Kongsberg, Viken

Kongsberg, Noorwegen Stap binnen in de wereld van Tolkien in deze "berg van de koning". De zilvermijnen voor de productie van de Noorse munt zijn booming business in Kongsberg. Samen met de ruige natuur rondom geniet je hier van het veelzijdige Noorwegen. Breng een bezoek aan de zilvermijnen en ontdek de wereld achter de mijnbouw van dit hoogwaardige metaal. Stap ook zeker even binnen bij een van de grootste en mooiste kerken van Noorwegen: de Kongsberg kerk.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Norsk Bergverksmuseum

Ontdek de wereld achter de mijnbouw van het onbewerkte zilver. Neem deel aan een rondleiding en daal af met de treinrit naar een diepte van circa 340 meter. Hier krijg je een uniek kijkje in de mijn zoals deze rond 1800 ontstaan is. In het museum is een grote collectie aan kunstvoorwerpen te zien en worden de archieven de lange geschiedenis van de zilvermijnen getoond. Wanneer je vanuit het museum richting het centrum van de stad gaat, loop dan over de brug der munten, met aan weerszijde bronzen beelden van mijnwerkers.

Norsk Bergverksmuseum

Kongsberg Kerk

Deze kerk is het meest iconische gebouw van de stad. Stap even binnen en bekijk de prachtige kroonluchters en het Gloger-orgel uit 1765. Beide nemen een belangrijke plek in de Noorse kunstgeschiedenis in.

Kongsberg Kerk

Labro Museums

Vlakbij de waterval Labro en de brug over de Lagen ligt het Labro Musea. In de oude waterkrachtcentrale uit 1910 is het Noorse Waterloopmuseum gevestigd. Op hetzelfde terrein vind je ook het Noors Wegenmuseum en het Museum van de Houttransport. Ontdek de geschiedenis van het houttransport, drijvend over de rivieren. En natuurlijk ook de verwerking daarvan in de houtfabriek via de oude transportbaan.

Labro Museums

Het Lagdal Volksmuseum

Loop langs de torenschuur, een schoolgebouw en de boerderijen afkomstig uit Numedal. Dit is precies hoe een van de straten in Kongsberg er vroeger uit zag. Stap binnen in een van de oude huizen en vang een glimp op van de woonkamer en de meubels voorzien van decoratieve verfkunst. Het museum heeft een unieke collectie en tentoonstelling over de optische wetenschap

Het Lagdal Volksmuseum

Kongsberg Skicenter

In de winterperiode biedt het Kongsberg Skisenter uitgebreide mogelijkheden voor de wintersportliefhebbers. De skiliften brengen je op 1600 meter hoogte. Dat is pas echt skiën met een adembenemende uitzicht over de omgeving.

Kongsberg Skicenter

Omgeving

Drammen

Op de oever van de Drammensfjord ligt de moderne stad Drammen. De stad is vooral bekend om de bijzondere tunnel in een berg, de Spiralen. Rijd naar boven via deze spiralentunnel en geniet op de Spiraltoppen van het uitzicht. De Ypsilonbrug verbindt beide oevers met elkaar. Wandel over deze hangbrug en strijk neer op één van de gezellige terrasjes bij de Bragernes Torg, in het kleine historische centrum van de stad. Niet ver hier vandaan ligt de 10.000 jaar oude Kjosterudjuvet-kloof. Hier kun je wandelen langs meren en watervallen.

Drammen, Noorwegen
Ballon!