Nationaal Park Jostedalsbreen, Vestland

Nationaal Park Jostedalbreen Nationaal Park Jostedalsbreen is in feite één grote gletsjer met talloze zij-armen. Een prachtig gebied om te verkennen, of je nu gaat voor een snel kijkje bij deze reusachtige lichtblauwe ijsmassa of dat je er een mooie wandeling naar toe, of zelfs overheen wilt maken. Wist je dat deze gletsjer op het langste punt bijna 60 kilometer lang is? Trek je wandelschoenen maar vast aan en neem vooral je camera mee.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentra en musea

Het Nasjonalparksenter Jostedalsbreen in Stryn heeft niet alleen een mooie introductiefilm over het park, maar ook een tentoonstelling van de dieren die hier leven en een botanische en geologische tuin. Een goede stop om alles te weten te komen over het park en de mooiste wandelingen. Het ligt aan de noordrand en direct aan het pittoreske Strynmeer. Ten zuiden van het park, vlakbij de Sognefjord ligt het Noors Gletsjermuseum (Norsk Bremuseum). Dit is een interactief museum waar je veel te weten komt over hoe de gletsjers en fjorden zijn ontstaan.

Nationaal Park Jostedalbreen, Noorwegen

Gletsjer Jostedalsbreen

Breen is het Noorse woord voor gletsjer en dit woord zal je dan ook veel in het park tegenkomen. De Jostedalsgletsjer geeft de naam aan dit prachtige nationale park. Verschillende zijtakken van de gletsjer komen tussen de bergen tevoorschijn en hebben allemaal hun eigen naam gekregen. Het hoogste punt van de gletsjer ligt op maar liefst 1950 meter. Wil je over het ijs wandelen, dan kan dit enkel onder begeleiding van een gids. Zij weten de veilige route over de gletsjers, die altijd in beweging zijn. Je kunt de Jostedalsbreen oversteken, bijvoorbeeld van de Austdalsbreen naar de Tjøtabreen, maar over het algemeen zal je tocht zich beperken tot een van de zijarmen. Hieronder zetten we er een aantal op een rij.

Gletsjer jostedalsbreen

Nigardsbreen

Wanneer je vanaf Guapne het park in rijdt kom je vanzelf bij het Breheimsenteret. Dit bezoekerscentrum en museum liggen in de buurt van de gletsjer-arm Nigardsbreen. Je vindt hier veel informatie over het park, evenals een café en een souvenirshop. De Nigardsbreen is het meest toegankelijke deel van de gletsjer en geschikt voor iedereen die graag een keer een gletsjer wil trotseren. Zelfs jonge kinderen mogen mee op de tour. Je hebt keuze uit een familietocht van circa een uur of de meer avontuurlijke hikes van een paar uur op de gletsjer. Andere mogelijkheid is om met een bootje en vervolgens een wandeling naar de voet van de gletsjer te gaan. In de winter kun je de magische blauwe ijsgrot bezoeken, een bevroren holte onder de Nigardsbreen.

Nigardsbreen Noorwegen

Briksadalbreen

Een van de bekendste en mooiste zijarmen van de gletsjer is de Briksdalbreen. Alleen al de wandeling er naar toe is schitterend. Onderweg kom je langs de imposante Kleivavossen waterval. Het water stort met grote kracht langs de brug die je over moeten steken naar beneden. Het mooiste uitzicht op deze gletsjerarm heb je vanaf de berg Kattanakkjen, het is echt wel wat klimmen en klauteren. Wil je de gletsjer op? Dat kan hier, er zijn tours beschikbaar. Ben je niet zo'n wandelaar? Er rijden karretjes tot ongeveer 500 meter van de gletsjer.

Briksadalbreen, Nationaal Park Jostedalbreen

Austdalsbreen

Dit is een groot en onherbergzaam deel van de gletsjer. Verrassend genoeg kun je deze het beste per kajak bezoeken. De gletsjer eindigt namelijk in het Styggeatnet-stuwmeer. Je vaart over het blauwe water, langs ijsbergen naar de voet van de gletsjer. Je kunt de tour ook inclusief een wandeling op de gletsjer plannen. Neem vooral het motorbootje als je niet zelf peddelend de oversteek wilt maken. Deze is geschikt voor families met kinderen boven de vier jaar oud.

Austdalsbreen, Noorwegen

Bøyabreen

Vanuit het plaatsje Fjærland zie je deze gletsjer-arm al liggen en deze is dan ook makkelijk bereikbaar. Een korte wandeling voert hier naar het uitzichtpunt vlak bij het water. De gletsjer mondt uit in het meer Brevanet en in de zomer zie je hier geregeld hele stukken ijs in vallen. Er is niet voor niets een panoramarestaurant op de oever gebouwd, zodat je hier zelf getuige van kan zijn. De grote ramen laten je de natuur goed beleven. Strijk dus zeker neer bij een plekje aan het raam en geniet van het prachtige uitzicht.

Bøyabreen, Nationaal Park Jostedalbreen

Raften en kajakken

De Jostedøla rivier is de ideale plek om te gaan raften. Het heeft ruige delen voor de avonturiers en rustigere delen die voor het hele gezin perfect zijn. Op deze rivier kun je ook kajakken en riverboarden. Kajakken kan ook op de intens blauwe gletsjermeren, al dan niet gecombineerd met een wandeling over een stuk van de gletsjer. De tocht op het meer Nigardsbrevatnet, naar de Nigardsbreen, duurt ongeveer een half uur. Je maakt nog een flinke wandeling over het ijs voordat je terugkeert. De kajaktocht op het meer Styggevatnet naar de Austdalsbreen is ongeveer dertien kilometer heen en terug.

raften, kajakken, Nationaal Park Jostedalbreen

Omgeving

Fjærland

Een klein dorpje op een grootse locatie. Fjærland ligt prachtig op de oever van de Fjærlandfjord, een zijtak van de Sognefjord. De ligging ten opzichte van Nationaal Park Jostedalsbreen maken het een goed uitgangspunt om het park te verkennen. Bezoek in het dorp het gletsjermuseum en liefhebbers van boeken zijn hier ook aan het juiste adres. In het dorp zitten namelijk bijzonder veel tweedehands boekwinkels.

Fjaerland Noorwegen

Stryn

Stryn is een ander goed uitgangspunt om het park te bezoeken, het ligt aan de noordrand van het park. In Oppstryn ligt het bezoekerscentrum van het park. Stryn is de naam van een van de dorpskernen, maar in deze gemeente liggen meerdere dorpen en een skigebied, waar je zelfs in de zomer kunt skiën. Vanaf hier kun je op de fiets naar de Kjenndalbreen of een kijkje nemen bij de Tvinnefossen-waterval. De naastgelegen dorpjes Olden en Sandane zijn ook goede uitvalsbases om het park te ontdekken.

Stryn Noorwegen

Sognefjord

De Sognefjord is een van de mooiste én een van de grootste fjorden van Noorwegen. Je kunt niet de hele fjord ontdekken vanuit Jostedalsbreen, maar vanaf Fjærland kun je naar het zuiden rijden om route 55 op te pakken, dit is de Sognefjordvegen. Je rijdt vlak langs de oever. Steek eventueel het water over naar Dragsvik om via de Gaularfjelletpas, Vassenden en Skei terug te rijden. Een absoluut mooie rit, maar je bent wel een groot deel van de dag onderweg.

Sognefjord Noorwegen
Ballon!