Traunkirchen, Opper-Oostenrijk

Traunkirchen, Opper-Oostenrijk Het dorp Traunkirchen in Oostenrijk heeft een idyllische ligging aan het enorme en heldere water van de Traunsee en de omliggende bergen. Na de Attersee is dit het grootste meer van het Salzkammergut gebied. Huur een waterfiets of een (zeil)bootje en verken alle hoeken van het meer. De witte Johanneskapelle die bovenop de rots in het meer de wacht houdt valt direct op en via een steile beklimming heb je vanaf hier een prachtig uitzicht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Traunsee

De Traunsee is het diepste meer van heel Oostenrijk, met een diepte van 191 meter. Het water is zó helder, dat je soms wel tot zestig meter kunt kijken. Daar moet je gewoon een plons in nemen. Rondom het meer zijn mooie stranden om lekker te relaxen. Je kunt hier prachtige boottochten maken of zelf een bootje huren en je eigen route uitstippelen. Wil je meer actie? Ga dan surfen, suppen, kanoën, waterskiën of zeilen. Ieder jaar worden hier internationale zeilwedstrijden gehouden en vindt de Traunsee Woche plaats, een week in het teken van zeilen, waarin zeilliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Traunsee, Traunkirchen, Opper-Oostenrijk

Johannesbergkapelle

Wanneer je Traunkirchen bezoekt, mag je de Johannesbergkapelle zeker niet overslaan. De kerk zelf is vrij eenvoudig maar de fantastische ligging bovenop de rots maakt de kerk een niet te missen bezienswaardigheid. Het vereist een kleine klim de heuvel op maar dan word je direct beloond met mooie vergezichten over het meer. Boven het portaal staat de leus: "Ooit een schuilplaats voor heidense piraten, nu gewijd aan Johannes de Doper."

Johannesbergkapelle, Traunkirchen, Opper-Oostenrijk

Maria Krönung kerk

Deze kerk is minder druk bezocht dan de populaire Johannesbergkapelle, maar zeker niet minder interessant. De Maria Krönung is een rooms-katholieke parochiekerk en het gebouw is even indrukwekkend aan de buitenkant als aan de binnenkant. De ligging aan het meer geeft je natuurlijk een prachtig uitzicht, maar het geeft ook een bijzondere sfeer aan de naastgelegen begraafplaats. De begraafplaats met smeedijzeren kruizen is goed onderhouden en heeft een serene setting waardoor het zeker de moeite waard is om er een kijkje te nemen. Van binnen is de kerk rijkelijk versierd met Bijbelse afbeeldingen op de zuilen, een prachtig hoofdaltaar uit 1754 dat de kroning van Maria uitbeeldt en een bijzondere preekstoel.

Maria Krönung kerk, Traunkirchen, Opper-Oostenrijk

Kleiner Sonnstein

Net ten zuiden van het centrum van Traunkirchen start de wandeling naar de Kleiner Sonnstein berg, die een hoogte van bijna duizend meter heeft. De wandeling begint met een aantal traptreden door het dichte bos, waarna je vervolgens een steil stuk omhoog gaat voordat je de top bereikt. Je weet dat je de top bereikt hebt als je het gekruisigde beeld op de top tegenkomt en de fantastische uitzichten op de Traunsee en de bergtoppen van de Salzkammergutbergen om je heen ziet. Neem dezelfde weg terug of verleng je wandeling naar de Grosser Sonnstein, maar niet voordat je je lichaam sterkt met een hapje en drankje bij de berghut op de top.

Kleiner Sonnstein wandeling, Traunkirchen, Opper-Oostenrijk

Omgeving

Attersee

In de omgeving liggen meerdere mooie meren. Breng zeker een bezoek aan de Attersee, het grootste meer van het hele Salzkammergutgebied. Je kunt hier ook goed surfen, zeilen, varen en vissen. In de zomer is het water best warm en kun je er zelfs duiken in het kristalheldere water. Er is hier een apart duikhotel waar verschillende duikcursussen worden gegeven om de onderwaterwereld van de Attersee te ontdekken.

Attersee, Traunkirchen, Opper-Oostenrijk

Ebensee

Ebensee is een stadje dat aan het onderste puntje van de Traunsee ligt. Het heeft een roerige geschiedenis gekend, want tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier een concentratiekamp gevestigd waar in totaal bijna 28.000 mannen gevangen zaten en aan het werk werden gezet. Van het concentratiekamp is niks overgebleven, behalve de toegangspoort naar het kamp toe. Verder kun je meer te weten komen over dit deel van de geschiedenis in het Zeitgeschichte Museum waar de regionale geschiedenis tussen 1918 en 1955 wordt tentoongesteld. Deze plaats straalt rust en kalmte uit. Er is een kleine markt met diverse lokale lekkernijen. Koop wat voor de lunch en neem plaats bij de oevers van de Traunsee, waar je weg kunt dromen bij het turquoise water met de hoge bergtoppen op de achtergrond. Verder zijn een waterval en de grot Gassel-Tropfstein leuke bezienswaardigheden in de buurt van Ebensee.

Ebensee, Traunkirchen, Opper-Oostenrijk

Gmunden

Een andere en meer mondaine plaats aan de Traunsee is Gmunden. Het ligt in het noorden aan de Traunsee. Ooit stond deze stad bekend om de zouthandel en in het centrum zie je nog grote, logge fabrieken staan. Buiten dat je hier ook weer een prachtig uitzicht op het meer hebt, heeft de stad een grote jachthaven, een lange promenade en veel winkels om te shoppen. Een hoogtepunt is het oude kasteel Schloss Ort dat op een klein eilandje in het meer ligt, verbonden met het vasteland via een 123 meter lange brug.

Gmunden, Traunkirchen, Opper-Oostenrijk
Ballon!