Nationaal Park Hardangervidda, Vestland

Hardangervidda Nationaal Park Noorwegen Fonkelende meren, beken, ruige bergtoppen en uitgestrekte vlaktes zover je kunt zien. Het wonderschone nationaal park Hardangervidda is het grootste park van Noorwegen. Het beschermt een groot deel van het Hardangerplateau, dat tijdens de ijstijd door de vele gletsjers ontstond. Het gebied strekt zich uit van het Numedal en Uval in het oosten tot Røvelseggi Ullensvang in het westen. De ongerepte natuur is een geliefde bestemming voor wie van trektochten, fietsen en van skiën houden. Het is ook een geliefde visbestemming: de heldere meren en rivieren zitten boordevol forel en zalm.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hardangervidda Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van Hardangervidda Nationaal Park ligt in Skinnarbu. In het centrum kun je de tentoonstelling over wilde rendieren, de natuur en andere dieren in het park bezoeken. De tentoonstelling heeft verschillende afdelingen over onder andere de herkomst van het rendier, de leefomgevingen en een mini-bioscoop. Het nationaal park centrum heeft al verschillende prijzen voor de tentoonstelling gewonnen. In Øvre Eidfjord vind je het Hardangervidda Natursenter, het andere bezoekerscentrum van het park.

Hardangervidda Nationaal Park Centre

Hardangervidda Toeristische Route

Dit is ongetwijfeld een van de mooiste routes in Noorwegen. De 67 kilometer lange panoramische Hardangervidda Toeristische Route (of Noorse Nationale Route 7) doorkruist het park van de Eidfjord tot Haugastøl. Het bergplateau ontstond in de ijstijd toen de gletsjers van het bergachtige landschap een enorme vlakte maakten. Start je route in Øvre Eidfjord bij het Hardangervidda Natursenter: rijd over de Hardanger Bridge en passeer prachtige landschappen en watervallen. Mooie stops onderweg zijn de steile weg door de Måbødalen-vallei met een aantal tunnels en Vøringsfossen, één van de beroemdste watervallen van Noorwegen. Een wandeling van een half uurtje brengt je naar de waterval. In de winter zijn winterbanden op de deze toeristische route verplicht.

Hardangervidda Scenic Route

Eidfjord en Øvre Eidfjord

In het westen grenst de Hardangervidda aan de schilderachtige Eidfjord en Øvre Eidfjord die aan het einde van het Hardangerfjord liggen. Het dorpje telt slechts 900 inwoners. Regelmatig meren hier cruiseschepen aan. Het is een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Zo vind je in Øvre Eidfjord het Hardangervidda Natursenter, een van de twee bezoekerscentra van het Hardangervidda Nationaal Park en start hier ook de panoramische Hardangervidda Toeristische Route. Je kunt raften op de nabijgelegen rivier de Bjoreio of een kanotocht maken. Daarnaast kun je fietsen huren voor een fietstocht langs de oevers van de fjord. In het plaatsje rijdt ook een toeristisch treintje.

Ovre Eidfjord Hardangervidda NP

Vøringsfossen waterval

Het is één van de beroemdste watervallen van Noorwegen. De waterval maakt een vrije val van 145 meter en is in totaal 182 meter hoog. De Vøringsfossen waterval ligt langs de Hardangervidda Toeristische Route, zo’n dertien kilometer ten westen van Øvre Eidfjord. Vanuit Fossatromma gaat er een wandelroute naar de waterval (vier kilometer alleen heen), maar je kunt ook met de auto. Voor een goed uitzicht op de waterval parkeer je bij het Fossli Hotel. De faciliteiten rondom de Vøringsfossen worden verbeterd en vernieuwd, hier zijn ze nog druk mee bezig. In 2018 hebben ze al uitkijkplatforms, paden, een hekwerk en parkeerplaats ontwikkeld en in 2020 is een spectaculaire brug over de watervallen geopend.

Voringsfossen waterval Hardangervidda NP

Hardangerjøkulen gletsjer

Helemaal in het noorden van Hardangervidda Nationaal Park blinkt de imposante Hardangerjøkulen gletsjer. Stap op het eeuwenoude ijs van een van de grootste gletsjers van Noorwegen. Omdat de gletsjer op 1200 meter hoogte ligt, moet je hier altijd rekening houden met onstuimig weer. In dit oerlandschap wonen geen mensen en groeien geen bomen. Het hoogste punt ligt op 1863 meter boven zeespiegel. Blåisen en de Midtdalsbreen zijn vertakkingen van de Hardangerjøkulen. De gletsjer is bereikbaar per trein van de Bergensbanen; je stapt uit bij station Finse.

Hardangerjokulen gletsjer Hardangervidda NP

Wandelroutes

Wandelen en fietsen kun je hier als de beste. De Noorse toeristenbond heeft in Hardangervidda zomerpaden aangelegd (rood gemarkeerd) die aansluiten op het netwerk natuurpaden in het aangrenzende Nore og Uvdal. Vanuit Odda start de populaire wandelroute naar Trolltunga, een van de meest adembenemende kliffen van Noorwegen. De rots hangt op zo’n 700 meter boven het meer van Ringedalsvatnet. De wandeling is lang en veeleisend. Je moet dan ook in ontzettend goede conditie zijn voor deze klim. De wandeling start bij de parkeerplaats in Skjeggedal en neemt zo’n tien tot twaalf uur in beslag (23 kilometer heen en terug). Een andere populaire klim vanuit Eidfjord is die door de Måbødalenvallei naar de Vøringsfossenwaterval (vier kilometer alleen heen). Deze wandelroute start in Fossatromma.

Trolltunga Hardangervidda NP

Fietsen over de Rallarvegen

Het is de populairste fietsroute in Noorwegen. De Rallarvegen neemt je 210 kilometer lang mee van Geilo, over het bergplateau van de Hardangervidda, bergafwaarts naar Flåm of Voss aan het Aurlandsfjord. De route loopt langs de Bergensbanen, de spoorlijn die Bergen met Oslo verbindt. Check vooraf of de wegen begaanbaar zijn. In het vroege voorjaar kan hier nog sneeuw liggen. Een goed startpunt is bijvoorbeeld Haugastøl waar je behalve een treinstation ook een parkeerplaats vindt.

Rallarvegen Hardangervidda NP

Vissen

De heldere meren, rivieren en beken zitten boordevol vis, zoals forel en zalm. Hardangervidda is dan ook een populaire visbestemming. In het Uvdal in het oosten maakt vissen een belangrijk deel uit van de geschiedenis en de lokale tradities. Ook Geilo in het noorden is een geliefde plek voor wie graag zijn hengel uitgooit.

Vissen Hardangervidda NP

Omgeving

Folgefonna Nationaal Park

Ten westen van Hardangervidda Nationaal Park ligt het natuurgebied Folgefonna. Sinds 2005 is het een nationaal park. Je vindt hier de op twee na grootste gletsjer van Noorwegen. De omgeving staat bekend om zijn dramatische landschappen vol meren, bergen, rivieren en watervallen. Wandelroutes naar dit ruige gebied starten onder andere bij Rullestad en Bergstø. Enkele populaire wandelingen zijn onder andere de historische, toeristische route door Folgefonna, de wandeling door de Bnodhusdalen vallei, de Buardalen vallei en de wandelingen naar het Juklavatnet meer en de Svelgabrea gletsjer. In Rosendal bevindt zich het Folgefonn Centre, het bezoekerscentrum van het park, met interessante informatie over de natuur en de activiteiten in het park.

Folgefonna Nationaal Park Noorwegen
Ballon!