Reisinfo Ermland-Mazurië, Polen

Ermland-Mazurië in Polen Het waterrijke Ermland-Mazurië ligt in het noorden van Polen en het is de regio om te bezoeken als je van natuur houdt. Een groot deel van de regio wordt door het Mazurisch Merenplateau ingenomen. Het land van 1000 meren voldoet eigenlijk niet, het zijn er namelijk meer dan 2000. In het natuurgebied leven dan ook veel diersoorten en je kan hier te voet, op de fiets of met een kajak naar op zoek. Het Śniardwymeer is het grootste meer en je kunt hier dan ook prima zeilen, varen en vissen. In het stadje Mikołajki worden ook kajaks verhuurd, maar kijk ook zeker even rond in het oude centrum voor je het water op gaat.

Het stadje Olsztyn is een uitstekend uitgangspunt om de omgeving te verkennen. De stad staat in het teken van de beroemde Poolse astronoom Nicolaus Copernicus, hij leefde langere tijd in het kasteel dat hier op de oever van de Lyna staat. Het is één van de barokke kastelen van Polen. In het kasteel is een museum over de stad, de regio en de bekendste bewoner van het kasteel: Copernicus.

Andere kastelen die je in deze omgeving kunt bekijken zijn het imposante kasteel Lidzbark Warminski. Het kasteel van Ryn kan je het beste alleen van de buitenkant bewonderen, het ligt dichtbij het kasteel van Ketrzyn. Deze kan je wel bezoeken, er is ook een klein museum. In het dorpje vind je ook zeker een leuke plek voor een lunchstop. Iets verder buiten het gebied ligt kasteel Malbork, dit is eigenlijk het mooiste kasteel. Het ligt in de regio Pommeren, maar is het uitstapje zeker waard.

De Wolfsschanze is een geheel andere bezienswaardigheid en neemt je mee terug in de tijd naar de Tweede Wereldoorlog. Het is namelijk Hitler's Bunker, in elk geval, wat er van over is. Adolf Hitler heeft hier jaren gewoond en zelfs een aanslag op zijn leven overleefd. Je kan de bunker bezoeken, maar blijf vooral op de paden. In de omgeving van de Wolfsschanze liggen een paar leuke dorpen die je mee kan pakken op de rondrit. Swieta Lipka heeft een mooi barok kerkje, waar vrijwel dagelijks het orgel bespeeld wordt. Rijd door naar Reszel, waar je gewoon even lekker kunt ronddwalen en genieten van de mooie gebouwen, kerken en het kasteel. Wil je het mooiste uitzicht hebben, beklim dan de toren Sint-Petrus-en-Pauluskerk.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!