Reisinfo Vorarlberg, Oostenrijk

Vorarlberg Oostenrijk Vorarlberg ligt in het westen van Oostenrijk. Met toppen tot ruim 3300 meter hoogte is het de ideale regio om in de Alpen te wandelen en te fietsen. In de winter is Vorarlberg een uitstekende bestemming voor de wintersportvakantie.

Bregenz is de hoofdstad van de regio en ligt direct aan de Bodensee. Het is weliswaar niet de grootste stad, maar het heeft het hele jaar door veel te bieden. In de zomermaanden vinden hier de Bregenzer Festspiele plaats. Dit is het jaarlijkse operafestival dat op een reusachtig podium in de Bodensee gehouden wordt. In de historische binnenstad zijn de meeste bezienswaardigheden op loopafstand, de Kaiserstraße is de plek om te winkelen of een hapje te eten.

Dan is er natuurlijk de Bodensee zelf en Bregenz is de plek om deze te ontdekken. Boottochten beginnen hier en er vaart een veerboot naar Lindau in Duitsland. Langs de oever van de Bodensee loopt de boulevard met verschillende stranden. Buiten Bregenz begint het Bregenzerwald, met naast bossen ook groene bergweiden, klaterende watervallen en kaasboerderijen. De kaasroute door het Bregenzerwald voert langs de boerderijen, waar vaak proeverijen gehouden worden.

Dornbirn is de grootste stad in Vorarlberg, met het Rolls Royce-museum en de Rappenlochkloof. Deze laatste is een mooie wandeling door de kloof naar de Staufensee, heen en terug ongeveer anderhalve kilometer. Bij de Staufensee kan je ook doorlopen, daarachter ligt namelijk de Alplochkloof, die eigenlijk veel leuker is. Het pad door deze smalle kloof voert over bruggetjes en vlonders, terug kan je met de bus. De middeleeuwse stad Feldkirch mag niet ontbreken aan je reis door Vorarlberg. Het oude centrum, kasteel Schattenburg en de ruïnes van kasteel Tosters kan je allemaal bezoeken. Ook is Feldkirch het ideale uitgangspunt voor een dagtripje naar Liechtenstein.

Nog verder naar het oosten kom je bij de wintersportgebieden Arlberg, Silvretta en Montafon. In de zomer moet je de Silvretta-Hochalpenstraße beslist rijden. Het is een schitterende bergweg en je stoppen voor wandelingen waar je maar wilt, het is de vijftien euro tol zeker waard. De Flexenpas is een andere bergpas waar je op prachtige uitzichten getrakteerd wordt. In de zomer zijn de bekende wintersportdorpen en de bijbehorende kabelbanen en stoeltjesliften geopend. Zo kom je makkelijk hoog in de bergen om daarna terug te wandelen of te mountainbiken. Ben je op zoek naar een uitdaging? Beklim dan eens de 4000 treden lange trap naar de top van de Trominier vanuit het dorpje Partenen.

Dagtochten te voet of op de fiets kan je overal maken, maar wist je dat je in Vorarlberg ook leuke meerdaagse tochten kunt maken, met een overnachting in een pension of een berghut. Met de trein door Vorarlberg kan je doen met de Montafonerbahn, een treintraject van ongeveer dertien kilometer. Na een lange dag in de buitenlucht geniet je extra van de streekgerechten uit Vorarlberg, zoals Käsespätzle (eiernoedelgerecht met lokale kaas) of Öpfelküachle (appelpannenkoekjes met suiker en kaneel).

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!