Castelo Branco, Beiras

Castelo Branco, Portugal Het levendige stadje Castelo Branco is een leuke stop op je rondreis door Portugal. Het is vooral bekend vanwege de productie van traditionele geborduurde spreien. Het enigszins vervallen, middeleeuwse centrum wordt afgewisseld met moderne architectuur. Voor cultuurliefhebbers zijn hier een aantal uitstekende musea te vinden. De ‘moderne stad’ bruist van het leven door vele aantrekkelijke pleinen en boulevards.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historisch centrum

Slenter door de wirwar van steile, historische straatjes van Castelo Branco en je zult merken dat niet alle oude panden even goed onderhouden zijn. Toch draagt dit bij aan de sfeer in de stad. Neem een kijkje op het plein Praça de Camões met het oude raadhuis en het oude woonhuis Solar dos Motas, waar het huidige stadhuis zit. Breng tijdens je stadswandeling ook een bezoek aan de middeleeuwse São Miguel kathedraal. Uniek is dat de gevel vrijwel geen versiering heeft. Ook de binnenkant is subtiel, maar heeft wel een mooi renaissance gewelf.

Castelo Branco, Portugal

Tuinen van Paço Episcopal

De barokke tuin, Jardim de Paço Episcopal, is een must-see in de stad. Strakke lijnen van buxushagen, vijvers, fonteinen en standbeelden sieren de tuinen. De muren rondom de tuinen zijn met prachtige handgeschilderde azulejos betegeld. Loop via de trap der koningen door de tuin, waar standbeelden van Spaanse overheersers en Portugese koningen onder andere langs de treden staan. Grappig detail is dat de Spaanse overheersers duidelijk kleiner zijn uitgebeeld. De tuinen horen bij een voormalig bisschoppelijk paleis welke je ook kan bezoeken.

Tuin van Paço Episcopa, Castelo Branco

Francisco Tavares Proença Júnior museum

In het voormalig bisschoppelijk paleis neem je een kijkje in de textielindustrie van Castelo Branco. Generaties lang worden in dit stadje traditionele spreien met de hand borduurt. Deze heten colchas in het Portugees. In het museum leer je meer over deze traditie en worden enkele mooie spreien tentoongesteld. De naam van het museum komt echter van de oprichter: Francisco Tavares Proença Júnior. Hij was een fervent archeoloog en zijn vondsten zijn hier tentoongesteld. Als laatste bezichtig je een collectie van kunst en kostbaarheden uit het voormalig paleis, zoals schilderijen, wandtapijten en beelden.

Francisco Tavares Proença Júnior, museum, Castelo Branco

Castelo Branco

Het dertiende-eeuwse kasteel van Castelo ligt op de heuvel en kijkt uit over het centrum. Ooit was hier volop pracht en praal maar helaas is het kasteel in verval geraakt. De tuin heeft de muren verdrongen en op de plek van de kapel staat nu een telefoonmast. Niet de mooiste plek om te bezoeken, maar toch zijn de weidse uitzichten die je vanaf het kasteel hebt over het oude stadscentrum zeker de moeite waard.

Kasteel, Castelo Branco

Cargaleiro museum

Opmerkelijk aan het museum is dat het in twee aangrenzende maar heel verschillende panden gevestigd is. Het ene pand is het achttiende-eeuwse herenhuis Solar dos Cavaleiros terwijl de ander een modern gebouw uit de eenentwintigste eeuw is. Het museum toont allerlei collecties van hedendaagse kunst, waaronder de werken van kunstenaar Manuel Cargaleiro. De Portugese kunstenaar staat bekend om zijn mooie taferelen op de handgeschilderde blauwwitte azulejos.

Cargaleiro museum, Castelo Branco

Verkoeling in de zomer

Zoek je even wat verkoeling in de warme zomermaanden? Het mooie waterpark Piscina Praia is hiervoor de ideale plek. Het ligt aan de rand van de stad en heeft naast een zwembad voor alle leeftijden ook een groot zwemmeer en fijne ligweides. Wil je ook even ontsnappen aan de warme binnenstad, bezoek dan de verschillende strandjes (praia fluvial) langs de rivier. Ook de locals komen hier graag voor wat verkoeling.

Strand, Castelo Branco
Ballon!