Reisinfo Silezië, Polen

Silezië Polen Wrocław is je eerste bestemming in Silezië, maar de regio heeft meer te bieden, het heeft namelijk ook een prachtige natuur. Laten we toch beginnen met deze stedentrip naar Wrocław, waar je ontdekkingstocht op het Rynek (Marktplein) begint. Dit is de gezelligste plek met veel terrassen, restaurants en kleurrijke panden. De rivier de Oder stroomt door de stad en dat maakt dat deze rijk is aan bruggen. De belangrijkste bruggen nemen je mee naar het Domeiland. De rest van de stad kan je verkennen door de kabouters te volgen. Deze kleine mannetjes vind je overal, in vensterbanken, midden op straat of ze wijzen je de weg vanuit een lantaarnpaal.

Het stadje Czestochowa is ook een bezoek waard, niet vanwege de rijke historie, hoewel het centrum best leuk is ook even rond te kijken, maar vooral vanwege het Jasna Góra klooster. Dit is de bedevaartsplaats van Polen, vanwege de Zwarte Madonna, die geneeskrachtige gaven zou hebben. Wandel met de pelgrims mee over de brede Maria-allee die naar het klooster leidt. Buiten Czestochowa begint het karstlandschap van de Krakau-Częstochowa Jura, waar je een deel van de zogenaamde Adelaarsnestenroute kunt rijden. Hier bezoek je kastelen die destijds als verdedigingswerk tegen de Tsjechen werden gebouwd. Het Karstlandschap nodigt ook uit om te wandelen, fietsen en paard te rijden. Het gebied herbergt meerdere grotten in de markant uitstekende rotsen, een aantal hiervan kun je bezoeken.

Op de grens met Tsjechië ligt het Beskidengebergte en hier kun je de bron van de rivier de Wisla bezoeken, die in het gelijknamige dorpje ontspringt. Uiteraard nodigen deze bergen uit om fikse wandeltochten te maken. Szczyrk is de wintersportbestemming van de Beskiden, met zo'n 40 kilometer aan pisten. Vooral geschikt voor beginnende skiërs.

Ook de industriële route van Polen loopt door Silezië en de oude mijn Tarnowskie Góry is hier onderdeel van. Deze staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er werd hier oorspronkelijk zilver en later ook lood en zink gewonnen. Het is een omvangrijk gangenstelsel dat hier ligt, je kunt één van de mijnen bezoeken.

Katowice is een andere stad die je moet bezoeken in Silezië en dat is niet vanwege de historie en oude gebouwen. Het is juist een jonge stad, maar wel bijzonder door de architectuur die je hier vindt. Je zult hier Art Nouveau, neoclassicisme en modernisme terug zien in de gebouwen, waarbij de kathedraal en het voormalige parlementsgebouw genoemd moeten worden. Laat je verrassen door Silezië op je autorondreis door Polen.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!