Sagres, Algarve

Sagres Sagres is een vissersdorpje en surfwalhalla in een. Het ligt aan de rotsachtige kust van de westelijke Algarve, een gebied vol hoge kliffen en idyllische strandjes. Omdat het massatoerisme dit Portugese plaatsje nog niet heeft ontdekt, voelt het heel authentiek. De golven zijn geliefd bij zowel beginnende als ervaren surfers. In Sagres proef je het originele Portugal, met vis die dezelfde ochtend is gevangen en lokale specialiteiten als mosselen (‘percebes’), die zo van de rotsen zijn geplukt. Ook aan natuurschoon is er geen gebrek, met de kliffen van Kaap Sao Vicente en natuurpark Costa Vicentina binnen handbereik.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kaap Sao Vicente

Op een paar kilometer van Sagres ligt geografische bezienswaardigheid, Kaap Sao Vicente. Dit is het meest zuidwestelijke puntje van het vasteland van Europa. Vroeger, nog voor het tijdperk van de ontdekkingsreizigers, geloofde men dat de aarde hier ophield. Er staat hier een opvallende rode vuurtoren en uiteraard heb je een oneindig uitzicht vanaf de hoge kliffen. Het is de plek om mooie wandelingen te maken. Neem een vest of een jasje mee, want zelfs in de zomer kan het hier flink waaien.

Kaap Sao Vicente, Sagres

Vissershaven

De haven van Sagres is nog altijd erg authentiek. Zodra de vissers hier met hun verse vangst aan land komen, wordt deze direct aan de locals verkocht. Vervolgens kun je zien hoe de vissers in de weer zijn met het klaarmaken van hun boten en netten voor de volgende ronde. Nadat je hier een kijkje hebt genomen, smaakt de verse vis die je in de restaurantjes in Sagres kunt bestellen extra lekker. Een lokale specialiteit is ‘percebes’, oftewel eendenmosselen. Deze worden rechtstreeks van de rotsen geplukt.

De vissershaven, Sagres

Dolfijnen spotten

De wateren rondom Sagres staan bekend om de aanwezigheid van dolfijnen. Vanuit Sagres kun je met een gids een boottocht maken, waarbij je op zoek gaat naar deze bijzondere dieren. Naast dolfijnen is het mogelijk dat je tijdens deze tour dwergvinvissen, hamerhaaien en soms zelfs orka's tegen komt. Ook heb je vanuit de boot een prachtig uitzicht op de kust met de vele rotsen en grotten van de Algarve.

Dolfijnen spotten, Sagres

Natuurpark Costa Vicentina

Dit is het grootste beschermde kustgebied van Portugal. Het natuurgebied strekt zich uit tussen de plaatsjes Odeceixe in het noorden en Burgau in het zuiden, deze laatste ligt vlakbij Sagres. In dit natuurpark volgen het ene na het andere strandje elkaar op. Ze zijn over het algemeen rustig en zonder voorzieningen, maar vooral heel mooi om te zien. Hier kun je eindeloos wandelen in een prachtig stukje Portugese natuur.

Natuurpark Costa Vicentina, Sagres

Surfen

Sagres staat bekend als een walhalla voor surfers. Er zijn diverse stranden waar zowel beginners als gevorderde surfers een golf kunnen pakken. Het plaatsje heeft diverse surfwinkels die materiaal verhuren en lessen aanbieden. Voor wie wil surfen zijn de stranden van Mareta, Tonel en Martinhal aanraders. Het strand van Tonel staat bekend om de hoge golven; bij Mareta en Martinhal zijn de golven doorgaans wat kleiner.

Surfen, Sagres

Stranden

Natuur- en zonliefhebbers vinden in de omgeving van Sagres diverse mooie stranden. Het bekendste strand bij Sagres is Praia da Mereta. Dit 600 meter lange strand ligt beschut, waardoor je hier weinig last hebt van de wind. Vlak bij de haven van Sagres ligt het strandje Praia da Baleeira. Wie hoge golven wil zien, gaat naar de stranden van Mareta, Tonel of Martinhal. Dit laatste strand is ook een aanrader als je zin hebt in een wandeling, want het is prima te voet bereikbaar vanuit het centrum van Sagres.

Stranden, Sagres

Fort van Hendrik de Zeevaarder

Een bijzondere bezienswaardigheid van Sagres is het fort van Hendrik de Zeevaarder (‘Fortaleza’ in het Portugees). Dit fort stamt uit de zestiende eeuw en speelde een belangrijke rol in de ontdekkingstochten van de Portugese zeevaarders. Hendrik de Zeevaarder startte hier namelijk zijn zeevaartschool, waar hij nieuwe technieken ontwikkelde die bijdroegen aan de scheepvaart. Bekijk het kleine kerkje en het grote stenen windkompas met een doorsnede van maar liefst 43 meter. Het uitzicht vanaf de muren van het fort is fenomenaal. Er loopt een wandelpad van het fort naar de kliffen van 50 meter hoog. Op de rotsachtige grond groeien bijzondere planten en in de lente staan veel wilde bloemen in bloei.

Fort van Hendrik de Zeevaarder, Sagres
Ballon!