Reisinfo Klein Polen

Klein-Polen De regio Klein-Polen is misschien wel het meest veelzijdige gebied van Polen. Laten we beginnen in de historische stad Krakau. Het symbool van de stad is een draak, wiens legende zich in en rond de stad afspeelde. Neem beslist een kijkje op het oude marktplein en de heuvel Wawel waar het renaissance koninklijk paleis staat, de veertiende-eeuwse kathedraal en het standbeeld van de draak. Krakau was een belangrijke stad in de Tweede Wereldoorlog, maar ook in de naoorlogse communistische jaren. Deze geschiedenis vind je terug in de wijken Podgórze en Nowa Huta. Net buiten de stad ligt de voormalige zoutmijn Wieliczka, een enorm complex, waar je via verschillende routes de mijn kunt bezoeken.

Vanaf Krakau is het een goed uurtje rijden naar de meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Polen: Concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Verdeeld over twee locaties ga je hier terug in de tijd en leer je over de gruwelijkheden die zich hier in de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld. Deze historische plek zal je niet onberoerd laten.

Klein-Polen heeft maar liefst zes nationale parken. Als eerste is er Nationaal Park Tatra op de grens met Slowakije. Een kabelbaan neemt je mee naar de hoge top Kasprowy Wierch, terwijl je te voet of met een huifkar naar het smaragdgroene meer Morskie Oko kunt gaan. Zakopane is de uitvalsbasis om het Tatragebergte te bezoeken. Het wintersportdorp zelf heeft een gezellige sfeer, veel cafés en restaurants en een heerlijk thermaalbad om te ontspannen.

Niet ver van het Tatragebergte ligt Nationaal Park Pieniński. Je rijdt eerst langs het Czorszynskiemeer, waar je uitstekend kan wandelen en fietsen. Aan de oostkant van het park stroomt de Dunajec-rivier en hier kun je raften. Dit is niet het raften op een rubberboot waarbij je zelf door stroomversnellingen peddelt, het is een traditionele houten raft, waarop je de snelstromende rivier af boomt.

Zuid-Polen staat bekend om de vele gebouwen van hout, waaronder kerken, kapellen en landhuizen. In het plaatsje Małopolska is een speciale route uitgezet die je meeneemt langs deze typische houten architectuur. Reis je door Polen met de kinderen en wil je een dagje wat anders. Energylandia is het pretpark voor jong en oud. Het biedt huiveringwekkende achtbanen, ritjes voor het hele gezin, zwembaden, glijbanen en nog veel meer.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!