Reisinfo Opper-Oostenrijk, Oostenrijk

Hallstatt Opper Oostenrijk Op de grens met Duitsland en Tsjechië ligt de Oostenrijkse deelstaat Opper-Oostenrijk op de uitlopers van de Alpen. De rivier de Donau stroomt dwars door het gebied, met de hoofdstad Linz op de oevers. In de stad zelf kan je de Domkerk bezoeken en en het Linzer Schloss, het zeventiende-eeuwse kasteel is toegankelijk en er is een tentoonstelling van historische muziekinstrumenten en wapens. Net buiten de stad ligt de Pöstlingsberg met de oude basiliek, deze is bereikbaar met de tram of te voet. Linz is ook het ideale uitgangspunt voor een fietsvakantie langs de Donau of om te wandelen in het Mühlviertel. Voor een indrukwekkend stuk geschiedenis kan je het voormalige concentratiekamp Mauthausen bezoeken.

De historische stad Steyr ligt aan de gelijknamige rivier. Het middeleeuwse centrum is prachtig bewaard gebleven en een echte aanrader. Je kan de stad verkennen met een segwaytour, of 's avonds tegen de schemering met de nachtwacht. Ook Freistadt is een aanrader, de oude stadsmuren zijn nog deels intact met twee schitterende poorten, waaronder de laat-gotische Linzer Tor. Rond de Hauptplatz, het grote marktplein in de stad, staan kleurrijke historische panden. Verder vind je hier een fontein en een vijftiende-eeuws kasteel.

Salzkammergut is een prachtig merengebied in Opper-Oostenrijk, het bijzondere landschap is door de UNESCO uitgeroepen tot wereldnatuurerfgoed. Maak beslist een autorondrit langs een aantal van deze mooie bergmeren. De Mondsee was het decor van de film de Sound of Music, terwijl slot Fuschl aan de Fuschlsee weer bekend is uit de Sissi-films. Andere meren zijn de Wolfgangsee, ideaal voor een boottocht en de Traunsee waar je kan surfen, roeien, kajakken en zelfs duiken. De Attersee is het grootste meer in Salzkammergut, maar de Hallstätter See is het bekendste door het pittoreske dorpje Hallstatt dat hier op de oever ligt. Naast alle watersporten kan je ook goed fietsen om het meer, maar misschien moet je Hallstatt 's ochtends vroeg of 's avonds bezoeken, wanneer de busladingen met toeristen verdwenen zijn. Salzwelten Hallstatt is één van de vele zoutmijnen in dit gebied en deze kan je bezoeken.

Fietsen langs de Donau of de Salzkammergutradweg met de mountainbike fietsen, neem je fiets mee of huur er één ter plaatse. Je kan hier trouwens ook prima wandelen. Bij de Dachsteingletsjer vind je de Rieseneishöhle, een mooie ijsgrot. De Hexenkessel is een klimpark bij Roßleitern. Het is niet zomaar een klimpark, de uitdagende route voert langs de rotsen en door een kloof. Na een dag in de buitenlucht gaan een stuk Linzer Torte (hazelnoot-rumtaart), Mostviertler Braten (rund- of varkensvlees gebraden in most) of één van de typische knödelgerechten (knoedels) er zeker in.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!