn op het eiland Sandøyna. Ontsnap heel even aan het drukke stadsleven en geniet van de rust van het kleine eiland. In deze oude handelspost aan de Sognefjord maak je kennis met de lokale kunst en cultuur én je kunt er overheerlijke zalm proeven. Tijdens de boottocht vaar je langs groene berghellingen, imposante fjorden en heel veel eilandjes. Trek voor dit uitje ongeveer een halve dag uit.

Skerjehamn Sandoyna
Ballon!