Szczecin, Pommeren

Uitzicht op Szczecin Op de oevers van de rivier de Oder ligt de levendige Poolse stad Szczecin (in het Duits: Stettin). De bijzondere mix van architectuurstijlen, groene parken en fascinerende geschiedenis maken deze Poolse havenstad een bezoek meer dan waard. Ontdek het imposante slot van Szczecin, maak een avondwandeling over de Chrobry-kade en verken de stad te voet door de rode lijn over de grond te volgen, langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Szczecin wordt omringd door meerdere natuurparken en een aantal schitterende meren.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Slot van Szczecin

Het Slot van Szczecin, ook wel Slot van de Pommerse Greifen-dynastie genoemd, is een van de bekendste bezienswaardigheden in Szczecin. Het witte renaissancekasteel uit de veertiende eeuw is de vroegere residentie van de hertogen van Pommeren. Nadat het kasteel tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest, is het weer geheel in renaissancestijl gerenoveerd. Tegenwoordig huisvest het slot een museum en cultureel centrum, waar met regelmaat concerten worden gegeven en je tentoonstellingen kunt bezoeken.

Slot Szczecin

Oude stadhuis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gotische stadhuis zwaar verwoest. Tientallen jaren gingen voorbij voordat het in de twintigste eeuw in ere werd hersteld. Vandaag de dag huisvest het gebouw een museum. Het is onderdeel van het Nationaal Museum van Szczecin, dat gevestigd is op zes verschillende locaties. Het oude stadhuis ligt aan een karakteristiek plein vol met restaurants en wordt omringd door kleurrijke huizen.

Oude stadhuis, Szczecin

Jasne Błonia-plein & Park Kasprowicza

Ervaar een oase van rust middenin de stad! Kom naar het groene Jasne Błonia-plein en het aangrenzende prachtige Jana Kasprowicza-park. In het park liggen onder andere een meer en een speeltuin. De ideale plek als je er even met de hele familie tussenuit wilt, zonder de stad te hoeven verlaten. Direct naast het park liggen de botanische tuinen en de Rozanka-rozentuin.

Park Kasprowicza Szczecin

Jacobuskathedraal

De overwegend gotische Jacobuskathedraal is een van de grootste kerken van Pommeren. De kathedraal heeft plek voor maar liefst tienduizend mensen. De meer dan honderd meter hoge kerk is meermaals verwoest en steeds in verschillende architectuurstijlen weer opgebouwd. De laatste renovaties zijn zelfs nog vrij recent, waarbij de toren na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog weer een puntdak heeft gekregen.

Jacobuskathedraal, Szczecin

Chrobry-kade

Langs de rivier de Oder ligt de Chrobry-kade, ook wel Wały Chrobrego of Hakenterras genoemd. De monumentale promenade die al voor de Eerste Wereldoorlog werd gebouwd biedt een prachtig uitzicht over de rivier en de haven. Het is zowel bij toeristen als de lokale bevolking een populaire plek voor een mooie avondwandeling of een hapje en een drankje.

Chobry-kade Szczecin

Ondergronds gangenstelsel

Waan je terug in de tijd in het ondergrondse gangenstelsel van Szczezin. De gangen dienden als schuilkelders en beschermden de bevolking tegen luchtaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog en mogelijke nucleaire aanvallen in de Koude Oorlog. Het gangenstelsel telt maar liefst vijf verdiepingen en gaat wel zeventien meter de grond in. Neem een rondleiding van een uur door het gangenstelsel terwijl een gids vertelt over de achtergrond.

Ondergronds gangenstelsel Szczecin

Concertgebouw

Is het een diamant of misschien een ijsberg? Met zijn glinsterende witte gevel en puntige daken is het Filharmonia Sczcecin een opvallende verschijning in de stad. Een jaar na de bouw won het architectonisch meesterwerk in 2015 de prestigieuze EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award. De naam verraadt het al, het is de thuisbasis van het Philharmonisch Orkest Mieczysław Karłowicz. Ben je liefhebber van klassieke muziek, kijk dan zeker of er een concert gepland staat tijdens je bezoek aan Szczecin.

Filharmonia Sczcecin

Omgeving

Emerald Lake

Op slechts een kwartiertje rijden van het stadscentrum ligt het sprookjesachtige Emerald Lake. Midden in een beukenbos is het meer de perfecte plek om een dag in en aan het water te spenderen. Het meer heeft zijn naam te danken aan het calciumcarbonaat dat het water een prachtige groene kleur geeft. In de omgeving kun je de overblijfselen van militaire gebouwen uit de Tweede Wereldoorlog en een door de mens gemaakte grot bezoeken.

Emerald Lake Szczecin

Krzywy Las

Letterlijk betekent de naam Gebogen Bos. Zodra je hier aankomt, snap je direct waarom. In dit bijzondere bos vind je zo'n vierhonderd kromgegroeide dennenbomen. Tot op de dag van vandaag is het een mysterie waarom de bomen in het Krzywy Las-woud zo vreemd gevormd zijn. Maak een mooie wandeling en vergeet je fototoestel niet! Zeker in mistig weer krijgen de bomen een extra mystieke uitstraling. Het bos ligt op een kleine veertig kilometer afstand van hartje Szczecin.

Gebogen bos Szczecin

Miedwie-meer

Het Miedwie-meer is een van de populairste én een van de grootste meren van Polen. Het ligt in het Pommerse Merengebied en ligt op circa veertig minuten rijden van Szczecin. Neem een duik in het frisse water, huur een bootje of wandel over de pier. Het meer leent zich perfect voor diverse watersporten. Zo huur je hier kajaks en waterfietsen. Blijf je liever op het land? Er is een fietsroute die je langs het meer leidt. Tussen Szczecin en het Miedwie-meer ligt nog een mooi natuurreservaat.

Miedwie Meer

Wolin

Wat verder weg van Szczecin, op ongeveer anderhalf uur rijden, ligt het schiereiland en nationale park Wolin. Het is niet voor niets een van de populairste dagtrips. Je bereikt het eenvoudig via een brug. Bewonder de prachtige kliffen, lagunes en meren in het nationale park tijdens een mooie wandeling. Ook gaan er verschillende wandelroutes naar uitzichtpunten of over de spectaculaire kliffen. Bezoek ook het pittoreske stadje Międzyzdroje. Een ander leuk stadje is Świnoujście, hiervoor moet je wel een oversteek maken met de veerboot naar het eiland Usedom. Op het eiland zijn een miniaturenpark en een wildpark met onder andere bizons.

Schiereiland Wolin

Geschiedenis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de binnenstad van Szczecin zwaar verwoest. Na de oorlog ontstond er onduidelijkheid over de status van de stad. De rivier de Oder werd als grens tussen Duitsland en Polen aangewezen: echter loopt de rivier dwars door de stad. Stettin – de oude Duitse benaming voor de stad – werd uiteindelijk toegewezen aan Polen en kreeg de naam Szczecin. Tijdens de wederopbouw verwijderde het stadsbestuur de meeste Duitse invloeden: Duitse namen en symbolen verdwenen en het Slot van Szczecin werd weer in renaissancestijl hersteld. Een deel van het historische centrum moest plaats maken voor nieuwe huizenblokken. De stijl noemt men ook wel ‘socialistische gotiek’. De laatste jaren is de stad hard bezig om het oude stadscentrum weer in authentieke staat terug te brengen door historische gebouwen te reconstrueren.

Ballon!