Natuurpark Ötztal, Tirol

Natuurpark Ötztal, Tirol Indrukwekkende gletsjergebieden, uitgestrekte wouden en idyllische meren. Dit vind je allemaal in het op een na grootste natuurpark van Tirol: natuurpark Ötztal. Door het gevarieerde landschap en talloze wandelroutes is het park een paradijs voor wandelliefhebbers. Leg de Ötztaler Gletsjerstrasse af voor de meest imposante gletsjers, bezoek het dennenbos van Obergurgl en beklim de Wildspitze voor een uniek uitzicht over het park. Een ding is zeker: natuurpark Ötztal heeft zo veel te bieden, dat het in geen geval teleur zal stellen.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Bergdorpen

In het langgerekte natuurpark Ötztal liggen verschillende leuke bergdorpen die allemaal als uitvalsbasis voor het park dienen. Het dorpje Oetz is de toegangspoort tot het natuurpark in het noorden. Sölden ligt in het hart van het park en is zowel in de winter als in de zomer een populaire vakantiebestemming. In de zuidelijke uithoeken van het park liggen de kleinere en sfeervolle bergdorpen Vent en Obergurgl waar je direct de bergen en alpenweides in kunt wandelen. Bij alle dorpjes zijn kabelbanen of stoeltjesliften te vinden die je hoog de bergen in brengen voor mooie wandelingen of spectaculaire uitzichten op de omgeving.

Bergdorpen, Natuurpark Ötztal

Stuiben waterval

Tussen Oetz en Sölden vind je de indrukwekkende Stuibenwaterval die zijn naam dankt aan de wolken van nevel die de waterval omringen. Deze indrukwekkende waterval klettert langs twee steile rotswanden de diepte in. De wandeling die je dichterbij de waterval brengt is minstens even indrukwekkend. Via trappen, aangelegde paden en een spectaculaire hangbrug klauter je omhoog naar verschillende uitzichtpunten. Wil je nog een beetje extra magie? 's Nachts wordt de waterval verlicht!

Stuiben waterval, Natuurpark Ötztal

Ötztaler Gletsjerstrasse

Als je een liefhebber bent van de natuur, en dan van gletsjers in het bijzonder, dan is deze route vanuit Sölden door het Ötztal zeker de moeite waard. De Ötztaler Gletsjerstrasse is voor wielrenners interessant om te fietsen maar deze weg kun je ook goed per auto afleggen. Over de hoogste weg van Oostenrijk kom je langs twee verschillende gletsjers, de Rettenbachferner en de Tiefenbachferner. Ga je richting die laatste? Dan rijd je door de hoogstgelegen tunnel van Europa. Aan het eind van deze tunnel bereik je een hoogte van bijna 3.000 meter en dat leidt, logischerwijs, tot geweldige uitzichten.

Ötztaler Gletsjerstrasse, Natuurpark Ötztal

Dennenbos van Obergurgl

Het Zirbenwald van Obergurgl is een van de mooiste bossen van natuurpark Ötztal. Maak vooral een wandeling door dit bos waarbij je niet alleen eeuwenoude dennenbomen kunt bewonderen, maar ook uitgestrekte heiden, alpenroosvelden en de Rotmoos waterval tegenkomt. Voor ieder wat wils dus, in het dennenbos van Obergurgl.

Zirbenwald van Obergurgl, Natuurpark Ötztal

Piburger meer

Dichtbij het plaatsje Oetz ligt op 900 meter hoogte de prachtige Piburger See. De omliggende bergen en een donker bos geven dit meer een sprookjesachtige uitstraling. Rondom het meer loopt een eenvoudige wandelroute door de bossen waarbij je uitzicht hebt op met mos beklede rotsen, prachtige natuur en natuurlijk op het meer. Als het weer het toelaat kun je ook een bootje huren of een verfrissende duik nemen.

Piburger meer, Natuurpark Ötztal

Windachtal

‘Klein Canada’, zo wordt het Windachtal ten oosten van Sölden ook wel genoemd. En dat is niet zo gek, want het Windachtal wordt gekenmerkt door een afgelegen ligging, absolute rust en een groene bergachtige natuur. Slechts een paar berghutten, waar je even iets kunt drinken bij een tocht door het park, maar verder is het er rustig en is er weinig verkeer.

Windachtal, Natuurpark Ötztal
Ballon!