Mayrhofen, Tirol, Oostenrijk

Mayrhofen Mayrhofen is een populair wintersportgebied in het Zillertal, waar je zelfs in de zomer kunt skiën. Dit doe je dan op de Hintertux gletsjer. Ga wandelen op de Ahorn of mountainbiken op een van de achttien verschillende mountainbikeroutes. En heb je zin in iets heel anders? Maak dan een ritje in de nog werkende oude stoomtrein in de omgeving.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wandelen

Wandelaars kunnen zich hier helemaal uitleven. Er zijn diverse wandelpaden over groene weiden en langs hoge bergtoppen. Neem bijvoorbeeld de Hohenau Alm, ook wel het Tibet van het Zillertal genoemd. Als je bij de berghut aankomt zie je allemaal Tibetaanse vlaggetjes hangen. Er is een terras waar je even helemaal kunt wegdromen bij het uitzicht over de Zillertaler Alpen. Een nog actievere wandeling is de vijfenvijftig kilometer lange Peter Habeler-route. Een wandeltocht rond de bergtoppen in het westen van de Zillertaler Alpen. De tocht is vernoemd naar de bekende bergwandelaar Peter Habeler die in Mayrhofen geboren is.

Wandelen, Mayrhofen Tirol

Paragliden

Deze sport wordt hier veel beoefend. Het hele jaar door kun je een tandemvlucht maken met een ervaren piloot. In de zomer zie je vergezichten van groene vlakten, lichtblauwe meren en fonkelende bergtoppen. In de winter is het net zo mooi, maar neem wel een zonnebril mee, want de dikke laag sneeuw schittert in het zonlicht.

Paragliden, Mayrhofen Tirol

Fietsen

Op de berg Penken zijn mountainbikers in een walhalla terecht gekomen. Je kunt omhoog met de gondel en weer naar beneden met je mountainbike. Er gaan steile paden voor de gevorderden en wat vlakkere paden voor als je het rustiger aan wilt doen. Ook de Alpenrose-route en de Brindlingalm-route zijn echte aanraders. Het uitzicht dat je tijdens deze tochten hebt, zul je nooit meer vergeten. Je kunt dit gebied overigens ook prima met de e-(mountain)bike of de wielrenfiets verkennen. Er ligt maar liefst achthonderd kilometer aan fietspaden.

Fietsen, Mayrhofen Tirol

Zillertalbahn

Met een oude stoomtrein door de natuur? Dat kan met de ouderwetse Zillertalbahn. Deze stoomlocomotief rijdt al vanaf 1902 van Jenbach naar Mayrhofen, dwars door het Zillertal heen. Stap in en geniet door de ramen van de trein van de prachtige Alpen. Er is tijd genoeg om foto's te maken, want de trein rijdt maar ongeveer 35 kilometer per uur. Neem ook even een kijkje bij de kristalwagon. Deze wagon heeft meer dan 62.000 Swarovski-kristallen.

Zillertalbahn, Mayrhofen Tirol

Belevenisboerderij

Bij deze boerderij, Erlebnissennerei Zillertal, leer je hoe de melk van koeien, geiten en schapen wordt verwerkt tot boter, kaas en yoghurt. Een interessant proces om te zien en uiteraard is er na afloop een kleine proeverij van deze ontzettend verse producten. Natuurlijk is het ook mogelijk om deze hier wat lekkers te kopen en mee naar huis te nemen.

Belevenisboerderij, Mayrhofen Tirol

Omgeving

Schlegeis stuwmeer

De Schlegeis Stausee is een stuwmeer met blauwgroen water.De weg er naar toe is al prachtig. Eenmaal bij het meer starten verschillende wandelroutes en kun je bijvoorbeeld over de ruim 700 meter lange stuwdam wandelen. Maar een absoluut hoogtepunt is de Kebema Panorama hangbrug. Deze hangbrug is alleen te voet bereikbaar via een flinke klim, maar boven word je beloond met een fantastisch uitzicht op het meer. Het is een fotogeniek plekje want je kunt het net zo fotograferen dat het lijkt alsof de brug over duizelingwekkende hoogtes boven het meer hangt. Een ander stuwmeer is de Durlaßboden Speicher, hier kun je zwemmen, waterfietsen, zeilen, surfen en suppen.

Schlegeis stuwmeer, Mayrhofen Tirol

Krimmler watervallen

Het is de hoogste waterval van Oostenrijk (volgens sommigen zelfs de hoogste waterval van Europa): de Krimml Waterval. Midden in Nationaal Park Hohe Tauern klettert het water van de Krimmler Ache 380 meter omlaag. Je kunt de watervallen bezoeken via een aangelegde weg die naar de bovenste fase van de watervallen leidt. Het is een stevige wandeling omhoog van ongeveer vier kilometer, maar met genoeg rustpunten onderweg.

Krimmler watervallen, Mayrhofen Tirol

Hintertux

Bij het plaatsje Hintertux ligt de gelijknamige gletsjer. Een prachtig natuurverschijnsel waar je ook nog eens het hele jaar door op kunt skiën. Naast skiën, is er ook een natuurlijk paleis van ijs op de gletsjer te vinden. Hier kun je kijken naar de bevroren watervallen, de ijskristallen en het gletsjermeer. De Hintertux gletsjer biedt meer, namelijk de hoogst gelegen grot van Europa, de Spannagelhöhe. Je kunt door de grot heen lopen en zien hoe er allemaal holtes zijn ontstaan door de kracht van het water uit de bergen. De wandeling duurt ongeveer een uur. Vanuit de plaats Hintertux gaat er een gondel omhoog naar de top van de gletsjer.

Hintertux, Mayrhofen Tirol
Ballon!