Salzburg, Salzburgerland

Salzburg De romantische stad Salzburg ligt aan de river de Salzach in het Salzburgerland. De geschiedenis van de stad gaat terug tot in de Romeinse tijd en Salzburg is een echte barokke stad met een heel mooi oud stadscentrum, dat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Je reist hier zo'n 250 jaar terug in de tijd, naar het Salzburg van de jonge Mozart. Hij was ongetwijfeld de beroemdste inwoner van de stad en er zijn veel bezienswaardigheden waar hij mee verbonden is. In zijn geboortehuis is nu een museum gevestigd met de originele muziekinstrumenten van Mozart. Ook bierliefhebbers kunnen zich goed vermaken in Salzburg. Er zijn veel bierbrouwerijen met eigen drinklokalen te vinden in de stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dom van Salzburg

Deze prachtige barokke kerk is de blikvanger van Salzburg. De dom, die verwoest werd door een brand in 1598, is volledig gerenoveerd in de kenmerkende zeventiende-eeuwse stijl. Roze en marmer voeren de boventoon en wanneer je naar boven kijkt vergaap je je aan de indrukwekkende koepels. Een bijzonder detail is de originele doopvont uit 1321, waar onder andere Mozart en zijn zusje Nannerl zijn gedoopt.

Dom van Salzburg

Geboortehuis en woonhuis van Mozart

Waar kun je nou beter op zoek gaan naar de sporen van Wolfgang Amadeus Mozart, dan in het geboortehuis van 's werelds bekendste componist. In het opvallende gele gebouw in een drukke winkelstraat werd in 1756 Mozart geboren. Op nummer negen, op de derde verdieping, woonde hij zeventien jaar lang. Tegenwoordig vind je er originele muziekinstrumenten, zoals een viool en een klavichord waarop hij onder andere de Toverfluit componeerde. De meubels, portretten en brieven nemen je mee in het verhaal van het wonderkind en zijn levensloop.

Geboortehuis Mozart

Benedictijnenabdij St. Peter

De St.Peterskirche, gesticht door Rupert van Salzburg en dat zijn oorsprong vindt in het jaar 696, is het oudste klooster van Oostenrijk . Stap terug in de geschiedenis tijdens een bezoek aan het klooster, de kerk en de begraafplaats van deze bijzondere abdij. Ondanks dat de oorsprong van dit klooster zo ver in de geschiedenis teruggaat, zie je ook veel latere stijlen terug in het gebouw, waaronder barokinvloeden en de krullerige rococostijl. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de kloosterbakkerij, iedere ochtend kun je hier nog terecht voor een heerlijk, warm broodje.

Benedictijnenabdij St. Peter

Hohensalzburg

Een van Europa's indrukwekkendste kastelen bereik je in Salzburg per kabelbaan. Hoog boven op een berg, ligt het imposante Hohensalzburg-kasteel. Naast het prachtige, panoramische uitzicht is er binnen ook genoeg te beleven. Wandel door de vertrekken, zoals de Gouden Zaal en de Vorstenkamer. Het omvangrijke kasteel huisvest ook Marionettenmuseum, het Vestigingsmuseum en het Regimentsmuseum.

Hohensalzburg

Slot Mirabel

Op naar nog meer historie, van het hoge Hohensalzburg naar het eeuwenoude kasteel Mirabell in het centrum van Salzburg. Zo mooi als de naam klinkt, zo mooi is de kasteeltuin. Vergaap je aan de prachtige collectie bloemen en beelden van mythologische figuren. Leuk feitje: de beroemde scene van het Do Re Mi lied van de Sound of Music is hier opgenomen.

Slot Mirabel

Het Marionettentheater

Breng een bezoek aan het Marionettentheater in Salzburg wanneer je beroemde stukken als de Toverfluit, de Notenkraker of een Midzomernachtsdroom op een unieke manier vertolkt wilt zien worden. Het kleine theater bestaat al ruim honderd jaar en vertelt de mooiste verhalen met bijzondere, handgemaakte poppen. Het is snel uitverkocht dus reserveer vooraf je kaartjes.

Marionettentheater, Salzburg

Omgeving

Schloss Hellbrunn

Ten zuiden van Salzburg vind je het sprookjesachtige Slot Hellbrun. Hier hangt door de eeuwen heen een vleugje mystiek, daar het ook bedacht is om de gasten te vermaken. Het vierdelige geheel bestaat uit het prachtige gele kasteel, de strak aangelegde tuinen, diverse water-ornamenten en een dierentuin. De verborgen water-ornamenten zijn een ware ontdekkingsreis over het terrein, bedacht door voormalig bewoner Bisschop Sittikus.

Schloss Hellbrunn

Eisriesenwelt

Ook als je in de zomer gaat, moet je misschien je muts inpakken. Op veertig kilometer van Salzburg liggen namelijk de IJsgrotten van Werfen. Je bereikt dit indrukwekkende natuurspektakel via een kabelbaan en eenmaal boven moet er wel nog een stukje gewandeld worden. Je moet over een goede conditie beschikken om de bijzondere ijssculpturen te kunnen bewonderen en we raden een bezoek met jonge kinderen af.

Eisriesenwelt

Königsee

In het Nationaal Park Berchtesgaden in Beieren bezoek je de schilderachtige Königssee: een bijna tweehonderd meter diep en zes kilometer lang meer dat wordt omringd door de hoge toppen van het Watzmann bergmassief. Het meer is een waar lust voor het oog en de ideale vakantiespot voor natuurliefhebbers. Blikvanger is de Sint-Bartholomeüskerk: een prachtige barokke bedevaartkapel gelegen op een schiereilandje, dat alleen per boot bereikbaar is. De Jennerkabelbaan brengt je naar een hoogte van bijna tweeduizend meter: het uitzicht over het kraakheldere meer en de omliggende bergen is adembenemend.

Königssee

Vervoer

Te voet

Salzburg is een kleine stad met een oud historisch stadscentrum en smalle paadjes. Je kunt het beste de stad wandelend verkennen.

Auto

Voor een groot deel is de binnenstad van Salzburg autovrij. Rondom de stad kun je in de parkeerzone slechts drie uur parkeren en in parkeergarages kun je zo lang blijven staan als je wilt, maar daar betaal je wel voor. Een goed alternatief is om gebruik te maken van de Park & Ride.

Bus

Het openbaar vervoer in Salzburg is goed georganiseerd en overzichtelijk. In de bussen vind je je locatie op schermen en navigeer je makkelijk door de stad.

Ballon!