Klagenfurt, Karinthië

Klagenfurt am Wörthersee Karinthie Klagenfurt am Wörthersee is de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië en ligt in het zuiden van Oostenrijk. Het oude renaissance centrum van de stad, de omliggende bergen en het grote bergmeer, maken Klagenfurt een geliefde bestemming voor jong en oud. Je kunt hier makkelijk meerdere dagen doorbrengen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het oude centrum van Klagenfurt

Hoewel Klagenfurt al uit de twaalfde eeuw stamt, is het centrum vrijwel geheel ná de middeleeuwen gebouwd. Na een grote brand is de stad in Italiaanse stijl herbouwd, wat je terugziet in het typische schaakbordpatroon van de stad. Op het Alter Platz plein vind je het Altes Rathaus. Dit raadhuis in renaissance stijl is in de zomer geopend voor bezoekers. Verder kun je nog de Klagenfurter Dom en Domplatz bezoeken. Voor een uitzicht over de stad en omringende bergen beklim je de vijftig meter hoge Stadtpfarrturm. Op de Neuer Platz triomfeert de bijzondere Lindwurm fontein met haar beeltenis van een draak en een slang.

Stadcentrum Klagenfurt

Klooster Stift Viktring

Nog voordat Klagenfurt ontstond, hebben monniken van de Cisterciënzer Orde, dankzij een ruime schenking van de Graaf Bernhard von Spanheim, dit grote klooster in 1142 kunnen stichten. In latere jaren is het klooster opgenomen in de stad. In de achttiende eeuw werd het klooster gesloten en werd het gebouw gebruikt als doekenfabriek. Tegenwoordig is het gebouw als school in gebruik. Neem dit bijzondere gebouw en de kerk mee tijdens een stadswandeling door Klagenfurt, In de zomer worden hier diverse festivals gehouden.

Stift Viktring Klagenfurt

Kreuzbergl

Net buiten het centrum van de stad ligt de 517 meter hoge Kreuzbergl, de huisberg van Klagenfurt, waar veel inwoners naar toe gaan om te wandelen of hard te lopen. Een wandeling naar boven is goed te doen en je kunt er de sterrenwacht bezoeken. Verder vind je hier een botanische tuin, een aantal kleine meertjes en de Kreuzbergkirche. Na een stevige wandeling kun je hier terecht bij een van de restaurantjes rondom de Kreuzbergl. Voor kinderen is hier een speeltuin, voor sportliefhebbers zijn hier een nordic-walkingroute en een fitnessparcours.

Kreuzbergl Klagenfurt

Wörthersee

Op fietsafstand van Klagenfurt vind je het grootste bergmeer van Karinthië, de Wörthersee. Het diepblauwe bergmeer heeft een lengte van maar liefst 16,5 kilometer en een gemiddelde breedte van 1,5 kilometer. Ondanks dat het aan de voet van de bergen ligt is het water in de zomer relatief warm. Ideaal voor zwemmen en watersporten. Op de paden rond het meer kun je prima fietsen en wandelen. In het meer liggen twee onbewoonde eilandjes. Via een voetbrug loop je naar de Blumeninsel, dit eiland heeft een klein strand, met een bootje kun je bij de Kapuzinerinsel komen. Er zijn twee zwemstranden in de buurt van Klagenfurt, het Metnitz Strand en Strandbad Meiernigg. Huur een bootje, waterfiets of kano voor een dag op het water. Er worden ook rondvaarten over het meer aangeboden.

Wörthersee

Minimundus

De wereld in het klein vind je bij Minimundus, een miniatuurwonderland met maar liefst 156 op schaal gebouwde bouwwerken uit 40 verschillende landen. Het 26000m2 grote park heeft onder andere de Eiffeltoren, de Taj Mahal en het Vrijheidsbeeld op kleine schaal nagebouwd. Ga op ontdekkingsreis door de wereld, naast alle bouwwerken zijn er ook een 4D filmtheater, een grote interactieve belevenisruimte met reuzenglijbaan.

Minimundus bij Klagenfurt

Omgeving

Maria Saaler Dom

Rondom de Wörthersee liggen diverse stadjes, Maria Saal ligt vlakbij Klagenfurt en staat vooral bekend om zijn eeuwenoude Dom. Ooit ontstaan als Mariakerk in de achtste eeuw, in de loop der tijd is deze verder uitgebouwd en heeft nu een overwegend laatgotische stijl. Samen met het naastgelegen klooster is het een indrukwekkend complex en je ziet de torens al van ver boven het dorp uitsteken. De kerk herbergt de stoffelijke resten van de Apostel Modestus en is hierdoor een geliefd bedevaartsoord.

Maria Saal Wörthersee

Burg Hochosterwitz

Op ongeveer een half uur rijden van Klagenfurt ligt het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt Burg Hochosterwitz. De goed bewaard gebleven vesting kan dagelijks bezichtigd worden en er worden regelmatig evenementen georganiseerd. Deze imposante burcht heeft maar liefst veertien torens en spreidt zich uit over een groot deel van de 150 meter hoge heuvel. Deze is relatief eenvoudig te beklimmen en brengt je helemaal terug in de Middeleeuwen. In de hoofdburcht vind je een restaurant en een klein museum, compleet met harnassen en een wapenkamer.

Burg Hochosterwitz

Karawanken

Op de grens tussen Karinthië en Slovenië vind je de Karawanken, een bergketen met toppen ruim boven de 2000 meter. Vanaf Klagenfurt in een goed half uur te bereiken. Er zijn talloze wandelmogelijkheden, van korte wandelingen tot vijf kilometer tot meerdaagse tochten, langs mooie berghutten. Deze bergketen oversteken kan natuurlijk ook, binnen een uur sta je in Slovenië. Het kleine plaatsje Bled en het gelijknamige meer zijn een leuk daguitstapje. Laat je naar het eilandje roeien of neem een kijkje bij het kasteel van Bled op de rots. In de Vintgar kloof wandel je langs de snelstromende rivier, deels over de rotsen en deels over houten vlonders.

Karawanken, Karinthië
Ballon!