Reisinfo Alentejo, Portugal

Alentejo, Portugal Misschien is Alentejo niet de eerste regio waar je aan denkt als je een rondreis door Portugal uitstippelt. Toch is deze regio zeker de moeite waard. Je vindt hier een aantal prachtige steden, uitgestrekte natuur en omdat het dunbevolkt is, heb je hier 's avonds de mooiste sterrenhemel.

Je kunt Alentejo het hele jaar door bezoeken, maar in de lente wordt je verrast door de vele bloemen die hier bloeien. Op de grens met Spanje loopt de rivier de Guadiana en hier kan je het douanierspad lopen, langs oude overblijfselen uit de tijd dat de grens hier goed bewaakt werd om smokkelen tegen te gaan. Staande stenen zijn overal in Europa te vinden, Portugal heeft zijn eigen (dubbele) stenen cirkel bij Guadeloupe. Deze Cromeleque dos Almendres en is ruim 7000 jaar oud. Hoewel je er met de auto kunt komen, staan de stenen in een prachtige omgeving.

Van de natuur over naar cultuur en de oude stad Évora staat bovenaan de lijst. Het oude centrum wordt nog volledig omringd door de stadsmuren en staat hierdoor in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De enigszins macabere kerk, Igreja Real de São Francisco (met bottenkapel), is ook zeker een bezoek waard. Naast alle authentieke details is het ook een heel gezellige studentenstad. Elvas is ook zo'n ommuurde plek, met een fort dat boven het stadje uit steekt. Dit stadje heeft ook een bijzonder Romeins Aquaduct. Neem in beide plaatsen dan ook rustig de tijd om van al het moois te genieten.

Dat het vroeger een goed idee was om je dorp op een heuvel te bouwen, bewijzen dorpen zoals Monsaraz en Marvão. Je kon immers je vijand van verre zien aankomen. Beide stadjes hebben smalle straatjes die de heuvel op slingeren naar het hoogste punt in het dorp. Je gaat hier echt terug in de tijd, met toch hele moderne mogelijkheden om lekker op een terras te gaan zitten, een ijsje te halen of te snuffelen in de souvenirwinkels. Genoeg inspiratie voor een autorondreis door Alentejo? We maken deze graag op maat voor je.

Ballon!