Nationaal Park Peneda-Gerês,Noord-Portugal

Nationaal Park Peneda Geres In het bergachtige gebied van het noorden van Portugal ligt Nationaal Park Peneda-Gerês, het enige beschermde natuurgebied van Portugal. Het park wordt gekenmerkt door de weelderige plantengroei, verschillende gebergten en de vele rivieren, beken en watervallen die uitmonden in de stuwmeren. Bekijk ook kleine dorpen als Pitões das Júnias en Tourém waar tradities een belangrijke rol spelen en nog kuddes runderen worden gehouden. Verder leven in het park naast kleine wilde paarden ook reeën en de Iberische wolf.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nossa Senhora da Peneda

In het noorden van het park ligt het mooie bergdorp Peneda. Het is een waar pelgrimsdorp vanwege het heiligdom Nossa Senhora da Peneda dat bovenop de heuvel ligt. Vooral de trappen die naar het kleine pleintje naast de kerk leiden zijn bijzonder. De bouw is geïnspireerd door de bekende pelgrimskerk bij Braga, de Bom Jesus de Monte. De trappen hier staan echter alleen in het teken van de deugden. Wie onderaan bij de oude stadspoort staat, heeft een prachtig uitzicht op alle trappen en de erboven gelegen kerk. Loop nog een stukje verder door om de waterval da Peneda vanaf de berg naar beneden te zien klateren.

Nossa Senhora da Peneda kerk, nationaal park

Granieten dorpen

Nationaal Park Peneda-Gerês herbergt meer dan honderd granieten dorpen. Deze worden ook wel espigueiros genoemd, wat het beste vertaald kan worden als graanschuur. Eén van die granieten dorpen vind je bij het stadje Soajo. Het is een indrukwekkende verzameling van stenen huisjes op palen, uit de achttiende en negentiende eeuw. In deze schuren werden voornamelijk granen zoals mais opgeslagen. Bovenop de daken van de granieten schuren staan kruizen, die als bescherming dienen van hetgeen in de schuur opgeslagen lag. Het is zeker de moeite waard om hier over de rotsen te struinen om de bouwwerken beter te bekijken.

granieten dorpen, Peneda Geres

Kasteel Lindoso

Ten oosten van Soajo ligt dit dertiende-eeuwse kasteel. Het was lange tijd een strategische post langs de Portugees-Spaanse grens. Vandaag de dag is het een fotogeniek kasteel, waar je vrij om heen kunt lopen als bezoeker. Rondom het kasteel liggen veel espigueiros, oftewel de granieten graanschuren, met op de achtergrond het dramatische bergachtige landschap van Peneda-Gerês. Mocht je meer van het kasteel willen zien, dan kun je tegen betaling ook het historische museum van het kasteel bezoeken, dat zich in de hoofdtoren bevindt. Oefen van tevoren op je Portugees want de expositie is uitsluitend in het Portugees.

Kasteel Lindoso, Nationaal Park Peneda Geres

Etnografisch museum

In het zuidwesten van het park ligt het dorpje Campo do Gerês. Net iets buiten het dorp, staat het etnografisch museum met exposities over de lokale flora en fauna. Het hoogtepunt van dit museum is een expositie over de geschiedenis van het nabijgelegen dorp Vilarinho das Furnas. Door de bouw van een dam in 1972 bleef er niets meer over van dit dorp. Ter nagedachtenis en in afwachting van de ondergang, verzamelden de inwoners allerlei verhalen en voorwerpen om hun manier van leven te documenteren. Oefen van tevoren op je Portugees want de expositie is uitsluitend in het Portugees.

Etnografisch museum, Campo do Gerês

Uitkijkpunt over het stuwmeer

Voor wie graag een wandeling in de natuur maakt, is het uitzichtpunt Pedra Bela een aanrader. Na een slingerende klim van zes kilometer door het groene landschap word je bovenaan getrakteerd op het spectaculaire uitzicht over het stuwmeer van Albufeira de Caniçada. Je kan ook naar de oever wandelen en je handdoek bij een lekker strandje neerleggen. Of bekijk het uitzicht vanaf het water door een bootje of kajak te huren.

stuwmeer, Nationaal Park Peneda Geres

Arado waterval

Vlakbij het dorpje Ermida glijdt het water van de Arado waterval over de rotsen naar beneden. Wandel via een brug over de Rio Arado richting de waterval. Het pad leidt je langs een reeks natuurlijke poelen, die bijzonder geschikt zijn om in te zwemmen. Wil je de waterval liever van bovenaf zien? Klim dan naar het uitkijkpunt. Vanaf de parkeerplaats volg je de borden naar dit punt, aangeduid als miradouro, en neem je een trap van honderdvijftig meter hoog.

Arado waterval, Nationaal Park Peneda Geres

Pitões das Júnias

Op eenzame hoogte en omgeven door niets anders dan een spectaculair berglandschap, ligt de São João de Fraga kapel. Deze witgekalkte kapel is een belangrijk bedevaartsoord voor de inwoners van Pitões das Júnias. Dit is het kleine bergdorpje dat net ten oosten van de kapel ligt. Jaarlijks houden zij, op de eerste zondag na de feestdag São João in juni, een godsdienstige plechtigheid bij de kapel. In het dorpje zelf is nog een waterval te bezoeken, evenals de indrukwekkende ruïnes van het klooster Santa Maria das Júnias.

Pitões das Júnias, Peneda Geres
Ballon!