Linz,Opper-Oostenrijk, Oostenrijk

Linz Pal aan de rivier de Donau vind je de derde grootste stad van Oostenrijk, Linz. Linz was in 2009 culturele hoofdstad van Europa en draagt tegenwoordig de titel UNESCO City of Media Arts. Er zijn vele musea te bezoeken, een groot aanbod aan culturele activiteiten en moderne innovaties in de stad. In het centrum staan meerdere prachtige historische gebouwen, zoals het oude stadhuis, het barokke centrale plein van Linz en de prachtige kathedraal. Naast de vele culturele dingen die je in de stad kunt bezoeken is een stukje taart eten ook een must do! Linz is bekend van de Linzer Torte, een van de oudste taartrecepten van de wereld.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Muurschildering Mural Harbor

De haven van Linz is Europa's grootste galerie voor graffiti. In 2012 is deze vorm van muurschildering ontstaan in de haven en het is nu uitgegroeid tot een grote outdoor graffiti galerie waar meer dan honderd internationale kunstenaars de gevels van oude gebouwen weer kleur hebben gegeven. Het is mogelijk een rondleiding te volgen met een deskundige gids en vervolgens zelf nog je sporen achter te laten met een graffiti spuitbus.

Muurschildering Harbor Linz

Museum Ars Electronica Center

Het Ars Electronica Center wordt ook wel het museum van de toekomst genoemd. Alleen al het gebouw van het museum is een architectonisch hoogstandje. In het museum maak je kennis met de moderne wereld zoals interactieve tentoonstellingen, digitale netwerken, moderne media en virtual reality. Ook zijn er elektronische robots die je kunt programmeren en kun je 3D printen of je DNA bewerken met een genschaar. Daarnaast organiseert dit museum ook jaarlijks het Ars Electronica festival en heeft het een onderzoeksfacititeit genaamd Futurelab.

Museum Ars Electronica Center

Lentos Kunstmuseum

Een ander bijzonder museum in Linz is het Lentos kunstmuseum. Ook dit gebouw, een transparant kubusvormig gebouw, is al een bezienswaardigheid an sich, met name in het donker dan wordt het op een bijzondere manier verlicht. Hier vind je de hedendaagse kunst van Europese schilders uit de eerste helft van de twintigste eeuw, waaronder Klimt, Schiele en Kokschka. De collectie bestaat uit meer dan 1500 schilderijen, kunstvoorwerpen en sculpturen. Ook is er een restaurant gevestigd met een groot terras welke een prachtig uitzicht heeft op de Donau.

Lentos Kunstmuseum Linz

Pöstlingberg

Als je wil genieten van een prachtig uitzicht over de stad Linz dan moet je naar de top van de Pöstlingberg gaan. Deze berg met haar hoogte van ruim 539 meter wordt ook wel de huisberg van Linz genoemd en staat op veel souvenirs afgebeeld. Bovenop de Pöstlingberg kun je de bedevaarts-basiliek niet missen, ook is er een uitkijkplatform en zijn er verschillende cafés en restaurants. Je kunt te voet naar boven, maar het is nog leuker om met de Pöstlingbergbahn naar boven te gaan. Al meer dan honderd jaar kun je met een van de steilste bergtrammetjes van Europa naar boven. Voor kinderen is er ook genoeg te beleven op de Pöstlingberg. Zo is de Linz Grottenbahn een leuk uitje en kun je een mooie tocht maken met de Dragon Express die je meeneemt in de wereld van sprookjes, dwergen en bosdieren. Deze magische sprookjeswereld bestaat al sinds 1906 in de voormalige vestigingstoren op de Pöstlingberg. Tevens is er een dierentuin gevestigd halverwege op de Pöstlingberg met meer dan zeshonderd dieren, genaamd de Linz Zoo.

Postlingberg Linz

Centrale Plein, Hauptplatz Linz

De Hauptplatz, het centrale plein van de stad, is met haar ruim 13.000 vierkante meter een van de grootste pleinen van Oostenrijk. Een echt statig plein met veel stijlvolle gebouwen en in het midden een enorm hoge zuil. Deze zuil uit 1723 is ter bescherming tegen oorlog, brand en de pest. Een van deze statige panden is het oude stadhuis van Linz, waar de burgemeester en de gemeenteraad nog steeds gevestigd zijn. Bij de ingang vind je nog een aantal portretpanelen van beroemde Linz-bewoners. Ook wordt dit plein veel gebruikt voor de belangrijke evenementen in de stad en wekelijkse markten.

Centrale Plein Hauptplatz Linz

Het Linz Kasteel

Het kasteel van Linz dateert al uit de negende eeuw en staat midden in de stad, vlak bij het centrale plein. Oorspronkelijk was dit een fort, maar tegenwoordig is het een van de grootste musea van Oostenrijk. Van historische kunst tot hedendaagse kunst, er is hier veel te zien. Ook zijn er voorwerpen te zien uit de prehistorie, Romeinse en middeleeuwse periode. Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook elk jaar tentoonstellingen die gewijd zijn aan regionale en internationale onderwerpen. Na een bezoek aan het museumkasteel is het aan te raden om nog lekker na te genieten in het restaurant van dit museum. Hierbij heb je ook een prachtig uitzicht over de rivier de Donau.

Het Linz kasteel

Mariendom

De grootste kathedraal van Oostenrijk is de Mariendom, ook wel de Nieuwe Kathedraal. Er kunnen maar liefst 20.000 mensen naar binnen om een dienst bij te wonen. De bijzondere glas-in-lood ramen vallen erg op. Als je een rondleiding neemt door de toren dan heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Ook is deze Mariendom vaak het decor voor verschillende evenementen.

Mariendom Linz
Ballon!