Halden, Viken

Noorwegen Halden is een levendige stad met smalle straten, interessante musea en een wandelpromenade langs de rivier de Tista. Het ligt aan de Iddefjord en het indrukwekkende fort Fredriksten is een van de mooiste bezienswaardigheden hier. Neem een kijkje bij de hoogste sluizen van Noord Europa of maak een heerlijke wandeling door de bosrijke omgeving en langs de vele meren.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vesting Fredriksten

Het imposante fort Fredriksten torent hoog boven de stad uit. Het is een verdedigingswerk dat meerdere malen belegerd en omsingeld werd door Zweedse troepen. Het is gebombardeerd met zware kanonnen, maar heeft dankzij zijn robuuste vestingsmuren, geheime gangen en bewapening de tand des tijds doorstaan. Het machtige fort en de bijgebouwen vormen nu een museum en worden 's avonds zelfs extra in de schijnwerpers gezet. Neem deel aan een historische rondleiding en laat je door de gids in een prachtig uniform vertellen over de indrukkende geschiedenis van dit zeventiende-eeuwse fort.

Noorwegen

Fredrikshalds Theater

Neem tijdens de rondleiding een kijkje achter de schermen en ervaar de magische sfeer van het theater Fredikshald. Dit barokke theater werd gebouwd in 1838 voor de lokale bevolking van de stad. Dit is op zich al heel bijzonder aangezien theaters meestal voorbehouden werden aan koningen en welgestelde families.

Noorwegen

Busterudparken

Midden in het centrum van de stad ligt het stadspark Busterudparken. Neem plaats op een van de bankjes en geniet 's zomers van de optredens van de harmonieverenigingen in het muziekpaviljoen. Deze staat er al sinds 1879 en is nog steeds in gebruik.

Noorwegen

Museum Rød Herregård

Volgens de lokale bevolking van Halden is het landhuis Rød Herregård een verborgen cultureel juweeltje. Een schilderij uit de late zeventiende eeuw toont het gebouw met de grote barokke tuin met visvijvers en een paviljoen. Een gids in historische kledij leidt je door de balzaal met twee aangrenzende koningskamers, de eetzaal en door een imposante hal met een privé verzameling aan wapens en trofeeën.

Noorwegen

Idd Kerk

Op ongeveer 10 minuten rijden staat de middeleeuwse kerk Idd. De kerk is niet groot, maar door de prachtige bouwstijl, het Romeinse doopvont, de rijk versierde preekstoel en altaarstuk uit 1665 is het een geliefde trouwlocatie.

Noorwegen

Iddefjord

In het midden van de Iddefjord loopt de nationale grens tussen Noorwegen en Zweden. Deze smalle waterweg doet idyllisch aan door de steile rotsformaties en het helderblauwe water. Overblijfselen van sterke vestingswerken op de steile oevers van de fjord herinneren aan de zeeslagen tussen de Noren en Zweden.

Noorwegen

Omgeving

Brekke Sluser

Bezoek de hoogste sluizen van Noord-Europa en verwonder je aan de techniek waarmee een hoogteverschil van 26,6 meter wordt overbrugd. Het historische monument heeft vier sluizen, die oorspronkelijk voor het vervoer van hout over de rivieren en de meren werden gebruikt. In 1982 liep deze 600 jaar oude traditie ten einde toen de allerlaatste boomstam uit het Femsjøen-meer omhoog gehesen werd.

Noorwegen

Oude Svinesund brug

Over de Ringdalsfjord loopt de oude Svinesund-brug, een belangrijke grensovergang tussen Noorwegen en Zweden. De imposante boogbrug heeft een lengte van 704 meter en de grootste overspanning van 247 meter. Even verderop ligt ook een nieuwere brug, zodat het verkeer beter gespreid wordt.

Noorwegen

Nationaal Park Ytre Hvaler

Op ongeveer een uur rijden vanaf Halden ligt nationaal park Ytre Hvaler. Dit is een ongerept natuurgebied met een rijk en gevarieerd kustlandschap. Uniek is het koraalrif in het park. Je hebt hier veel recreatiemogelijkheden zoals varen, vissen en zwemmen. Vanaf Frederikstad is het natuurgebied bereikbaar via de brug Hvalerporten. Volg wegnummer 108 verder over de eilanden en rijd door de Hvalertunnel, naar Skjærhollen. Hier is het bezoekerscentrum een goed beginpunt van je bezoek aan het park.

Nationaal Park Ytre Hvaler, Noorwegen
Ballon!