Nationaal Park Tatra, Klein Polen

Tatragebergte Polen Polen is een behoorlijk vlak land, maar dat wordt in het zuiden plotseling anders. Hier ligt het langgerekte, maar zeer smalle Tatra-gebergte. Op de grens tussen Polen en Slowakije maakt het gebergte deel uit de westelijke Karpaten. Neem de kabelbaan naar de hoogste top van Polen en maak hier prachtige wandelingen en fietstochten. In de winter is het dé wintersportbestemming van Polen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Zakopane

Dit bruisende dorp ligt aan de voet van het Tatra-gebergte en is de ideale overnachtingsplaats om dit berggebied te verkennen. In het centrum geniet je bij talloze cafés en restaurants. Probeer eens wat Poolse specialiteiten, zoals de gerookte kaas Oscypec. Neem zeker ook een kijkje bij de oude kerk met een mooie begraafplaats er naast. Ontspannen na een lange wandeling doe je in de Therma Bukowina Spa. Je hebt hier naast de warme thermale baden, ook diverse zwembaden om een baantje te trekken en voor de kinderen glijbanen en kinderbassins.

Zakopane Tatragebergte Polen

Tatra-gebergte

Zakopane is de toegangspoort voor het Tatra-gebergte. Dit gebergte is onderdeel van de westelijke Karpaten. Maak de mooiste wandelingen en fietstochten, of ga skiën in de winter. Vanuit Zakopane kun je ook een tocht door de bergenmaken met paard en wagen. Onderweg heb je kans om de vele unieke plant- en diersoorten te spotten. Denk aan gemzen, marmotten, lynxen en zelfs bruine beren. Door de grote hoogteverschillen is er namelijk een grote biodiversiteit. Je hebt een pas nodig om het Nationaal Park Tatra te bezoeken. Deze kun je ter plaatse kopen.

Het Tatragebergte in Polen

Kasprowy Wierch

De bijna 2.000 meter hoge bergtop Kasprowy Wierch ligt op de grens tussen Polen en Slowakije. Naast het meteorologische centrum op de top, is het een uitstekend uitgangspunt voor wandelingen. Bereik de top van de berg in slechts een kwartiertje met de kabelbaan. Onderweg geniet je al van mooie uitzichten op de omgeving. Het dalstation ligt in Kuznice waar je per taxi of minibus kunt komen, of door een wandeling van 45 minuten. Let op: het kan hier druk zijn, dus koop van tevoren je tickets.

Kasprowy Wierch Tatragebergte Polen

Morskie Oko

Op bijna 1.400 meter hoogte ligt het intens groene bergmeer Morskie Oko. Maak hier een prachtige wandeling van ongeveer negen kilometer. De wandeling kan ingekort worden, maar deze wordt dan wel zwaarder omdat je dan stukjes moet klimmen. Wil je liever niet zelf lopen? Maak dan een heerlijk ritje met een paard en wagen. In ongeveer anderhalf uur kom je bij het meer aan en heb je tijd om rond te wandelen. Door de hoge ligging van het meer kan het nog tot mei bevroren zijn en komt de intense kleur minder goed tot zijn recht.

Morskie Oko Tatragebergte Polen

Wandelen

Naast de wandeling naar het Morskie Oko meer zijn er nog veel andere mogelijkheden. Diverse wandelroutes starten op de bergtop Kasprowy Wierch. Een leuk idee is om de kabelbaan naar de top te nemen en terug te wandelen. De andere hoge top in het park is de Giewont van bijna 1.900 meter hoogte. Het is een fikse klim omhoog en je bent al snel zes á zeven uur kwijt (heen-en terug). Of combineer de wandeling met de Kasprowy Wierch: er loopt een pad tussen beide toppen. Houd je van wandelen, maar dan liever op wat vlakker terrein? Een van de wandelroutes vanuit Zakopane leidt door de Strazyska Vallei, waarbij je onderweg langs de mooie Siklawa-waterval komt.

Wandelen Tatragebergte Polen
Ballon!