Flåm, Vestland

Flåm Verstopt tussen de fjorden vind je het idyllische dorpje Flåm. De waanzinnige locatie maakt een bezoek al de moeite waard, maar vergeet ook zeker niet de omgeving te verkennen. Neem de iconische Flåmsbana trein, een van de mooiste én steilste treinritten ter wereld, stap aan boord van een boot om door de smalle Nærøyfjord te varen of rijd zelf over kronkelige wegen om het landschap in je op te nemen. Het is ook heerlijk wandelen en fietsen in de omgeving die rijk is aan kolkende rivieren en watervallen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Spoorlijn Myrdal - Flåm

Een ding is zeker: je moet een ritje in de trein maken als je Flåm bezoekt. De Flåmsbana spoorlijn is namelijk een van de mooiste treinritten ter wereld. Daarnaast is het een ook van de steilste. Tijdens de rit klim je door een indrukwekkend landschap van bergen, meren en rivieren. Je wordt langs kletterende watervallen geleid, hebt uitzicht over groene valleien en gaat door meerdere tunnels. Er zijn een paar stops onderweg zodat je de kans hebt om het landschap nog beter in je op te nemen en foto's te maken. De spoorlijn loopt tussen de fjorden van Flåm tot aan Myrdal dat op een hoogte van bijna 900 meter ligt en een enkele reis duurt ongeveer een uur.

Flåmsbana spoorlijn Flåm

Nærøyfjord

Nog een hoogtepunt is een bezoek aan de Nærøyfjord. Dit natuurverschijnsel staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO want het is de nauwste fjord ter wereld. Het smalste punt van de fjord is slechts 250 meter breed. Een leuke manier om deze fjord te bezichtigen is om een rondvaartcruise vanuit Flåm te maken. Je hebt uitzicht op watervallen, die langs de hoge en met sneeuw bedekte bergtoppen stromen en je kijkt uit op kleurrijke dorpjes, die aan de oevers van de bergen liggen. Een boottocht duurt ongeveer twee tot vier uur.

Nærøyfjord, Flåm

Brekkefossen waterval

De Brekkefossen waterval prijkt op de achtergrond van het stadje Flåm. Een wandeling van in totaal 5 kilometer brengt je vanaf het centrum naar de waterval en terug. Je loopt het eerste stuk langs de kolkende rivier van Flåm, waarna het pad steiler omhoog gaat. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het stadje en de fjord, maar ook op het gutsende water van de Brekkefossen waterval, die ongeveer 100 meter hoog is. Zo'n vier kilometer verderop ligt de spectaculaire Rjoandefossen waterval. Ben je nog niet uitgewandeld, dan zijn er nog meerdere wandelroutes in de omgeving uitgestippeld.

Rjoandefossen , Flåm

Kajakken

Ervaar het sprookjesachtige fjordenlandschap vanuit een kajak en vaar over de wateren van Nærøyfjord. Een bijzondere ervaring is gegarandeerd. Peddel langs de prachtige watervallen in de omgeving en bekijk grafheuvels uit de tijd van de Vikingen bij Fronnes. Het is goed om te weten dat men geen eenpersoons kajaks verhuurt, zijn tenzij je heel ervaren bent, maar met z'n tweeën in een kajak is wel mogelijk. Uiteraard kun je ook met een excursie onder begeleiding van een gids op pad.

Kajakken, Flåm

Fietsen

Bekijk je de omgeving van Flåm liever vanaf het zadel, dan kun je ook je hart ophalen, want hier start één van de mooiste fietsroutes van Noorwegen. De Rallarvegen is een 80 kilometer lange historische weg tussen de plaatsen Haugastøl en Flåm en loopt langs de Bergensbanen en Flåmsbanen spoorlijn. De meeste mensen nemen de trein in Flåm en stappen uit in Myrdal om daar een mountainbike te huren en de zeventien kilometer weg terug naar Flåm te fietsen (of te wandelen). Dit is grotendeels bergafwaarts met veel haarspeldbochten op de route. Geniet van de spectaculaire landschappen die voorbij razen en stop om de vele watervallen te bewonderen.

Fietsen, Flåm

Omgeving

Stegastein platform

Het Stegastein uitkijkplatform is een soort brugconstructie die 650 meter boven de afgrond hangt en waarvandaan je een waanzinnig panoramisch uitzicht over de Aurlandsfjord hebt. Het glazen uiteinde van het platform geeft je het gevoel volledig onderdeel te zijn van de omgeving. Je rijdt eerst naar het stadje Aurlandsvangen om vanaf daar een deel van de Nationale Tourist Route Aurlandsfjellet te rijden richting het uitkijkplatform. Deze kronkelige weg biedt je al net zulke prachtige uitzichten als het platform zelf.

Stegastein platform, Flåm
Ballon!