Malbork, Pommeren

Uitzicht op Malbork De stad Malbork is ontstaan rondom het Teutoonse Kasteel, dat meteen ook de meest indrukwekkende bezienswaardigheid is. Het kasteel steekt statig af boven de rivier de Nogat. Het centrum van Malbork ligt rond het kasteel en heeft nog een aantal mooie gebouwen en gezellige restaurantjes. De stad is een stop op de Barokke Kastelenroute door Polen.

Bezienswaardigheden

Kasteel Malbork

In de dertiende eeuw werd dit reusachtige kasteel gebouwd door Teutoonse Ridders (Ridders van de Duitse Orde). Het was een grote hoofdzetel en daarom bestaat het kasteel uit drie delen, compleet met wachttorens, schatkamer, kapel, brouwerij en eetzalen. Hoewel het kasteel geleden heeft onder de Tweede Wereldoorlog is het schitterend gerestaureerd. Trek minimaal een halve dag uit om dit kasteel te ontdekken, uiteraard kan dit ook onder leiding van een gids. Bezoek ook het museum over de geschiedenis van het kasteel. Het mooiste uitzicht op het kasteel heb je vanaf de andere kant van de Nogat-rivier.

Kasteel, Malbork

Torens en poorten

Malbork breidde zich rap uit rond het kasteel en door de handel in amber werd het ook al snel een Hanzestad. De stad heeft dan ook een paar mooie stadspoorten en torens, waar je beslist even langs moet lopen. De twee veertiende-eeuwse torens, Brama Garncarska (pottenbakkerstoren) en Brama Mariacka (Mariapoort), zijn imposante bouwwerken. Aan de noordzijde van het kasteel steekt de wachttoren Maslankowa boven de stad uit.

Torens en poorten, Malbork

Treinstation en Stadhuis

Twee andere unieke gebouwen in de stad zijn het neo-gotische treinstation en het gotische raadhuis. Het raadhuis stamt uit de veertiende eeuw, maar het huidige uiterlijk is voornamelijk van een eeuw later. Het gebouw is rijk versierd met kantelen en torentjes. Het bakstenen treinstation is van veel later datum, maar mooi gebouwd met bogen, glas-in-loodramen, decoratieve balken en mooie tegelpatronen. Zelfs het toiletgebouw staat op de monumentenlijst, dit is namelijk nog steeds het originele gebouw.

Treinstation, Malbork

Dinopark

Net buiten het centrum heeft Malbork een mooi groen park, hier zul je veel locals vinden die hier in het weekend een wandeling maken. Voor gezinnen met kleine kinderen is het Dinopark een leuke afwisseling. Je kunt hier een dinowandeling maken, compleet met skeletten en bewegende dino's. Verder zijn er enkele attracties, een klimpark, kinderboerderij, drakentuin, fossielenmuseum, het peperkoekhuisje van Hans en Grietje en een leuke speeltuin. Genoeg om kinderen een dagje bezig te houden.

Dinopark, Malbork

Omgeving

Mennonietenbegraafplaats

Net buiten de stad ligt het dorpje Stogi, vooral bekend om de Mennonietenbegraafplaats die je hier kunt vinden. De groene begraafplaats stamt al uit de achttiende eeuw en herbergt unieke grafstenen uit deze cultuur. In Polen leeft nog altijd een grote gemeenschap Mennonieten, die hun taal, werk en tradities in ere behouden.

Begraafplaats, Stogi

Concentratiekamp Stutthof

Op ongeveer 40 kilometer ten noorden van Malbork ligt voormalig concentratiekamp Stutthof. Het was een van de eerste kampen die werd opgericht. Hoewel het begon als een werkkamp, zijn hier later ook gaskamers gebouwd. In de restanten van het kamp is nu een museum gevestigd. Met een audio-guide verken je het terrein en krijg je tegelijkertijd meer informatie over de roerige geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld. Je kunt het indrukwekkende bezoek afsluiten met even ontspannen aan het strand van de Oostzee, wat vlakbij ligt.

Concentratiekamp, Stutthof
Ballon!