Reisinfo Beiras, Portugal

Beiras, Portugal Midden in Portugal ligt Beiras, een regio met mooie steden en een indrukwekkende natuur. De universiteitsstad Coimbra is een echte must-see, waarbij de universiteit het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is. Je zult regelmatig de studenten in hun lange zwarte capes zien lopen. Bezoek vooral de prachtige Joanina bibliotheek en de São Miguel kapel. Iets buiten Coimbra kan je de Romeinse overblijfselen van Conímbriga bezoeken. Aveiro is een andere stad die je bezoek meer dan waard is. In deze waterrijke stad kan je net zo makkelijk met een molineiros (houten boot) rondkijken als te voet. Deze stad heeft veel mooie oude panden en een gezellige sfeer.

Wil je het onontdekte Portugal verkennen? Dan is het stadje Monsanto een leuk uitstapje. Dit ligt op eenzame hoogte op een berg in Beiras-Baixa. Slenter door de authentieke straatjes of klim helemaal naar boven naar het kasteel. Monsanto en Castelo Branco laten zich goed combineren, in deze laatste zijn de tuinen, Jardim Episcopal, rondom het voormalige bisschoppelijke paleis een echte aanrader.

Heb je genoeg cultuur gesnoven en wil je eens een dag wat anders? Ga dan naar Viseu! Hier is een ruim 40 kilometer lange fietsroute over een oud treintracé. Deze Ecopista do Dão neemt je mee bergafwaarts naar Santa Comba Dão. Je fietst over bruggen, door tunnels en langs de rivier, voor de lunch stop je gewoon bij één van de verbouwde stationnetjes.

Wil je verder de natuur in? Natuurpark Serra da Estrela is hiervoor de ideale bestemming. Met de auto rijd je hier een prachtige route door kleine bergdorpen en over de hoogste top van het gebied Torre de Estrela. Wist je dat deze regio bekend staat om zijn eigen schapenkaas? Linhares is een klein dorpje met een mooi kasteel, het is klein, maar allesbehalve slaperig, je kan hier namelijk paragliden over de mooie omgeving. Andere dorpjes waar je zeker even moet stoppen zijn Gouveia en Sabugueiro. Wil je de dag actief doorbrengen, wandel dan de Rota dos Poios Brancos of loop naar het unieke meer Lagoa dos Conchos.

Ballon!