Reisinfo Podlachië, Polen

Podlachië in Polen Helemaal in het oosten van Polen tegen de grens met Rusland, Letland en Belarus ligt de regio Podlachië. Polen is door de eeuwen heen vaak verdeeld en herverdeeld over andere landen van Europa en in Podlachië zul je regelmatig de sfeer en gebruiken uit Wit-Rusland tegenkomen. Het is ook meteen een van de minst ontdekte regio's in Polen. Toch zeker de moeite waard als je het land wilt ontdekken door een autorondreis in Polen te maken.

Het moerasachtige Nationaal Park Biebrza is het grootste nationale park van het land en er leeft veel uniek wild in het gebied. Hoewel ze schuw zijn kun je hier elanden, bevers, wilde zwijnen, wolven en elanden tegenkomen. Rondom het water en de moerassen vind je ook veel unieke vogelsoorten. Ondanks dat het park vooral uit ongerepte natuur bestaat, lopen hier wel veel wandel- en fietspaden. Op de rivieren Biebrza en Wissa kun je ook kajakken. De plaatsjes Gugny en Grzędy zijn de beste plekken om een wandeling te beginnen.

Ten zuiden van dit nationale park ligt de mooie, historische stad Białystok, waar de vele culturen uit de omgeving samenkomen. Ook hier is Rynek, het Marktplein, de belangrijkste plek. Het witte raadhuis is hier het markantste gebouw en het huisvest een museum over de stad en regio, evenals een gezellig café. Rondom het plein staan diverse andere gebouwen, veelal herenhuizen in pasteltinten geschilderd. Aan het smalste puntje van het plein staat de imposante Maria Hemelvaart kathedraal. De stad heeft nog meer mooie kerken om te bezichtigen en vergeet ook zeker het barokke Branicki-paleis niet.

Ten westen van de stad ligt het smalle maar langgerekte Nationaal Park Narwiański langs de rivier de Narev. Je kunt het park en de vele dieren die hier leven via de wandel- en fietspaden of per kajak ontdekken. Onderweg kom je traditionele hutten tegen, die zijn overgebleven als culturele noot in het park. Helemaal tegen de grens met Wit-Rusland ligt Nationaal Park het Woud van Białowieża. Hoewel het aan de Poolse zijde niet eens zo groot is, kun je hier goed wandelen en op zoek gaan naar de kudde wilde laagland-bizons. Het paleispark bij Białowieża is ook de moeite waard.

Ballon!