Loen, Vestland

Loen Noorwegen Het is een van de wildste en diepste plekken langs de Noorse kust: de Norfjord. Aan een zijtak daarvan, in de Innvikfjord, ligt het plaatsje Loen. Je wordt hier omringd door steile bergen die vragen om een beklimming. Neem de kabelbaan naar de top van de berg Hoven of beklim de Skåla. Loen ligt bovendien aan de voet van de Briksdalbreen-gletsjer, een zijarm van de machtige gletsjer Jostedalsbreen. Met 230 wandelroutes is dit dé plek voor wandelaars, natuurliefhebbers en fanatieke bergbeklimmers. Maar je kunt het gebied ook vanaf het water in een kano verkennen of een rondvaart maken over het Lovatnet.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Loen Skylift

De Loen Skylift is pas sinds 2017 in gebruik en in korte tijd uitgegroeid tot de belangrijkste bezienswaardigheid. Stap in de gondel van de kabelbaan die je, in zes minuten, vanaf de fjord naar de top van de berg Hoven op 1011 meter brengt. Alleen al het weidse uitzicht maakt een ritje in de steilste kabelbaan van Noorwegen de moeite waard. Bij helder weer zie je de berg Skåla liggen. In het oosten zie je het meer van Lovatnet en in het zuiden de Jostedalsbreen-gletsjer. Van hieruit beginnen diverse wandelroutes voor elk niveau, zoals die richting de Staurinibba, de Kredfjellet en de Årheimsfjellet. Boven in het restaurant kun je met een hapje en drankje genieten van het uitzicht.

Kabelbaan Loen

Via Ferrata

Echte klimmers nemen niet de kabelbaan, maar bedwingen de Via Ferrata naar de top van Hoven. Deze inspannende klimroute start achter Hotel Alexandra in Loen. Je klimt hoog boven de fjord en stuit onderweg op de 120 meter lange hangbrug Gjølmunnebrua. De brug bungelt op 750 meter boven de zeespiegel. Met de Loen Skylift daal je weer af in het dal. We raden je aan om deze route met een gids te lopen. Klimuitrusting is dan inbegrepen. Je kunt de Via Ferrata sinds kort combineren met een spectaculaire zipline over de Jølmunna kloof.

Via Ferrata Loen

De berg Skåla

Dit gebied kun je met gemak het walhalla van wandelaars noemen. Alleen al rond de Nordfjord vind je 230 gemarkeerde wandelroutes, waarvan de wandeling naar de top van imposante berg Skåla wel een van de bekendste is. Je route start zo’n 300 meter van Tjugen Camping in Loen (7,5 km one way). Trek zo’n vijf uur uit voor de klim en drie uur voor de afdaling. Er zijn ook kortere wandelingen. Bovenop de berg vind je een van de meest authentieke trekkershutten van Noorwegen. De Kloumannstårnet of Skålatårnet is een ronde toren die dateert uit 1891. Breng er de nacht door of pauzeer hier even voordat je aan de afdaling begint.

Skala Loen

Lovatnet meer

Blijf je liever wat lager bij de grond? Dan zijn er ook mogelijkheden genoeg. Huur bijvoorbeeld een roeiboot of kano bij het meer Lovatnet en verken de omgeving vanaf het water. Je kunt er ook een hengel uitgooien. Daarvoor heb je hier geen visvergunning nodig. In de zomermaanden kun je een tocht maken met de rondvaartboot over het meer van Lovatnet. Zo kun je ook de omringende dorpjes verkennen. Het meer bestaat vooral uit smeltwater van de gletsjers Jostedalsbreen en de Tindefjellbreen. Door het heldere, groene fjordwater en de omliggende hoge bergtoppen, is het Lovatnet-meer alleen voor het prachtige beeld al een bezoek waard.

Lovatnet meer Loen

Wandelroute Huaren

Ook vanuit het nabijgelegen plaatsje Olden gaat een leuke hike naar het uitzichtpunt op de berg Huaren. De redelijk uitdagende klim brengt je tot 400 meter boven zeeniveau. Vanaf de top heb je spectaculaire uitzichten over Nordfjord, Olden en Loen. Voor de klim moet je zo’n 90 minuten uittrekken, de afdaling kost je ongeveer 70 minuten.

Huaren bij Olden

Omgeving

Nationaal Park Jostedalbreen

Dit nationale park ligt op zo’n twintig kilometer ten zuidoosten van Loen. Een van de belangrijkste trekpleisters hier is de Briksdalbreen-gletsjer (Werelderfgoed van UNESCO). Ten zuiden van het meer Oldevatnet is een pad dat je lopend of in een karretje kunt volgen. Onderweg kom je langs een prachtige waterval. De Briksdalsbreen is een gletsjerarm van Jostedalsbreen en ontstaat uit het Briksdalbrevatnet, het gletsjermeer dat op 346 meter hoogte ligt. Andere uitlopers van de gletsjer die je kunt bezoeken zijn de Kjenndalsbreen in de Lodalen-vallei en de Bødalsbreen in de vallei ernaast. De hoogste top van het park is de Lodalskåpa. Deze is met 2.083 meter hoger dan Skåla en heeft de naam ‘Koningin van West-Noorwegen’ gekregen. Het bezoekerscentrum van nationaal park Josteldalsbreen ligt in Oppstryn.

Jostedalbreen NP Loen
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!