Natuurpark Ria Formosa, Algarve

Natuurpark Ria Formosa Vlak bij de luchthaven van Faro ligt het natuurpark Parque Natural da Ria Formosa, ook wel bekend als een van de zeven natuurwonderen van Portugal. Het bestaat uit een wirwar van eilandjes en schiereilanden met witte stranden, riviertjes en zandbanken. Dit natuurgebied langs de kust van de Algarve is zestig kilometer lang en biedt een thuis aan onder andere ijsvogels en flamingo's. Fietsen, wandelen en kajakken zijn populaire activiteiten, maar het allerbeste verken je dit gebied per boot. Wie weet spot je dolfijnen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Informatiecentrum Ambiental de Marim

Een praktisch startpunt van je bezoek aan Natuurpark Ria Formosa is het informatiecentrum aan de rand van de plaats Olhão. In het informatiecentrum kun je informatie inwinnen over de beste fiets- en wandelroutes. Ook krijg je er goede tips voor de beste plaatsen om dieren te spotten. Vanuit het informatiecentrum worden ook bootexcursies georganiseerd met de oude vissersboten die vroeger gebruikt werden om tonijn mee te vissen. De eilanden en schiereilanden zijn voorzien van de mooiste strandjes en baaitjes, waar je vaak de enige bezoeker bent.

Olhao, informatiecentrum Natuurpark Ria Formosa

Cacela Velha

Cacela Velha is een typisch Portugees plaatsje met witte bebouwing. Het fort (fortaleza) van Cacela Velha is een belangrijk onderdeel van het erfgoed. Naast de burcht staat een kleine kerk vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de omgeving en de natuur, die doet denken aan ons Waddengebied. Bezoek het tijdens de zonsondergang, dan neemt de lucht de meest bijzondere kleuren aan.

Bezienswaardigheid Cacela Velha natuurpark Ria Farmosa, Portugal

Dieren

Ria Formosa is een belangrijke tussenstop van trekvogels die van en naar Noord-Europa vliegen in de lente en herfst. Er zijn ook een aantal vogelsoorten die hier permanent wonen. De purperkoet is hiervan de meest zeldzame. Hij vormt het symbool van het park. Je kunt in het park zelf vogels spotten, maar er worden ook speciale tours georganiseerd. De economie van het gebied draait van oudsher voor een deel op de viskwekerij en de export van schaaldieren. Je zult de dieren dan ook op veel menukaarten in de omgeving tegenkomen. Ook schildpadden, flamingo's en zeepaardjes en dolfijnen behoren tot de inwoners van Ria Formosa. Wanneer de temperaturen in het voorjaar stijgen, trekken dolfijnen richting het gebied. Het meest aaibare dier dat je tegen kunt komen, is de Portugese waterhond. Met zijn lange krullende vacht hielp dit hondenras de vissers door vastzittende vis uit de netten te halen.

Flamingos in natuurpark Ria Farmosa, Portugal

Wandelen en fietsen

Je kunt Ria Formosa goed te voet of op de fiets verkennen. Vanuit het informatiecentrum starten er verschillende fiets- en wandelroutes door het park. Daarnaast kun je ook deelnemen aan verschillende georganiseerde wandelingen en fietstours waarbij je samen met een gids het park ontdekt.

Bezienswaardigheden en activiteiten natuurpark Ria Farmosa, Portugal
Ballon!