Warschau, Mazovië

Warschau Warschau heeft in de Tweede Wereldoorlog enorm geleden en is grotendeels met de grond gelijk gemaakt. Toch heeft men kans gezien om de oude binnenstad, die uit de dertiende eeuw stamt, weer steen voor steen en in authentieke stijl op te bouwen. Als je hier rondloopt is het moeilijk voor te stellen dat de gebouwen niet ouder zijn dan zeventig jaar. Geen wonder dat de oude binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stare Miasto

Het middelpunt van de oude stad is het marktplein Rynek Starego Miasta. Het prachtige plein wordt omgeven door statige herenhuizen. In het midden staat het standbeeld van het symbool van Warschau, de Zeemeermin. Bezoek voor de geschiedenis van de stad het Museum van Warschau of volg de kelderroute door het oude centrum. Vergeet hierbij de bel in de Kanonia-straat en het uitkijkpunt Gnojna Góra niet. Deze laatste geeft je een prachtig uitzicht over de rivier de Wisla. In de Sint-Johanneskathedraal vind je graven van middeleeuwse prinsen en van de laatste koning van Polen Stanisław August Poniatowski.

Oude stad, Warschau

Barbacane en stadmuren

Van de oude stadsmuren is een heel stuk bewaard gebleven. Wandel vanaf de Zygmuntzuil door een park, langs de oude muur, naar het belangrijkste overblijfsel van deze fortificatie. De Barbacane van Warschau is een halfronde toegangspoort en diende als extra verdedigingspost voor de oude stad. Ook deze werd in de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt, maar het is prachtig gerestaureerd. Woon een tentoonstelling bij over de geschiedenis van de stadsmuren.

Barbacane Warschau

Koninklijk Paleis

Hier zetelden vroeger de heersers over Polen en op 3 mei 1791 werd er de eerste grondwet van Europa aangenomen. Vergaap je aan de troonzaal en de koninklijke woonvertrekken tijdens een bezoek aan het Koninklijk Paleis. Er wordt een indrukwekkende collectie Europese kunst tentoongesteld, inclusief werken van Canaletto en Rembrandt. Bovendien is er een prachtig gereconstrueerde tuin om doorheen te slenteren. De bovenste tuin ligt op de kasteelhelling en de onderste aan de voet van deze heuvel. Deze zijn opnieuw aangelegd in de stijl van de jaren 1920 en 1930.

Koninklijk Paleis Warschau

Museum van de Opstand van Warschau

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vond er in Warschau een bijzonder heldhaftige opstand tegen de nazi’s plaats. De Sovjets waren de stad al genaderd en het Poolse verzet, in de veronderstelling dat het Rode Leger de stad zou bevrijden, kwam massaal in opstand. De Sovjets wachtten echter nog twee maanden en intussen maakten de Duitsers de stad met de grond gelijk. In dit museum kom je meer te weten over de opstand en het communisme. Breng ook een bezoek aan Freedom Park naast het museum. In de Herdenkingsmuur zijn bijna 11.000 namen gegraveerd van soldaten die hier zijn omgekomen. Let ook op de opstandige muurschilderingen van bekende Poolse kunstenaars op de "Wall of Art".

Museum Opstand Warschau

Praga

Zoals bij veel steden kom je in een compleet andere wereld zodra je de rivier oversteekt. Zo ook bij de wijk Praga, die aan de overkant van de rivier de Wisła ligt. Deze voormalige arbeiderswijk is de laatste jaren enorm in opkomst. De gemeente Warschau steekt veel geld in de ontwikkeling van dit stadsdeel, dat de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden is doorgekomen. Het wordt steeds meer een hippe en trendy wijk, vol met leuke restaurants, galerieën en chique appartementen.

Praga Warschau

Pools Nationaal Museum

Dit museum heeft een indrukwekkende collectie van meer dan 800.000 voorwerpen uit alle periodes, van de oudheid tot nu. In de Faras Gallery bewonder je de grootste collectie Nubische artefacten in Europa, waaronder werken uit de ondergelopen christelijke kathedraal in Faras in Soedan. Denk verder aan tentoonstellingen van middeleeuwse kunst, bekende Poolse kunstenaars en oude kunst met onder andere prachtig gedecoreerde meubels, stoffen en schalen en zelfs de jas met kroningsmedailles van koning Augustus III.

Pools Nationaal Museum Warschau

Polin Museum

Op de plaats van het voormalige Getto van Warschau staat het Museum voor de Geschiedenis van de Poolse Joden. Hier wordt het verhaal verteld van duizend jaar Joodse geschiedenis in Polen. Het ontwerp van het gebouw symboliseert onder andere de scheur in de geschiedenis van Poolse joden veroorzaakt door de Holocaust. Binnen ontdek je de eerste Joodse nederzetting in het middeleeuwse Polen, het dertiende-eeuwse koninklijke statuut dat hun veiligheid garandeerde en leer je wat de ‘Gouden Eeuw van de Cultuur van Poolse Joden’ is. Voor het museum staat het Getto-monument, waarvoor, in een historisch gebaar, de Duitse bondskanselier Willi Brandt knielde.

Polin Museum Warschau

Wilanów-paleis

Het Wilanów-paleis is de barokke parel van Warschau. Ondanks annexaties, oorlogen en bezettingen bleven het paleis en de tuin ongewijzigd. Het was de residentie van koning Jan III Sobieski. In het paleis bewonder je de appartementen van de koning en de suites van koningin Maria Kazimiera. Aan de achterkant van het paleis vind je een prachtige zeventiende-eeuwse zonnewijzer. Deze bestaat uit drie schilden die worden vastgehouden door Saturnus. Het omliggende park, met zijn prachtige sculpturen, fonteinen, charmante paadjes, een meer en een stromende beek, is een perfecte plek om los te komen van de drukte van de stad.

Wilanow Warschau

Cultuurpaleis

In de communistische periode zei men dat je bovenop het Cultuurpaleis de mooiste plek van Warschau had. Dit omdat dat de enige plek was, waar je het enorme gebouw niet zag. Het was een cadeau van Stalin aan de Polen, maar werd gezien als een symbool van de gehate Sovjet-overheersing. Het Cultuurpaleis is gebouwd in de bekende Stalinistische suikertaartstijl, zoals je die ook in Moskou vindt. Tegenwoordig zijn in dit gebouw musea, theaters, hippe cafés en het toeristenbureau van Warschau gevestigd.

Cultuurpaleis Warschau

Museum van Frederyk Chopin

In een stad met zoveel musea kan een museum over een van de bekendste oud-inwoners niet missen natuurlijk. De wereldberoemde componist Chopin komt oorspronkelijk uit Warschau en hoewel hij hier niet het grootste gedeelte van zijn leven doorbracht, zou hij altijd heimwee naar de stad hebben gehouden. In het museum vind je allerlei werk van Chopin, maar ook persoonlijke bezittingen en zelfs een afdruk van Chopins linkerhand. Echte Chopin-aanbidders bezoeken ook de Heilige-Kruiskerk in Warschau. Want na zijn dood werd Chopin begraven op de Parijse begraafplaats Père-Lachaise, maar nam zijn zus zijn hart mee terug naar Polen in een vat vol cognac. De restanten hiervan vind je in deze kerk.

Chopin
Ballon!