Wenen, Oostenrijk

Wenen, Oostenrijk De stad van Sisi, de Wener Staatsopera, fonkelende paleizen en imposante kathedralen. De Oostenrijkse hoofdstad ligt aan de Donau, telde 1,9 miljoen inwoners in 2019 en is daarmee de grootste stad van het land. Wenen herbergt talloze prachtige oude gebouwen en is het thuis van de beroemde Weense Staatsopera, maar vergis je niet: de stad is zeker niet stoffig. Jong en oud vermaken zich hier makkelijk dankzij de hippe buitenwijken en moderne musea. En een stukje beroemde Sachertorte of Apfelstrudel lust iedereen wel toch?

Bezienswaardigheden & activiteiten

Schloss Schönbrunn

De mooiste plek van Wenen is misschien wel het sprookjesachtige slot Schönbrunn. Oorspronkelijk stond op deze plek het jachtslot van keizer Maximiliaan II, later werd dit het paleis voor Leopold I. Maar het paleis staat het meest bekend om de beroemde inwoners Franz Joseph en zijn vrouw Sisi. Van de 1441 kamers, zijn er veertig open voor het publiek. De ene kamer is natuurlijk nog mooier dan de ander, grotendeels ingericht in de beroemde rococostijl.

SchlossSchönbrunn

De Hofburg

Al vanaf de dertiende eeuw bestaat de presidentiële residentie, de Hofburg. Dit paleizencomplex bestaat uit meerdere delen en de woonvertrekken van de Habsburgers zijn open voor het publiek. Ook een absoluut hoogtepunt is de Schatzkammer, waar je je kunt vergapen aan de fonkelende juwelen die hier bewaard worden.

De Hofburg Wenen

Hundertwasserhaus

Op naar het meest bezochte huis van Wenen, het Hundertwasserhaus. Ontworpen door de Oostenrijkse architect Friedensreich Hundertwasser. Het gebouw vormt een contrast met de klassieke gebouwen die Wenen zo beroemd maken. Het bestaat uit veel kleuren, scheve lijnen en meerdere appartementen en terrassen. Je kunt het huis niet bezoeken, het wordt bewoond en is in bezit van de gemeente.

Hundertwasserhaus, Wenen

Prater

Het thuis van het beroemde reuzenrad. Het Wiener Prater is een pretpark midden in de stad. Je vindt hier voor ieder wat wils: van achtbanen, tot speelhallen en een golfbaan en een planetarium. Is het tijd voor een romantische daad? Je kunt zelfs een gondel in het reuzenrad huren en een hapje en drankje laten verzorgen. Een bezoek aan het park is gratis, je betaalt per attractie.

Prater, Wenen

Donauturm

Met een lengte van 252 meter, is de Donauturm een echte eyecatcher in Wenen. De toren bevindt zich midden in het Donaupark en is het hoogste gebouw van Oostenrijk. De uitkijktoren heeft een zendmast, een restaurant en café. Zin in wat adrenaline? Je kunt vanaf hier ook bungeejumpen.

Donauturm, Wenen

Spaanse Rijschool

Liefhebbers van dressuur kunnen hun hart ophalen op de Spaanse Rijschool, een beroemd instituut dat sinds 1565 al bestaat. In de ochtend kun je hier nog steeds een bezoek brengen aan de training en een glimp opvangen van de stallen en de overige paarden.

Donauturm, Wenen

De Stephansdom

De grootste kathedraal van Europa is het Stephansdom, gebouwd in prachtige gothische stijl. Ben je fit? Dan kun je de ruim driehonderd treden naar de top van de toren beklimmen. Maar blijf je liever wat dichter bij de vloer, dan kun je het prachtige barokke hoogaltaar bewonderen. In de catacomben vind je de overblijfselen van de eerste Habsburgsere heersers, latere generaties liggen in de Kapuzinergruft onder de Kapuzinerkirche.

Stephansdom

Het Museumsquartier

Het Museumsquartier is een grote verzameling van prachtige musea bij elkaar, rondom het oude, imposante stalgebouw in Wenen. Hier vind je onder andere het moderne MUMOK en het Leopold Museum. De eerste is het thuis van een collectie moderne kunst terwijl de ander een focus heeft op kunst uit de negentiende en twintigste eeuw.

Museumsquartier, Wenen

De Weense Staatsopera

De Weense Staatsopera is een fantastisch statig gebouw, het thuis van het Wiener Philamoniker orkest. Je kunt hier van september tot juni opera- en balletvoorstellingen bekijken. Het gebouw is in de Tweede Wereldoorlog heftig toegetakeld, waardoor de huidige versie eigenlijk pas bestaat sinds 1955. Het gebouw is in volle glorie hersteld, mét als bonus de verbeterde akoestiek. Overdag kun je ook gewoon een rondleiding volgen.

Weense Staatsopera, Wenen

Vervoer

Wanneer je naar Wenen rijdt, moet je in het bezit zijn van een tolvignet. Deze kun je vooraf kopen bij de ANWB, of onderweg bij tankstations vlakbij de grens. Hiermee mag je op de snelweg rijden en hierop word je vaak bij de grens al op gecontroleerd.

Wenen is, zoals zoveel drukke steden, een beetje chaotisch qua verkeer. Gelukkig staan de Oostenrijkse inwoners bekend om hun geduld en niet hun temperamentvolle rijgedrag. Iets anders waar je je wel op moet voorbereiden is de schaarste aan parkeergelegenheid. Je betaalt al snel de hoofdprijs voor een parkeerplek, dus het is de moeite waard om hier een oplossing voor te zoeken. Voor het verplaatsen in de stad kan het leuk zijn om de hop-on hop-off bus te nemen, langs de toeristische hoogtepunten.

Ballon!