Beja, Alentejo

Beja Het stadje Beja ligt in het hart van Planície Dourada, de Gouden Laagvlakte, en wordt omgeven door glooiende wijngaarden en goudgele tarwevelden. Het historische ommuurde stadscentrum bestaat uit schilderachtige pleintjes, historische gebouwen en authentieke straatjes. Beja wordt vaak afgedaan als de eenvoudigere versie van Évora, maar wordt daarmee tekort gedaan. De levendige herinneringen aan de Romeinse tijd zijn terug te vinden in het regionaal museum. Geniet van het rustige Portugese leven en het goede eten in deze mooie stad in de Alentejo.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Castelo de Beja

Het kasteel van Beja is het symbool van de stad. In de dertiende eeuw is het, samen met de stadsmuren, gebouwd. Het kwam op de overblijfselen van een Romeins fort te staan. In het Moorse tijdperk waakte het kasteel tegen Spaanse aanvallen vanuit het oosten. Het is volledig van marmer gemaakt . Het hoogste punt is zo'n veertig meter hoog, waardoor het één van de hoogste vestingen op het Iberisch schiereiland is. Via een wenteltrap kom je in de top van de toren uit, hier kun je genieten van een spectaculair uitzicht.

Kasteel van Beja

Regionaal museum

Het regionaal museum van Beja bevindt zich op meerdere locaties. In het klooster, Convento da Conceição, vind je de belangrijkste collecties van het museum. Het gotische gedeelte van het museum is gevestigd in de kerk Igreja de Santa Amaro. De collectie bestaat onder andere uit objecten uit de Romeinse tijd. Deze laten zien dat de regio bewoond was ten tijde van de overheersing door Julius Caesar. Het is een verzameling blazoenen en grafstenen, maar ook een collectie uit de nalatenschap van archeoloog Fernando Nunes Ribeiro, die stukken uit het Bronzen tijdperk tot het heden bevat.

Regionaal museum, Beja

Sé Catedral de Beja

Deze kathedraal is één van de oudste kerken van Beja. De huidige kerk dateert uit 1590 en is gebouwd in opdracht van de aartsbisschop van Bragança: Dom Teotónio. Het ontwerp is van de hand van Jorge Rodrigues. Het interieur is rijkelijk gedecoreerd en de retabel van de hoofdkapel met verguld houtsnijwerk is heel bijzonder.

Kathedraal van Beja

Nucleo Museologico

Opgravingen in de jaren tachtig en negentig in het centrum van Beja, onthulden voorwerpen van een beschaving uit de Bronstijd. Bij Rua de Sembrano waren de overblijfselen zo compleet er een museum, met een glazen vloer, overheen gebouwd is. Door deze vloer krijg je een beeld van de geschiedenis die onder de straten van Beja schuil gaat. In de vitrines langs de muren zijn ook keramiek, munten en andere alledaagse voorwerpen te bewonderen.

Nucleo Museologico, Beja

Romaanse ruïnes van Pisoes

Ten zuidwesten van Beja kun je de Romeinse ruïnes bekijken. Vroeger was het een groot paleis met maar liefst 40 kamers. In de jaren zestig werd de villa bij toeval ontdekt tijdens landbouwwerkzaamheden. Tijdens de opgravingen kwamen een aantal bijzondere mozaïeken tevoorschijn, een verwarmingssysteem en een deel van de zuilengalerij met fragmenten van Dorische zuilen.

Romaanse ruïnes van Pisoes, Beja

Jardim Gago Coutinho e Sacadura Cabrall

Ten zuidoosten van het oude centrum ligt de rustige en groene tuin: Jardim Gago Coutinho e Sacadura Cabral. De plek heeft een interessant verleden. Van de middeleeuwen tot de zestiende eeuw maakte het deel uit van het klooster van São Francisco en werd de plek als moestuin gebruikt. In de zestiende eeuw werd het een militair oefenterrein. Dit is zo gebleven tot in de negentiende eeuw. De stad Beja groeide en daarmee ook de behoefte aan een park. Er werd een meer aangelegd, exotische en inheemse bomen geplant en lanen aangelegd. De verlichting was destijds door middel van gaslantaarns. In het park staat nog een oud gietijzeren paviljoen en er is een speeltuin voor jonge kinderen.

Jardim Gago Coutinho e Sacadura Cabrall, Beja
Ballon!