Heiligenblut, Karinthië

Heiligenblut In de zestiende eeuw een echt goudzoekersdorpje, en vandaag de dag de ideale uitvalsbasis om het Nationaal Park Hohe Tauern te verkennen. Het dorp Heiligenblut ligt aan de voet van de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. De beroemde Grossglockner Hochalpenstrasse loopt dwars door het dorp heen waardoor jaarlijks tal van toeristen Heiligenblut bezoeken. In het dorp zelf bekijk je de prachtige bedevaartkerk Vincentius.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bedevaartkerk

De bedevaartkerk Vincentius staat bekend als het symbool van de stad en prijkt op vrijwel iedere ansichtkaart van Heiligenblut. De kerk is duidelijk herkenbaar vanwege haar spitse toren. Binnenin bekijk je bijzonder houtsnijwerk uit de zestiende eeuw en een hoogaltaar van maar liefst elf meter hoog. Het altaar is ontworpen door Michael Pacher, een beroemde Oostenrijkse kunstschilder en houtsnijder.

Bedevaartkerk, Heiligenblut

Grossglockner Hochalpenstrasse

De Grossglockner Hochalpenstrasse is een begrip in Oostenrijk. Via haarspeldbochten kom je langs de allermooiste bergen, die vroeger alleen toegankelijk waren voor de stoerste bergbeklimmers. Onderweg vind je meerdere uitzichtpunten en het startpunt voor allerlei mooie wandelingen. Daarnaast zijn er musea, restaurants en zelfs meerdere speelpunten voor kinderen. Allemaal natuurlijk in het teken van de reusachtige bergen die boven je uit torenen. De weg is 48 kilometer lang en je betaalt tol om toegang te krijgen. Met een National Park Hohe Tauern kaart is de toegang gratis.

Grossglockner, Hohe Tauern

Watermolens, Apriacher Stockmühlen

Net buiten Heiligenblut bekijk je twee oude watermolens uit de achttiende eeuw. In die tijd stond het gehucht Apriach nog op deze plek. Wat bijzonder is aan deze watermolens is dat zij in plaats van horizontaal, verticale raderen hebben. Ook bezoek je hier in de buurt een nagebouwd goudzoekersdorp waarbij je alles te weten komt over de goudkoorts in dit gebied. Beproef je geluk en ga zelf op zoek naar goud!

Watermolens, Heiligenblut

Omgeving

Nationaal Park Hohe Tauern

Nationaal Park Hohe Tauern is een spectaculair natuurpark en tevens een van de oudste natuurparken van Europa. Van diepe, donkergroene valleien naar prachtige, ruige rotsen: dit park biedt het allemaal. Blaas uit aan een bergmeer en zie statige roofvogels in hun natuurlijke habitat. Gletsjers, bergweiden, marmotten en gemzen. Je kijkt je ogen uit in dit park en de natuurliefhebber kan er rustig meerdere dagen verblijven zonder zich te vervelen.

Nationaal Park Hohe Tauern

Pasterzengletsjer

De Pasterzengletsjer ligt aan de voet van de Grossglockner en is met een lengte van ruim acht kilometer de grootste gletsjer van Oostenrijk. Helaas neemt ook deze gletsjer jaarlijks zo'n 25 meter af vanwege klimaatverandering. Vanaf de Pasterzengletsjer beginnen veel wandelingen. De Gletscherweg Pasterze is een erg mooie route om te wandelen. Houd er wel rekening mee dat het een pittige route is met een hoogteverschil van vierhonderd meter. Je wandelt hierbij deels over het ijs en stapt over de duizelingwekkende gletsjerspleten.

Pasterzengletser Heiligenblut

Waterval Gössnitzfall

In het Nationaal Park Hohe Tauern ligt de prachtige waterval Gössnitzfall. Je bewondert de waterval in een ravijn aan het einde van het Gössnitzdal. Via een mooi natuurpad langs de rivier loop je richting de waterval en kom je onderweg veel laagveen tegen. Dit wordt ook wel Kachlmoor genoemd en is ontstaan door het instorten van een berg in de late ijstijd. Eenmaal bij het uitkijkpunt aangekomen, zie je het water meer dan zeventig meter in het dal storten .

Gossnitzfall Heiligenblut
Ballon!