Albufeira, Algarve

Albufeira Dit voormalige vissersdorpje werd door de Arabieren ‘kasteel van de oceaan’ genoemd. Tegenwoordig is Albufeira de bekendste en populairste badplaats van Portugal. Met 3.000 zonuren per jaar en meer dan twintig goudgele stranden, is dit 'the place to be'. Het stadje heeft duidelijk twee gezichten: aan de ene kant het historisch centrum met witgekalkte huizen en aan de andere kant het moderne, nieuwe gedeelte met Art Deco gebouwen en de Strip, een lange en levendige uitgaansstraat. Maar vergeet de omgeving van Albufeira niet! Langs de grillige kliffen en de oceaan, liggen zandstranden, hier en daar een grot en er lopen talloze mooie wandelpaden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het oude centrum

Het verschil tussen het oude en nieuwe deel van Albufeira is groot. In het oude centrum staan een aantal historische gebouwen. Het is leuk om een paar uur rond te lopen in de wirwar van kronkelige straatjes. Bekijk het kerkje Igreja Santana uit de achttiende eeuw en de witgekalkte huizen met schilderingen aan de buitenmuren. Dit zijn vaak afbeeldingen van vroeger, toen Albufeira nog een rustig vissersdorpje was. In het oude deel van Albufeira ligt Rua 5, de belangrijkste winkelstraat van de stad. Deze straat heeft zowel filialen van grote en bekende merken, als boetieks die sieraden en antiek verkopen. De jachthaven ligt ook in het oude deel van Albufeira. Dit is dé plek om te flaneren en je te vergapen aan dure jachten.

Het oude centrum, Albufeira

Het nieuwe deel van Albufeira en de Strip

Het nieuwe stadscentrum van Albufeira bestaat uit kleurrijke gebouwen in Art Deco stijl. Dit is ook de plek van het bruisende nachtleven, waar deze Portugese badplaats om bekend staat. De Strip is een lange straat vol restaurants, bars, hippe clubs en (openlucht) discotheken, waar je tot in de late uurtjes kunt dansen. Aan het eind van deze uitgaansstraat ligt een breed strand met goudgeel zand.

Het nieuwe deel van Albufeira en de Strip:, Albufeira

Watersporten en boottochten

Liefhebbers van watersporten kunnen zich in Albufeira uitstekend vermaken. Van kajakken en kanoën tot suppen, zeilen en surfen. Bezoek je liever een waterpark? Ga dan naar Aqualand, een waterpark vol glijbanen, zwembaden en stroomversnellingen. Ook worden er diverse boottochten aangeboden langs de prachtige kustlijn rondom Albufeira. Je vaart dan langs talloze kliffen en grotten die je in dit kustgebied vindt. Je kunt zelfs de zee op met een piratenschip! Kijk tijdens een boottocht goed om je heen, want met een beetje geluk spot je dolfijnen.

Watersporten en boottochten, Albufeira

Stranden

Dat Albufeira zo’n populaire badplaats is geworden, komt mede doordat er in en om het stadje ruim twintig verschillende stranden liggen. Bij het oude centrum van Albufeira ligt het populaire Praia dos Pescadores. Het biedt veel faciliteiten en de zee loopt langzaam af, waardoor het voor alle leeftijden geschikt is. Vanuit het oude centrum kun je ook via een tunnel naar het lange strand Praia do Tunel lopen. In het nieuwe gedeelte van Albufeira, aan het einde van de Strip, vind je het goudgele Praia da Oura met ligbedjes en parasols. Buiten Albufeira ligt het strand Olhos d’Aqua. Langs het water en een rijtje fotogenieke vissershuisjes, wandel je naar Olheiros de Agua Doce, een mooi uitzichtpunt. Andere stranden bij Albufeira zijn Praia dos Salgados (met witte zandduinen), Galé, Castelo São Rafael en Arrifes (allemaal met een beschutte ligging en kliffen).

Stranden, Albufeira

Omgeving

De rots Rocha da Pena

Op zo’n dertig kilometer van Albufeira ligt een indrukwekkend rotsplateau. Om dit stukje natuur te zien, volg je een wandelroute van zeven kilometer. De route start en eindigt in het dorpje Pena en staat goed aangegeven. Op sommige stukken moet je flink klimmen, maar het uitzicht op de rotsformatie maakt dit allemaal goed.

Rots, Rocha da Pena, Albufeira

Grotten van Benagil

Het wordt een grot genoemd, maar eigenlijk zijn het grotten en een strand ineen. Golven zeewater komen door verschillende openingen naar binnen. In de grot ligt een mooi strandje dat je te voet, met een kajak of met een georganiseerde boottocht kunt bereiken. De openingen in de rotsen zorgen voor een mooi lichtspel, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. De grotten van Benagil ligt op zo’n dertig kilometer van Albufeira. Het is een mooie natuurlijke omgeving vol hoge kliffen en strandjes.

Benagil Grotten, Albufeira

Wandeling Seven Hanging Valleys

Indrukwekkende kliffen, de oceaan, diverse goudgele strandjes en een pad dat bestaat uit zand, vlonders en rotsen. De Seven Hanging Valleys Trail (voor wie het in het Portugees wil onthouden: Percurso dos Sete Vales Suspensos), neemt je te voet mee langs het mooiste van de Portugese kust. Het startpunt van de wandelroute ligt op een kleine dertig kilometer van Albufeira bij Praia da Marinha, een populair strand. Vanaf hier loop je, via diverse strandjes, een vuurtoren en de grot van Benagil, naar Praia de Vale Centianes. Je doet ongeveer 2,5 uur over het pad van zes kilometer (twaalf kilometer heen en terug).

Wandeling Seven Hanging Valleys, Albufeira

Zoomarine Algarve

Dit is een combinatie van een pretpark, dierenpark en waterpark. Het ligt net buiten Albufeira, in de plaats Guia. Zwemmen in het golfslagbad en dobberen op de stroomversnellingen in de Rapid River. Maar neem ook een kijkje in het aquarium met haaien, schildpadden, zeehonden en tropische vissen. Het park biedt verder een 4D bioscoop en diverse voorstellingen met dieren, zoals shows met roofvogels en papegaaien.

Zoomarine Algarve, Albufeira
Ballon!