Nationaal Park Ytre Hvaler, Noorwegen

Nationaal Park Ytre Hvaler, Noorwegen Een onderwaterwereld met koraalriffen, unieke flora en fauna en kilometerslange kustlijnen vormen samen het Nationaal Park Ytre Hvaler. Dit mariene park in het zuiden van Noorwegen bevindt zich voor het grootste deel onder water. Van koraalriffen, zeegrasvelden tot ongeveer vijftig wrakken van onderzeeboten langs de kust. Op het land biedt het park prachtige kustlijnen, ongerepte natuur en vele wandelmogelijkheden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Start je ontdekkingstocht door het park in het bezoekerscentrum in het stadje Skjærhollen. Stap het Kornmagasinet kulturhus binnen waar het bezoekerscentrum zich op de derde verdieping bevindt. Bekijk de interessante tentoonstellingen, neem deel aan een van de rondleidingen en maak kennis met het bijzondere leven boven en onder water in dit natuurgebied. In dit park zijn er tal van bezienswaardigheden te doen. Ga mee met een boottocht, wandel langs de kust maar kom hier ook in de zomer zonnen, zwemmen en duiken. Loop vanuit het bezoekerscentrum naar Lilleputtsenteret bij de haven, voor een kijkje bij het openluchtaquarium.

Bezoekerscentrum, Skjaehollen

Vesterøy eiland

De meeste wandelroutes en bezienswaardigheden vind je op de drie grotere eilanden: Vesterøy, Asmaløy en Kirkøy. Via het vasteland en een reeks bruggen bereik je als eerste Vesterøy. Bezoek de galerie van de beroemde natuurfotograaf Rolf Sørensen in het schattige plaatsje Papperhavn, proef vers gevangen vis in het vissersdorpje Utgårdskilen en rust uit op de geliefde stranden Kuvauen en Guttormsvauen. Daarnaast wandel je hier een mooie kustroute van zes kilometer van Papperhavn naar Utgård, helemaal langs de rotsachtige kust.

Vesterøy , Nationaal Park Ytre Hvaler

Asmaløy eiland

Duik de natuur in op het langgerekte Asmaløy eiland. Dit eiland is het thuis voor veel bijzondere dieren- en plantsoorten, waaronder vele vlinders. Het landschap bestaat uit bossen, mooie stranden en een lange kustlijn. Langs de kust herinneren vuurtorens aan het rijke verleden van scheepvaart en kleine, oude hutjes aan het meer recente verleden van visserij. Breng een bezoek aan de Pikesten Fyr. Met zonsondergang- en opkomst is de schilderachtige vuurtoren helemaal een plaatje om te zien is. Start je wandeling bij de haven van het plaatsje Brattestø en loop een eenvoudig rondje van ruim vier kilometer. Wandel langs de lieflijke rode boothuisjes van Brattestø en door een landschap van weelderige weides, meren en enorme rotsformaties.

Asmaløy , Nationaal Park Ytre Hvaler

Kirkøy eiland

Dit grootste eiland van de drie bereik je door vanuit Asmaløy door een tunnel onder het water te rijden. Uiteraard tref je op dit eiland weer een prachtige kustlijn met mooie wandelmogelijkheden, zoals de zes kilometer lange route van Skjærhalden naar Lille Rødshue. Onderweg kom je langs overblijfselen uit de Bronstijd, verlaten huisjes en de oude mijn bij Rødshue. In het levendige stadje Skjærhalden vind je niet alleen het bezoekerscentrum, maar ook goede restaurantjes en de mooie stranden Storesand and Ørekroken.

Kirkøy, Nationaal Park Ytre Hvaler

Tisler

Het eiland Tisler ligt een stuk verder in de zee. Hier vind je 's werelds grootste kustrif van Europa. Het koraalrif strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.200 meter lengte en 200 meter breedte. Ga mee met een boottaxi en laat je afzetten bij een van de kleine havens voor een wandeltocht over het eiland. Bij de pier van Losholmen bevindt zich een prachtig zandstrand. In de periode van april tot half juli is het eiland verboden voor bezoekers vanwege het broedseizoen van zeevogels die jaarlijks het gebied bezoeken.

Tisler, Nationaal Park Ytre Hvaler
Ballon!