Mértola, Alentejo

Mertola, Alentejo In de vallei van Guadiana, omringd door natuur, verschijnt het dorpje Mértola met karakteristieke witte huizen en rode daken tussen de heuvels. Bovenop de heuvel geeft het middeleeuwse kasteel je een idee van de rijke geschiedenis van Mértola. De Romeinen en de Moren hebben hun sporen hier achter gelaten. Wandel door de nauwe straten, langs de Guadiana rivier die door het stadje kronkelt en proef de historie die het stadje uitademt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Castelo de Mértola

Dit bouwwerk is de stille getuige van de Moorse overheersing tijdens de tiende eeuw. Het kasteel is door de jaren heen goed bewaard gebleven en daarom zeker een bezoekje waard. Beklim de Torre de Menagem voor een geweldig 360 graden uitzicht op het stadje en het omliggende natuurpark Vale do Guadiana. In de toren bekijk je een tentoonstelling over de geschiedenis van Mértola en bewonder je oude artefacten die in de omgeving zijn opgegraven.

Kasteel, Mertola

Kerk van Mértola

Oftewel de Igreja de Nossa Senhora da Anunciação. Een hele mond vol voor dit kleine witte kerkje aan de voet van het kasteel van Mértola, maar het is dan ook een uniek bouwwerk. Het is namelijk een voormalige moskee uit de elfde eeuw, waarvan de architectuur nog grotendeels in tact gebleven is. De minaret is in een klokkentoren veranderd, maar onder andere de kenmerkende zuilen en bogen van de islamitische gebedsnis (mihrab) zijn nog duidelijk te herkennen.

Kerk, Mertola

Archeologisch openluchtmuseum

Naast het kasteel zijn de opgravingen van een oud islamitisch dorp met circa twintig huizen te bewonderen. Er zijn veel informatieborden die weergeven hoe het dorp er ooit uitgezien heeft. Bekijk ook een replica van een islamitisch huis. Naast de islamitische nederzetting, zijn ook een ondergronds gangenstelsel, een doopkapel uit de zesde eeuw en een bijzondere collectie van Byzantijnse mozaïeken gevonden. Deze plek is als het ware een archeologisch openluchtmuseum waar nog altijd gewerkt wordt om de verschillende ruïnes bloot te leggen.

Archeologisch museum, Mertola

Natuurpark Vale do Guadiana

Mértola is de perfecte uitvalsbasis om de vallei van Guadiana te ontdekken, gezien de prachtige ligging middenin het natuurpark. Stap binnen bij het bezoekerscentrum voor informatie over het gebied en de bezienswaardigheden. De natuur kenmerkt zich door de Montado: een glooiend, savanne-achtig landschap. De fotogenieke Guadiana rivier loopt dwars door het park. Het water is te onstuimig om in te zwemmen, maar kajakken is een leuke en actieve manier om het park te ontdekken. Er zijn ook genoeg wandelmogelijkheden en mooie uitkijkpunten. In het oosten bezoek je een oude watermolen en haspelmolens die half in de rivier staan. In het noorden van het park ligt de afgelegen waterval Pulo do Lobo. Het water baant zich een lange weg tussen de grillige rotsen totdat het uitmondt in een rustig meertje.

Natuurpark Vale do Guadiana, Mertola

Museum Basílica Paleocristã

Dit is een bijzonder museum dat de ruïnes en opgravingen van een basiliek uit de vroegchristelijke periode herbergt. De plattegrond van de oorspronkelijke basiliek is goed zichtbaar, evenals een aantal Romeinse zuilen en goed bewaarde mozaïeken. Daarnaast zijn er holtes van graven en een aantal grafstenen gevonden. Het museum geeft een goed beeld van hoe het christendom zich aan het einde van de Romeinse tijd in Mértola vestigde.

Basílica Paleocristã museum, Mertola
Ballon!