Reisinfo Viken, Noorwegen

Viken Deze mooie regio omringt de hoofdstad Oslo. Je kunt een stedentrip naar Oslo dan ook prima combineren met de prachtige natuur van Viken. Breng een bezoekje aan de Kerstman in Drøbak, voordat je verder rijdt naar Frederikstad, Halden en nationaal park Ytre Hvaler? Dit waterrijke natuurpark is een echte aanrader. Voor de kust liggen diverse wrakken, waarop koraalriffen gevormd zijn, een mekka voor duikliefhebbers. Neem ook zeker een kijkje op een van de eilanden in het park.

Aan de overzijde van de Oslofjord ligt het stadje Drammen aan de gelijknamige fjord. Het uitzichtpunt op de Spiralen bereik je op wel heel speciale manier: via een lange tunnel die als een kurkentrekker in de berg omhoog loopt. Drammen is een oud mijnwerkersstadje en hier zie je de sporen zeker van terug. Door de mooie ligging aan het water kun je ook hier volop van genieten.

Ook het verderop gelegen Kongsberg heeft letterlijk een rijk mijnbouwverleden. Deze zilvermijn van Kongsberg levert namelijk de grondstoffen aan voor de Noorse Kroon. Boek zeker een rondleiding in een van de mijnen in dit gebied.

Inmiddels hebben we de zee en de fjorden achter ons gelaten en rijden we het binnenland van Viken in. Helemaal in het westen ligt nationaal park Hallingskarvet. De wandeling naar de top van de Prestholt is een aanrader, evenals je verrekijker, want je kunt hier arenden, valken en rendieren zien. In de winter is het een prima skigebied voor een dag op de lange latten. Het plaatsje Geilo is het ideale uitgangspunt om Hallingskarvet te verkennen. Het stadje ligt aan een meer, de Ustedalsfjord, lekker voor een verkoelende duik in de zomer. De Noorse cultuur ontdek je hier in het openluchtmuseum of in het noordelijker gelegen stadje Gol, met zijn mooie houten staafkerk.

Het meest noordwestelijke puntje van Viken is het Hemsedal, een prachtig natuurgebied onderweg naar de volgende regio in Noorwegen. Wandelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, dus pak je schoenen maar vast in. Watervallen, bergmeren en oneindig wandelen. Loop naar de Rjukandefossen of naar de top van de Harahødn. Houd je meer van fietsen? Ook dat kan hier uitstekend, lekker picknicken op de oever van een van de meren. Je reis door de natuur van Viken is hier compleet.

Rondreizen Viken, Noorwegen

Viken is een goede keuze voor een rondreis door Noorwegen. De reis Noorse fjorden en valleien gaat gedeeltelijk door Viken. Deze reis pas je helemaal aan met de knop 'bewerk in routeplanner'.

Rondreis Noorse fjorden en valleien

Een complete en afwisselende camperrondreis door Noorwegen! Je reis start in de hoofdstad Oslo voor een bezoek aan het Vigelandpark en het Akershus-fort. Ook bezoek je de sfeervolle stad Bergen. Absoluut hoogtepunt is natuurlijk de prachtige natuur van Noorwegen waaronder de nationale parken Rondane en Jostedalsbreen en het langste fjord van Noorwegen; het Sognefjord. Bij de langere routes bezoek je ook de iconische Preikestolen aan het Lysefjord. Tijdens deze camperreis heb je voldoende tijd voor het treintje bij Flåm en de gezellige straatjes met gekleurde huisjes in Trondheim. Ook rijd je over de wereldberoemde Atlantic Road bij Molde.

Noors Volksmuseum, OsloJostedalsbreen, SognefjordBergenNationaal Park Rondane
Ballon!