Reisinfo Mazovië, Polen

Mazovië Polen Mazovië is het hart van Polen, niet alleen omdat hier de hoofdstad Warschau ligt, maar ook omdat de regio midden in het land ligt. Het is dan ook de ideale plek om het land te verkennen. Net buiten de stad ligt Nationaal Park Kampinoski, een waterrijk gebied waar, ondanks de ligging dichtbij Warschau, veel wild leeft: elanden, uilen, lynxen en bizons. Je kan hier uitgebreid wandelen door de duinen en langs de meren en rivieren.

De groene stad Warschau is voor velen de grootste reden om naar deze regio te gaan. Of je nu kiest voor een stedentrip of de stad bezoekt als onderdeel van een autorondreis door Polen, het is een parel die je niet mag missen. De rivier de Wisla stroomt door de stad, op de oevers tref je veel gezellige cafés en restaurants aan. De naam groene stad komt van de vele parken en (paleis)tuinen die er liggen. Toch mag je het historische centrum niet overslaan. Hoewel het vrij recent herbouwd is, heeft het de stijl van een achttiende eeuwse binnenstad.

Een authentiek stukje Mazovië ontdek je in het oosten van de regio. Hier ligt het Kurpiowskiwoud en de lokale bevolking heeft de traditionele leefwijze behouden. Er wordt veel honing geproduceerd in deze streek, naast potjes van dit goudgele goedje maken de locals hier de traditionele Fafernuchy van. De ingrediënten lijken wel wat op die van een carrot-cake, maar de ruitvormige koekjes worden gemaakt van gistdeeg. Ook het juniperbier komt oorspronkelijk uit deze regio, een unieke smaak waar tegenwoordig ook vaak honing aan toegevoegd wordt.

Pak de auto en maak een ritje langs andere leuke steden zoals Płock, met een mooi kasteel en kathedraal. Deze stad heeft ook zijn eigen stadsstrand aan de rivier de Wisla. De Poolse componist Chopin is geboren in het dorpje Żelazowa Wola, zijn geboortehuis is nu een museum over zijn leven en werk. Rijd ook zeker langs het plaatsje Sochaczew, het is niet groot, maar je hebt hier wel een aantal bezienswaardigheden. De grootste hiervan is de smalspoortrein en bijbehorende museum. Je wordt meegenomen in de geschiedenis van smalspoorbanen en je kan uiteraard ook een ritje maken. Op de heuvel boven het dorp staan de restanten van het kasteel van de hertogen van Mazovië.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!