Reisinfo Silezië, Polen

Silezië Polen Wrocław is je eerste bestemming in Silezië, maar de regio heeft meer te bieden, het heeft namelijk ook een prachtige natuur. Laten we toch beginnen met deze stedentrip naar Wrocław, waar je ontdekkingstocht op het Rynek (Marktplein) begint. Dit is de gezelligste plek met veel terrassen, restaurants en kleurrijke panden. De rivier de Oder stroomt door de stad en dat maakt dat deze rijk is aan bruggen. De belangrijkste bruggen nemen je mee naar het Domeiland. De rest van de stad kun je verkennen door de kabouters te volgen. Deze kleine mannetjes vind je overal, in vensterbanken, midden op straat of ze wijzen je de weg vanuit een lantaarnpaal.

Het stadje Czestochowa is ook een bezoek waard, niet vanwege de rijke historie, hoewel het centrum best leuk is ook even rond te kijken, maar vooral vanwege het Jasna Góra klooster. Dit is dé bedevaartsplaats van Polen, vanwege de Zwarte Madonna, die geneeskrachtige gaven zou hebben. Wandel met de pelgrims mee over de brede Maria-allee die naar het klooster leidt. Buiten Czestochowa begint het karstlandschap van de Krakau-Częstochowa Jura, waar je een deel van de zogenaamde Adelaarsnestenroute kunt rijden. Hier bezoek je kastelen die destijds als verdedigingswerk tegen de Tsjechen werden gebouwd. Het Karstlandschap nodigt ook uit om te wandelen, fietsen en paard te rijden. Het gebied herbergt meerdere grotten in de markant uitstekende rotsen, een aantal hiervan kun je bezoeken.

Op de grens met Tsjechië ligt het Beskidengebergte en hier kun je de bron van de rivier de Wisla bezoeken, die in het gelijknamige dorpje ontspringt. Uiteraard nodigen deze bergen uit om fikse wandeltochten te maken. Szczyrk is de wintersportbestemming van de Beskiden, met zo'n 40 kilometer aan pisten. Vooral geschikt voor beginnende skiërs.

Ook de industriële route van Polen loopt door Silezië en de oude mijn Tarnowskie Góry is hier onderdeel van. Deze staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er werd hier oorspronkelijk zilver en later ook lood en zink gewonnen. Het is een omvangrijk gangenstelsel dat hier ligt, je kunt een van de mijnen bezoeken.

Katowice is een andere stad die je moet bezoeken in Silezië en dat is niet vanwege de historie en oude gebouwen. Het is juist een jonge stad, maar wel bijzonder door de architectuur die je hier vindt. Je zult hier Art Nouveau, neoclassicisme en modernisme terug zien in de gebouwen, waarbij de kathedraal en het voormalige parlementsgebouw genoemd moeten worden. Laat je verrassen door Silezië op je autorondreis door Polen.

Rondreizen door Silezië, Polen

Een aantal van onze Polen-rondreizen combineert goed met de regio Silezië. In de routevoorbeelden hieronder zie je al dat je meteen de manier van reizen en het aantal dagen aan kunt passen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Voorbeeldreis: Highlights van Zuid-Polen

Een korte camperreis waarbij je kennismaakt met drie Poolse steden: Warschau, Wrocław en het prachtige Krakau. Onderweg is er gelegenheid om het voormalige concentratiekamp Auschwitz te bezoeken en helemaal in het zuiden, tegen de Tsjechische grens, maak je een tocht naar Zakopane in het Tatragebergte.

WrocławBezienswaardigheden Tatragebergte ZakopaneCentrum KrakauWarschau
Voorbeeldreis: Ontdekkingsreis door Polen

Relatief dichtbij, maar toch niet heel bekend bij veel reizigers. Polen is altijd een speelbal geweest tussen oost en west. Het land hoorde beurtelings bij Duitsland of Rusland of was opeens weer zelfstandig. Van deze bewogen geschiedenis is zeer veel terug te vinden tijdens een camperreis door dit grote en fascinerende land. Deze mooie camperroute voert langs hoogtepunten als het Tatragebergte, het Woud van Białowieżac Gdańsk aan de Oostzee en de sfeervolle stad Krakau.

Mazurisch MerengebiedGdanskToruńOude markt Poznan
Voorbeeldreis: Grand Tour door Polen

Met je huurcamper reis je via Dresden op de heenweg en Berlijn op de terugweg naar het relatief onbekende Polen. Onderweg bezoek je oude konings- en Hanzesteden, wandel je rond in de hoofdstad Warschau en geniet je van de ongerepte natuur van het Mazurisch merengebied. Ook ontdek je de oerbossen van Białowieża tegen de Wit-Russische grens en het Tatra hooggebergte in het zuiden van Polen.

Bezienswaardigheden KrakauBezienswaardigheden Mazurisch merengebied PolenBezienswaardigheden Polen Woud van BialowiezaZakopane, Tatra gebergte Polen
Ballon!