Graz, Stiermarken, Oostenrijk

Graz In de Oostenrijkse stad Graz stap je rechtstreeks de middeleeuwen in. De tweede grootste stad van het land wordt wel eens over hoofd gezien, maar dit is onterecht. Met het grootste middeleeuwse centrum van Europa, is het centrum een aaneenrijging van bezienswaardigheden. Beklim het beroemde uitzichtpunt in het hartje centrum, de Schlossberg, voor een spectaculair uitzicht over de stad. Of bezoek het imposante kasteel Eggenberg aan de rand van Graz, met onder andere een prachtig gedecoreerde planetenzaal.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De Schlossberg met Uhrturm

Een niet te missen bezienswaardigheid in het hart van het centrum is de Schlossberg. Deze berg kun je bedwingen met een 260 treden tellende trap, met een leuke kabelbaan of de interessante Schlossberglift die je vindt in een ondergronds gangenstelsel. Bovenop de berg heb je, naast een waanzinnig uitzicht over de stad, ook de beroemde klokkentoren, Uhrturm genaamd. Deze toren is gebouwd in 1560 en is het boegbeeld van Graz. Ook staat hier nog een kasteel. Wil je hierna met een noodgang weer naar beneden? Er is een glijbaan die je 170 meter omlaag laat sjezen vanaf de berg.

Schlossberg Graz

Schloss Eggenberg

Een kasteel in het teken van het sterrenstelsel, het klinkt sprookjesachtig en dat is het ook. Slot Eggenberg is een beroemd kasteel aan de rand van Graz en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dompel je onder in de grote zalen met versierde plafonds, vol verwijzingen naar de astrologie. Ook in de tuinen, die bestaan uit verschillende thema's, vind je meerdere astrologische elementen terug. Een aantal vertrekken van het kasteel zijn nog intact en ingericht naar de beroemde rococostijl uit de achttiende eeuw. Bijzonder is hier ook de grote aanwezigheid van Aziatische invloeden, zoals Chinees porselein of Japanse meubelstukken. Tot slot is een bezoek aan de bijbehorende kapel absoluut de moeite waard.

Schloss Eggenberg

Murinsel in Graz

Een ander overblijfsel aan het jaar dat Graz de Culturele Hoofdstad was, is het Murinsel. Dit is een kunstmatig drijvend, glazen eiland in het midden van de rivier de Mur. Het is ontworpen door de New Yorkse kunstenaar Vito Acconci en vooral 's avonds een bezienswaardigheid door de blauw verlichte structuur. Vanaf het eiland, waar ook een café en grote speeltuin zijn, heb je mooi uitzicht op de stad.

Murinsel Graz

Landeszeughaus Graz

Duizenden wapens, schilden en harnassen staan tentoongesteld in het voormalig wapendepot van Graz. Het Landeszeughaus is het thuis van originele stukken van de vijftiende eeuw tot aan de achttiende eeuw. In het museum leer je hier alles over. Naast het museum staat het mooie Landhaus, wat door de met bogen versierde binnenplaats ook een bezoek waard is.

Landeszeughaus Graz

Kunsthaus Graz

In 2013 werd Graz uitgeroepen tot de Culturele Hoofdstad van Europa. Ter ere van deze gelegenheid werd Kunsthaus Graz gebouwd. Het bijzondere glazen gebouw heeft ook wel de bijnaam ''The Friendly Alien'' en binnen wordt er veel hedendaagse kunst tentoongesteld.

Kusthaus Graz
Ballon!