Vila Nova de Milfontes, Alentejo

Vila Nova de Milfontes Dit kleine, gezellige vissersplaatsje, aan de monding van een rivier en de oceaan, maakt Vila Nova de Milfontes een ideale plek voor een rustige strandvakantie. Het São Clemente fort is de blikvanger van de stad met aan de ene kant de rivier en de andere kant het oude centrum. Samen met de uitgestrekte natuur van de Costa Vincentina om de hoek, is je ontdekkingstocht van een stukje authentiek Portugal compleet.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude binnenstad

Wandel door de straatjes van de oude binnenstad om alle bezienswaardigheden te ontdekken. Karakteristieke witgekalkte huisjes met veelal kleurrijke kozijnen en omlijstingen sieren het centrum. Bezichtig ook de Onze-Lieve-Vrouwe-van-Genadekerk, de beschermheilige van Vila Nova en de São Sebastião-kapel. Op het uiterste puntje van de stad staan de vuurtoren Farol de Milfontes en het standbeeld van een aartsengel (Arcanjo), die de opwarmende aarde vasthoudt.

Fort São Clemente, Vila Nova de Milfontes

Fort São Clemente

Dit strategische fort, gebouwd in 1599, moest het stadje tegen aanvallen van buiten beschermen. Zo schuimden piraten deze kust flink af in de zestiende eeuw. Hoewel het fort de laatste eeuwen weinig onderhouden is, steekt het imposant af tegen de rivier Mira. Een pad langs het fort en een stenen trap leiden je naar het strand. Op het plein tegenover het fort herinnert een monument aan de piloten die in 1924 als eerste van Portugal naar Macau vlogen.

Fort São Clemente, Vila Nova de Milfontes

Stranden

Je zult verbaasd staan over het aantal mooie zandstranden rond Vila Nova de Milfontes. Het strand naast het oude centrum is Praia da Franquia, dat perfect is voor een duik, om te zonnebaden, suppen en kajakken. Ook op loopafstand is het strand bij de vuurtoren, Praia do Farol. Wandel je nog wat verder door dan kom je bij Paraia do Carreiro. Aan de overkant van de Rio Mira ligt het brede zandstrand Praia das Furnas, waar je ook kajaks kunt huren. Er gaat een pontje, maar je kunt er ook met de auto naar toe. Praia do Patacho is iets lastiger te bereiken, maar is bijzonder vanwege het interessante wrak op het strand. Tijdens de zonsondergang krijgt het helemaal een mysterieuze uitstraling.

Strand, Vila Nova de Milfontes

Surfen

Hoewel de zee hier niet zo ruig is als verder naar het zuiden of ten noorden van Lissabon, kun je in deze omgeving ook prima surfen. Praio do Malhão is hiervoor een van de beste plekken. Je kunt materiaal huren en surfles nemen. Naast gewoon surfen, zie je hier ook talloze kitesurfers hun tricks oefenen.

Surfen, Vila Nova de Milfontes

Omgeving

Natuurpark Costa Vicentina

Dit is een uitgestrekt kustgebied tussen de plaatsjes São Torpes in het noorden en Burgau in het zuiden. Dat betekent dat Vila Nova de Milfontes er in feite midden in ligt. Het is een aaneenschakeling van stranden en duinen, maar ook het stroomgebied van de Rio Mira hoort er bij. Door het unieke klimaat groeien hier bijzondere planten en leven hier veel vogels en zelfs otters. De stranden zijn over het algemeen rustig en zonder voorzieningen, maar juist hierdoor idyllische plekken. Je kunt hier eindeloos wandelen in een prachtig stukje Portugese natuur. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet en voor fietsliefhebbers ligt er een netwerk van maar liefst 1000 kilometer aan fietspaden.

Natuurpark Costa Vicentina, Sagres

Kaap Sardão

Ten zuiden van Vila Nova ligt Kaap Sardão. Het is een landtong aan de Costa Vincentina. Op de kliffen staat een kleine rood-witte vuurtoren, deze kun je wekelijks op woensdag bezoeken. Het ligt aan een van de wandelroutes pal langs de kust. Het pad neemt je mee over de kliffen langs de zee. Op meerdere plekken kun je het strand bereiken voor een verkoelende duik.

Kaap Sardão
Ballon!