Ferragudo, Algarve

Ferragudo Ferragudo is een klein, kleurrijk vissersdorpje. Dwaal door door de smalle straatjes van het centrum, geniet bij een de vele restaurants en snuffel rond in de winkeltjes. Het kerkje van Ferragudo ligt bovenop een heuvel en garandeert een prachtig uitzicht. Relax op een van de vele stranden rondom het stadje. De zonsondergang bij de vuurtoren Farol da Ponta do Altar is een echte aanrader, een romantische afsluiter van een heerlijke dag!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kerk van Ferragudo

Deze mooie witte kerk torent hoog boven Ferragudo uit. Op de heuvel heb je aan twee kanten uitzicht. Aan de ene kant kijk je weids uit over de zee, aan de andere kant zie je het charmante straatbeeld van Ferragudo liggen. Je moet wel wat trappen bedwingen om er te komen, maar deze klim wordt beloond. De kerk is gebouwd in de zestiende eeuw en heeft binnenin rijk versierde altaarstukken in rococostijl.

Kerk van Ferragudo, Ferragudo

Fort van São João do Arade

Dit indrukwekkende fort is de blikvanger van Ferragudo. Het werd in de zestiende eeuw gebouwd als verdedigingstoren. Er ligt ook nog een tweede fort aan de andere kant van de rivier. Dit is het fort van Santa Catharina. Beide zijn gebouwd om ongenode gasten, zoals piraten en kapers, te weren uit de monding van de rivier. Het fort is door de jaren heen gerestaureerd en omgetoverd tot zomerhuis van de dichter Coelho Carvalho. Hierdoor kun je het helaas niet van binnen bezoeken. Wel heb je vanaf de stranden Praia da Angrinha en Praia Grande goed zicht op het fort.

Fort van São João do Arade, Ferragudo

Stranden

Aan stranden geen gebrek in en om Ferragudo, het zijn er maar liefst vijf. Praia Grande is een breed, wit zandstrand met kleine speeltuin en uitzicht op de stad Portimão. Het ligt ook nog eens dicht bij het centrum van Ferragudo. Ten noorden van Praia Grande, aan de linkerkant van het fort, ligt Praia da Angrinha, eveneens op loopafstand van het oude stadscentrum. Verder naar het zuiden liggen nog een aantal andere kleine stranden, waarvan sommige goed verscholen zijn tussen de rotsformaties. Vlak bij het strand van Praia do Torrado steekt een hoge rots uit het water, echt wel een fotomomentje waard.

Stranden, Ferragudo

Wandelen

De omgeving van Ferragudo leent zich uitstekend om er te voet op uit te trekken. Korte wandelingen maak je op of langs het strand. Zo wandel je over de kliffen naar de vuurtoren van Ferragudo: Farol da Ponta do Altar. Deze plek is fantastisch om van de zonsondergang te genieten. Daarnaast heb je vanuit hier goed uitzicht op de pier. Zoek je wat meer avontuur? Dan kun je een wandeltocht richting de naastgelegen badplaats Carvoeiro ondernemen. Deze tocht is zo’n tien kilometer lang, waarvan je het laatste deel over de kliffen loopt.

Wandelen, Ferragudo

Omgeving

Benagil Grotten

Dit kunstwerk van de natuur is één van de bekendste bezienswaardigheden in de Algarve en ligt op zo'n 20 minuten oostelijk van Ferragudo. Benagil is een strand en grot inéén. De zon schijnt naar binnen door een groot gat aan de bovenkant. De golven van de zee komen door verschillende openingen aan de zijkant naar binnen. Je kunt de grot bezoeken met een kajak of boottocht. Er ligt ook een strandje naast.

Benagil Grotten, Lagos
Ballon!