Poznań, Groot Polen
Poznań is een van de oudste steden van Polen. Al in de tiende eeuw werd hier de eerste kathedraal gebouwd. De stad kent een veelbewogen geschiedenis en maakte beurtelings deel uit van Duitsland en Polen. Hoewel de Tweede Wereldoorlog enorme beschadigingen tot gevolg heeft gehad, ademt de stad tegenwoordig weer de oude Midden-Europese sfeer. Je kunt heerlijk verdwalen in de smalle middeleeuwse straatjes van deze aantrekkelijke en interessante stad.
Bezienswaardigheden & activiteiten
Oude Markt
In het Pools heet het plein Stary Rynek. Na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog zijn veel panden weer in oude glorie hersteld. Veel van de pastelkleurige huizen hebben op de begane grond een restaurant of bar, dus aan gezelligheid geen gebrek. Hoogtepunt van het plein is het oude raadhuis, tegenwoordig zit er een museum in. Elke dag om twaalf uur komen er twee geiten uit de klokkentoren, die elkaar twaalf kopstoten geven. Naast het majestueuze stadhuis staat een rij zestiende-eeuwse koopmanshuizen boven een arcade. Verder vind je hier een middeleeuwse schandpaal en fonteinen met afbeeldingen van diverse Griekse goden.

Historisch Museum van Poznań
Dit museum over de geschiedenis van de stad is gevestigd in het oude raadhuis op de Oude Markt. Je wordt meegenomen langs alle belangrijke eeuwen van de Poolse geschiedenis van de tiende eeuw tot aan de twintigste eeuw. Bekijk ook zeker de zalen op de eerste verdieping: de mooie gewelfde plafonds bevatten afbeeldingen van griffioenen, leeuwen en adelaars.

Ostrów Tumski
Tussen de rivieren Cybina en Warta ligt het eiland Ostrów Tumski. Dit is het oudste deel van de stad en speelt een belangrijke rol in de Poolse geschiedenis. Men zegt dat Polen hier werd geboren. Het was de residentie van de eerste Poolse koning Mieszko I. Het belangrijkste gebouw op het eiland is de Sint Petrus en Paulus Basiliek, waardoor het eiland ook wel het kathedralen-eiland wordt genoemd. Rondom de basiliek kun je verdwalen in de prachtige straatjes. In 2014 werd over de Cybina een glazen loopbrug gebouwd, die leidt naar het zeer moderne Interactieve Centrum voor de Geschiedenis.

Sint Petrus en Paulus Basiliek
Dit is een van de oudste en belangrijkste kerken van Polen. Het wordt ook wel de kathedraal van Poznań genoemd. In de basiliek vind je tal van kunstschatten, waaronder de Gouden Kapel, het hoogaltaar en Vlaamse wandkleden. Zoals in vele grote kerken liggen ook hier graven van vooraanstaande personen, waaronder die van Mieszko I en zijn zoon Bolesław I, heersers van Polen uit de elfde eeuw.

Kerk van Sint Stanislaus
Op het marktplein, aan de Świętosławska trekt de glorieuze gevel van deze barokke kerk je aandacht. De kerk van Sint Stanislaus, een voormalig jezuïetencollege, wordt beschouwd als een van de mooiste religieuze gebouwen van Polen. De nissen, rollen en pilasters aan de buitenkant geven een idee van wat je binnen te wachten staat. Korinthische zuilen, achttiende-eeuwse fresco's op het plafond en maar liefst dertien altaren sieren de binnenkant. Het hoofdaltaar uit 1756 wordt geflankeerd door levensgrote sculpturen van de twee patroonheiligen, Stanislaus van Szczepanów en Stanislaus Kostka.

Muzeum Fort VII
In dit van oorsprong Pruisische fort was in de Tweede Wereldoorlog eerst een Duitse politiegevangenis gevestigd en later een concentratiekamp. Tegenwoordig is dit het Muzeum Martyrologii Wielkopolan Fort VII, met tentoonstellingen over de concentratiekampen in de nazi-tijd.

Keizerlijk paleis
De Duitse Keizer Wilhelm II had grote invloed op het ontwerp van dit Neo-romaanse paleis, dat voor hem werd gebouwd tussen 1904 en 1910. Voor de patio-tuinen heeft Wilhelm goed gekeken naar de Leeuwenhof in het Alhambra in Granada. In de Tweede Wereldoorlog waren de hoogste regionen van de nazi-macht in het paleis gevestigd en daarom zijn er na de oorlog pogingen geweest om het gebouw te slopen. In 1962 werd het echter een cultureel centrum. Tegenwoordig is het Opstandmuseum in de kelder gevestigd en werd de oude troonzaal in een bioscoop veranderd. Het gebouw herbergt verder een scala aan restaurants, bars en clubs.

Lech Brouwerij
In de oostelijke buitenwijken van de stad, niet ver ten zuiden van het Malta-meer, bevindt zich de brouwerij van Lech. Misschien ken je het wel; het is een van de best verkochte bieren van Polen. Met een rondleiding door de brouwerij bekijk je onder andere hoe op industriële schaal bier wordt gebrouwen. Aan het eind word je beloond met een goed glas bier van de tap.

Het croissant-museum
Niet de eerste plek waar je deze lekkernij zou verwachten, maar de Sint-Maarten croissant is toch echt een van de kenmerkendste lekkernijen van Poznań. Het begon met een negentiende-eeuwse bakker die op 11 november (Sint-Maarten), croissants schonk aan de armen van de stad. Kennelijk vielen ze goed in de smaak, want ze zijn ze blijven maken. Tegenover het stadhuis op de Oude Markt staat een herenhuis, waarin een croissant-museum is gevestigd. Hier worden ook rondleidingen en bakdemonstraties gegeven. Bestel een lekker croissantje als lunch of bij de koffie!

Nationaal Museum
Dit museum heeft meerdere vestigingen voor toegepaste kunst, muziekinstrumenten en etnografie. Het belangrijkste zijn de schilderijen en beeldhouwwerken in de hoofdvestiging op de Aleje Marcinkowskiego. Dit historische gebouw van zandsteen dateert uit 1904 en heeft een van de grootste collecties van zowel buitenlandse kunst als Poolse schilderkunst van de jaren 1500 tot de jaren 1900. Bekijk het werk van Lucas Cranach de oude, Anthony van Dyck, Bellini en Monet.

Geschiedenis
Poznań speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Polen. Men noemt het wel de geboorteplaats van het land. In feite bedoelt men dan het eiland Ostrów Tumski. Dit was de residentie van de eerste Poolse koning, Mieszko I. In de elfde eeuw werd de stad verwoest door de Tsjechen, maar weer snel herbouwd door Casimir I. De functie van hoofdstad ging echter naar Krakau.
In 1253 werd Poznań weer een stuk belangrijker, doordat de stad zogenaamde Maagdenburger stadsrechten kreeg. Al een halve eeuw later stagneerde de groei echter weer en dat duurde tot eind veertiende eeuw, toen de stad weer enige importantie kreeg als handelsstad. Nog later, tijdens de Poolse Renaissance (1500-1630) nam de handel nog verder toe en heerste voorspoed in de stad. Dat kwam plotseling tot een einde in 1655 door een gewelddadige invasie van de Zweden. Samen met de Brandenburgers bezetten zij de stad bijna twee jaar.
De zeventiende en achttiende eeuw waren een aaneenschakeling van problemen: Poolse adel plunderde de stad, de builenpest brak uit en diverse oorlogen putten de stad uit. Pas aan het einde van de achttiende eeuw vond er onder koning Poniatowski herstel plaats van een aantal Poolse steden, waaronder Poznań.
Helaas keerde de rampspoed al snel weer terug, toen Polen werd opgedeeld door de Pruisen, het Habsburgse Rijk en de Russen. Deze situatie duurde tot het einde van de Eerste Wereldoorlog, toen Polen eindelijk weer zelfstandig werd. Wederom niet voor lange tijd. Nazi-Duitsland annexeerde het westen van Polen en Poznań ging Posen heten. Bij de gevechten tussen de Duitsers en het oprukkende Rode Leger raakte de stad zwaar beschadigd.
De Sovjets hadden het nu voor het zeggen. Polen werd een communistische satellietstaat van de Sovjet Unie. Er werd wel een soort van zelfstandige Poolse regering gevormd, maar die was onderhorig aan de Russen. In de tweede helft van de twintigste eeuw verdween Polen achter het IJzeren Gordijn. Dit tot groot verdriet van de Polen, die zich verraden voelden door de West-Europese landen, met name Engeland. In Poznań was er in 1956 een grote opstand. Er werd veel gedemonstreerd en gestaakt, maar dit werd ruw neergeslagen door de veiligheidstroepen.
Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 werd Polen daadwerkelijk onafhankelijk. Mede door toetreding tot de Europese Unie kwam het land snel tot bloei en daar profiteerde Poznań goed van. Het is inmiddels een redelijk welvarende stad met ongeveer 600.000 inwoners.
Vervoer
Te voet: De compacte binnenstad verken je het beste te voet, een auto is hier niet handig.
Per vliegtuig: Poznań heeft een internationale luchthaven.
Per trein: In minder dan 10 uur reis je per trein van Amsterdam naar Poznań.
Openbaar vervoer: Er is een prima openbaar vervoer van 19 tramlijnen en 118 buslijnen. Het is mogelijk om een dagkaart voor alle openbaar vervoer te kopen.