Silves, Algarve

Silves Een authentieke parel aan de Algarve, dat is Silves. Het historische centrum van deze oudste stad aan de Algarve, mag je niet overslaan. De smalle, steile straatjes en gezellige sfeer nodigen je uit. Het absolute hoogtepunt is het oude Moorse kasteel: Castello dos Mouros. Liefhebbers van een actieve vakantie kunnen de benen strekken langs de oude handelsrivier Rio Arade of in het natuurgebied Serra de Monchique, dat op steenworp afstand ligt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Castelo dos Mouros

Wanneer je in Silves aankomt, trekt het oude Moorse fort direct je aandacht. Het rode, stenen fort ligt heel strategisch bovenop de heuvel. Voor de muren van het kasteel houdt het standbeeld van Dom Sancho I de wacht. Deze ridder veroverde het kasteel van de Moren. Je kunt de muren van de ruïne beklimmen, door de hoogte heb je uiteraard een schitterend uitzicht over de omgeving. Aan de binnenkant van het fort is weinig over gebleven. Tussen de overblijfselen is daarom een mooie tuin aangelegd met rozen, palmbomen en fruitbomen. In het voorjaar nestelen er ooievaars op en rond de kasteelmuren.

Kasteel Mouros, Silves

Historisch Centrum

Rondom het fort kronkelen de steile straatjes van het oude centrum. Witgepleisterde huizen, oude muren, statige herenhuizen en kleurrijke woningen wisselen elkaar af in de binnenstad. De gezellige pleinen en vaak authentieke restaurants maken het stadje een ontspannende vakantiebestemming. Dwaal door het oude centrum en je zult een aantal bezienswaardigheden tegenkomen. Allereerst de vrij sobere kathedraal (Sé de Silves) met gotische en barokke elementen en verder het stadhuis met daarvoor op het plein de oude schandpaal Pelourinho de Silves. In het centrum wordt elk jaar in augustus het middeleeuwse feest Feira Medieval gehouden.

Historische centrum, Silves

Archeologisch Museum

Ben je bij het kasteel geweest, bezoek dan ook het archeologisch museum dat in Silves zelf zit (je kunt hiervoor een combinatieticket kopen). Silves is de oudste stad aan de Algarve. Het heeft een rijke geschiedenis van prehistorie, Romeinse tijd, de islamitische periode tot aan nu. Tijdens opgravingen zijn er dan ook veel bijzondere vondsten gedaan welke in het museum zijn tentoongesteld. Het pand waar het museum gehuisvest is, heeft een bijzondere oude waterput waar je helemaal omheen kunt lopen.

Archeologisch museum, Silves

Rio Arade

De Rio Arade stroomt door Silves, helemaal tot aan de badplaats Portimão. Waar de rivier in vroeger tijden vooral goed was voor de handel, is het tegenwoordig een fijne plek om langs te wandelen. Wandel over de oevers, zo ver als je wilt. De Ponte Velha do Arade, ook wel Ponte Romana genoemd, en de oude windmolen zijn leuke wandeldoelen. Je kunt je wandeling natuurlijk nog veel verder uitbreiden. Langs het water leven flamingo's in het wild dus wie weet spot je er eentje. Het is ook leuk om de prachtige omgeving vanaf het water te bezichtigen. Met een boottocht volg je de oude handelsroute naar Portimão, je vaart dan heen en terug.

Rivier Arade, Silves

Quinta do Frances wijngaard

Portugal produceert goede wijnen en een bezoekje aan een lokale wijngaard maakt je vakantie extra bijzonder. Vlak bij Silves ligt Quinta do Frances, een wijngaard waar je de wijnen niet alleen kunt kopen. Je kunt hier het hele proces van wijn maken bekijken, de wijnkelder bezoeken en de natuurlijk verschillende wijnen proeven. De tours worden in het Engels gegeven, je rondleiding duurt ongeveer een half uur en daarna krijg je drie wijnen om te proeven, eventueel zelfs met wat plaatselijke specialiteiten zoals kazen en ham erbij.

Wijngaard, Silves

Kurkwinkeltjes

Rond Silves groeien veel kurkeiken en de kurkindustrie heeft hier ook al eeuwen voet aan de grond. Hoewel de kurkfabriek en het museum tegenwoordig gesloten zijn, worden er in het stadje nog allerlei kurkproducten verkocht, zoals tassen, riemen, portemonnees, sieraden en zelfs schoenen.

Kurkeiken, Silves

Omgeving

Serra de Monchique

Dit is een prachtig natuurgebied, vernoemd naar het bergstadje Monchique. Het is een wandelparadijs bij uitstek en de uitgezette routes wachten op je om bewandeld te worden. De paden lopen door heuvelachtig gebied en je komt door (kurk)bossen en langs uitgestrekte bloeiende velden. Het stadje Monchique is een goed startpunt voor je ontdekkingstocht. Les je dorst bij de oude bronnen Caldas de Monchique. In dit dorpje ligt, voor de liefhebber, ook een compleet wellnessresort. Een van de cafés en wijnbars is een goede stop tijdens je wandeling.

Serra de Monchique

Stranden

Silves mag dan in het achterland van de Algarve liggen, de stranden kun je in zo'n vijftien á twintig minuten rijden bereiken. Bij Portimão ligt het populaire en drukbezochte strand Praia da Rocha en bij Armaçao de Pera ligt een langgerekt zandstrand. Bij Praia Grande de Pera en Praia dos Salgados vind je een mooie combinatie van natuur en het strand. Net achter het strand ligt hier namelijk het vogelparadijs: de lagune van Salgados.

Praia da Rocha
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!