Kitzbühel, Tirol

Kitzbühel Kitzbühel is de belichaming van wat je van een Oostenrijks bergstadje verwacht. Schattige pastelkleurige huizen, een historisch centrum met een gotische kerk en veel ruimte voor de klassieke Oostenrijkse cuisine. Want na een stevige wandeling is het belangrijk om te ontspannen met een goede pul bier en een bord klassieke Kaiserschmarren. Verbaas je overigens niet over de luxe auto's die je in de smalle straatjes tegenkomt, want de inwoners zijn over het algemeen vrij welvarend. Omringd door grote bergen en groene alpenweides is Kitzbühel dan ook vooral bekend als prestigieus skigebied. Maar in zomer is het met kilometers aan wandelingen en mountainbikeroutes, de perfecte uitvalsbasis voor een verblijf in Tirol.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sfeervolle, oude binnenstad

Kitzbühel is een sfeervol, mondain Oostenrijks bergstadje. Het historische centrum bestaat uit kleurrijke, pastelkleurige huizen met authentieke gevels en oude kerken. Je kunt hier uitstekend winkelen, er is een casino en er zijn veel goede restaurants. Verbaas je overigens niet over de luxe auto's die je in de smalle straatjes tegenkomt, want de inwoners en bezoekers zijn over het algemeen vrij welvarend.

Kitzbühel

Liebfrauenkirche

De Liebfrauenkirche is een kleine gotische kerk en met een relatief grote klokkentoren. Het bevindt zich op de oude begraafplaats van Kitzbühel, direct naast de parochiekerk St. Andreas. De toren wordt beschouwd als het herkenningspunt van Kitzbühel. Dankzij het wonderbaarlijke beeld op het hoogaltaar is deze kerk ook een bedevaartkerk geworden.

Liebfrauenkirche

Culinair Kitzbühel

In Kitzbühel kun je genieten van typisch Oostenrijke cuisine, in elke vorm die je maar kunt wensen. Dit gebied is het thuis van een aantal verfijnde restaurants, maar in de omliggende almhutten én in het stadje zelf kun je natuurlijk ook terecht voor een klassieke Wiener Schnitzel met aardappelsalade of een lekkere zoete Kaiserschmarren met pruimencompote. Aan Kaffee und Kuchen is in dit gebied natuurlijk geen gebrek. Iedere zaterdagochtend wordt er een boerenmarkt georganiseerd, dé plek voor regionale specialiteiten. KochArt is een Kitzbühler samenwerkingsverband waarbij gerechten alleen regionale ingrediënten mogen bevatten. Deze gerechten kun je bij diverse trotse lokale restaurateurs op de menukaart terugvinden.

Culinair

Schwarzsee

Zo'n twee kilometer buiten Kitzbühel ligt de Schwarzsee, een mooi weer waar het met name in de zomer goed toeven is. Het meer staat bekend om de warme temperatuur van het water. De Schwarzsee heeft zelfs een eigen spoorwegstation, dus je kunt overwegen om een trein hiernaartoe te nemen. De Schwarzsee is een recreatiegebied met veel sportieve mogelijkheden zoals varen, roeien en vissen. Er is een fitnessparcours en je kunt een mooie rondwandeling om het meer maken.

Schwarzsee

Pfarrkirche

Deze hele oude kerk vindt zijn oorsprong in de achtste eeuw, nog voor de stichting van Kitzbühel. In de dertiende eeuw stond hier nog een grote Romeinse kerk, daar is nu echter alleen de kerktoren nog van over.

Pfarrkirche Kitzbühel

Omgeving

Wildpark Aurach

Midden in de Kitzbüheler Alpen ligt een ligt Wildpark Aurach, een plezier voor jong en oud maar vooral voor de dierenliefhebber. Hier vind je tal van bijzondere dieren, waaronder lynxen en Tibetaanse jaks en er is een groot hertenkamp. Leuk voor de kleintjes: er is een speelweide waarin je dieren mag aaien. Er is ook een grote speeltuin aanwezig.

Wildpark Aurach

Golfbanen

In Kitzbühel bevinden zich vier golfbanen. In de omliggende omgeving zijn er meer dan dertig, waardoor dit gebied ook populair is onder de golfliefhebbers.

Golfbanen
Ballon!