Toruń, Pommeren

Toruń, Polen Toruń is vooral bekend geworden doordat de astronoom Nicolaus Copernicus hier werd geboren. De historische binnenstad is zeer goed bewaard gebleven en staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het feit dat Toruń een hanzestad was, zorgde in de Middeleeuwen voor grote welvaart, die je nu nog goed terug ziet in de mooie gotische architectuur van de oude binnenstad. Bovendien is Toruń prachtig gelegen aan de rivier de Wisła.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude marktplein

Op het Rynek Staromiejski is het Copernicus-monument het eerste dat opvalt op dit prachtige plein. Deze beroemde astronoom is in Toruń geboren. Achter zijn rug zien we het oude stadhuis en dit is een bijzonder staaltje architectuur. De veertig meter hoge stadhuistoren kijkt uit over het plein. Naast het mooie uitzicht dat je hier hebt, is het een populaire plek om huwelijksaanzoeken te doen. Er wordt gezegd dat het gebouw vroeger als kalender diende, de grote toren symboliseerde een jaar en de vier kleinere, de seizoenen. Er zouden twaalf grote kamers in het stadhuis zijn en 52 kleinere kamers voor de maanden en weken in het jaar. Als laatste zou het gebouw 365 ramen hebben.

Oude Markt Toruń

Stadsmuren

De stad heeft nog grote delen van de middeleeuwse stadsmuren. Rondom de zogenaamde Scheve Toren zijn ze het mooist. De toren werd beroemd dankzij haar karakteristieke kanteling, de top is 1,4 meter vooruitgeschoven ten opzichte van de basis. De toren werd oorspronkelijk gebouwd in de veertiende eeuw, maar is 400 jaar later herbouwd. Of de toren bewust scheef gebouwd is, verzakt is op de klei-achtige grond of misschien zelfs door een vloek scheef is gaan staan? Er doen meerdere verhalen de ronde. Waar of niet waar, ga bij je bezoek in elk geval even met je rug tegen de toren aan staan en probeer dan in evenwicht te blijven.

Stadsmuur en scheve toren Toruń

Toruń Planetarium

De geboortestad van Copernicus kan niet zonder Planetarium. De prestatie en revolutie die deze beroemde astronoom veroorzaakte mogen we niet vergeten, hij ontdekte namelijk dat de aarde om de zon draait in plaats van andersom. Leer alles over zijn ontdekkingen in het Toruń Planetarium. Dit museum is gevestigd in een negentiende-eeuwse gasfabriek. Tijdens voorstellingen worden in de koepel sterren- en melkwegstelsels geprojecteerd. Het naburige Geodium herbergt een interactieve tentoonstelling gewijd aan de aarde als planeet en de verschillende verschijnselen die daar voorkomen, zoals magnetisch velden, aardbevingen, de atmosfeer van de aarde, het Coriolis-effect en vele andere verschijnselen.

Planetarium Toruń

Cosmopolis-fontein

Op het Rapacki-plein, midden in een stadspark, kun je de Cosmopolis-fontein zien. Deze waterattractie verwijst naar de beroemde copernicaanse revolutie. De granieten steen heeft een Latijnse inscriptie en een schematische weergave van het heliocentrische systeem. De cirkels die banen symboliseren bevatten meer dan honderd mondstukken waaruit water ontspringt. Vanuit het centrale mondstuk dat de zon symboliseert, komt er water naar buiten tot een hoogte van meer dan vijf meter! Tijdens de zomer kun je in de avonduren genieten van deze romantische shows van water, licht en geluid.

Cosmopolis fontein Toruń

Kruisvaarderskasteel van Toruń

In de dertiende en veertiende eeuw werd dit kasteel gebouwd door de Teutoonse ridderorde. In tegenstelling tot veel andere kastelen uit deze periode is dit gebouw niet vierkant, maar rechthoekig en heeft het twee vleugels. Het kasteel is al lang geleden in verval geraakt, maar de ruïnes zijn een bezoek waard. Er is een tentoonstelling over het leven in de Middeleeuwen. De Gdanisko-toren is het best bewaarde deel van het kasteel. In de ruïne van de oude kapel staat een replica van een katapult. In de zomer worden hier regelmatig evenementen gehouden.

Kasteel Toruń

Peperkoek Museum

Dit is een interactief multimediamuseum, waar bezoekers kennismaken met de wereld van Toruńs meest gewaardeerde lekkernij. Het museum is gevestigd in de voormalige Gustaw Weese-peperkoekfabriek. Rondleidingen nemen bezoekers mee in de geheimen vanToruń-peperkoek: de ingrediënten die nodig zijn om het deeg te maken, de geurige kruiden, de zoete honing en bloem van de beste kwaliteit. Ook kom je meer te weten over de gebruikte baktechnieken en de peperkoekhandel door de eeuwen heen. Het museum biedt workshops aan zodat je zelf kunt leren om deze peperkoeken te maken én heel belangrijk je kunt de peperkoek proeven.

Peperkoekmuseum Toruń

Geschiedenis

In 1231 werd Toruń (Thorn) gesticht door de Teutoonse ridderorde. Het was de bedoeling hiervandaan de heidense Pruisen te kerstenen. Eind dertiende eeuw trad de stad toe tot het Hanzeverbond en werd daardoor een belangrijke handelsplaats. Een eeuw later werd het Teutoonse bewind omvergeworpen en noemde de stad zich een vrije stad onder Poolse heerschappij. De economie bloeide, maar aan deze voorspoed kwam een einde door een bezetting door de Pruisen eind achttiende eeuw. Pas na de Eerste Wereldoorlog werd Toruń weer Pools. Ook daar kwam weer een einde aan na de Duitse inval in 1939. Gedurende de oorlog maakte de stad deel uit van het Derde Rijk. In 1945 veroverden de Sovjets Toruń op de nazi’s en werd de stad weer Pools. Wonder boven wonder bleven veel middeleeuwse gebouwen van de stad vernietiging bespaard. Tegenwoordig wonen hier ruim 200.000 mensen.

Ballon!