Częstochowa, Silezië

Czestochowa Polen is voor het overgrote deel katholiek en Częstochowa is de belangrijkste bedevaartplaats van het land. Men komt hier om de Zwarte Madonna te aanbidden, deze staat in het grote klooster dat hoog boven het stadje uittorent. Rond Częstochowa ligt een mooie hoogvlakte waar je prima kunt wandelen en fietsen. Houd je van paardrijden? Dan zijn hier ook mogelijkheden genoeg.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Klooster van Jasna Góra

In de veertiende eeuw werd hier een klooster gesticht ter ere van Paulus de Heremiet. Het belangrijkste artefact was een icoon van de heilige Maria en de baby Jezus. Maria heeft zwarte gelaatstrekken, dus zij werd de Zwarte Madonna genoemd. Jaarlijks komen hier miljoenen mensen om het dagelijkse ritueel bij te wonen, waarbij een gordijn de Zwarte Madonna onthult of juist aan het oog onttrekt. Er worden haar magische krachten toegekend. Er schijnen veel wonderbaarlijke genezingen plaats te vinden. De kapel hangt dan ook vol met krukken, houten benen en kunstgebitten die mensen niet meer nodig hadden.

Jasna Gora Czestochowa

Częstochowa

Hoewel het klooster de grootste trekpleister is, is het zeker leuk om in het stadje zelf rond te kijken. Het stadje is rijk aan kerken en kapellen. De historische St. Zygmuntkerk is weliswaar klein, maar heeft drie mooie altaren. Diverse panden uit de achttiende en negentiende eeuw sieren de straten in het historische centrum. Het oude stadhuis is prachtig gerenoveerd en een echte eye-catcher. De brede Maria-allee die dwars door de stad loopt is de pelgrimsroute naar het klooster. Wandel een stukje mee, je komt langs meerdere fonteinen en oude gebouwen.

Czestochowa, Polen

Hoogvlakte van Krakau-Częstochowa

Vlak bij de stad Częstochowa ligt de hoogvlakte (Jura) die zich helemaal uitstrekt tot aan Krakau. Het is een prachtig rotsachtig gebied gebied, dat je uitstekend te voet of met de fiets kunt te verkennen. De paden nemen je mee langs imposante rotsformaties en ruïnes van oude kastelen. In de rotsen zijn veel grotten ontstaan, waarvan de Ciemna-grot voor bezoek geopend is. Bekijk hier een reconstructie van een nederzetting van Neanderthalers.

Jura bij Czestochowa
Ballon!