Natuurpark Serras de Aire e Candeeiros, Portugal

Natuurpark Serras de Aire e Candeeiros Het beschermde natuurgebied Serras de Aire e Candeeiros is ongerept en het is de diversiteit van de natuur die dit park zo bijzonder maakt. Van kalksteengrotten tot olijfboomgaarden en van watervallen tot chouços (stenen muurtjes) die je in het park tegenkomt. Het heuvelachtige landschap van dit natuurpark is een paradijs voor wandelliefhebbers. Bezoek de grot Mira d’Aire, een van de ruim 1500 grotten in het park. Ze zijn niet allemaal te bezoeken, maar deze is zeer de moeite waard.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mira d’Aire grot

Het wordt wel eens één van de zeven natuurlijke wonderen van Portugal genoemd en is dan ook zeker een bezoek waard. Je kunt een gedeelte van de grot bezoeken, hiervoor daal je 638 treden naar beneden af. Eenmaal beneden sta je in een wereld van stalactieten en stalagmieten. De route neemt je mee langs ondergrondse meertjes en watervallen. Onder leiding van een gids bezoek je de diverse zalen en galerijen in de grot. Wees gerust: je hoeft de trappen niet weer op naar boven, hiervoor is er een lift.

Mira de Aire grot, Natuurpark Serras de Aire e Candeeiros

Waterbron Olhos d'Água

In het zuidoosten van het park stroomt de belangrijkste waterbron van Portugal: Olhos d'Água. Door het Alviela-aquaduct is het sinds 1880 ook de waterbron van Lissabon. Je kunt een mooie wandeling maken rondom dit helderblauwe water. Het wordt omgeven door de ruige natuur met grote rotspartijen. De bewegwijzerde wandelroute is ongeveer twee kilometer lang. Dit is ook de plek waar het informatiecentrum over het natuurpark staat, twee vliegen in een klap.

Waterbron Olhos de Água, Natuurpark Serras de Aire e Candeeiros

Wandelen

Of je houdt van kortere wandelingen of dat je graag lange afstanden loopt, het is allemaal mogelijk in natuurpark Serras de Aire e Candeeiros. Er zijn zestien verschillende wandelpaden, die door een groot gedeelte van het park heen lopen. Wandel langs de vele kalksteengrotten en bezoek er een paar. Geniet van de diversiteit in de natuur. Je vindt meer dan zeshonderd verschillende planten in dit park. Opvallend zijn de vele chouços, typische stenen muurtjes, die je door het park heen ziet. Deze werden vroeger gebruikt om grond te verdelen en vee te verzamelen.

Wandelen, Natuurpark Serras de Aire e Candeeiros

Dinovoetsporen Vale de Meios

Op deze plek, midden in het park, zijn de zeldzame voetsporen van dinosaurussen gevonden. Het is een beetje een verlaten plek en je moet even zoeken voordat je het hebt gevonden. Zodra je de pootafdrukken eenmaal ziet is het wel bijzonder. In totaal zijn er zo'n 20 afdrukken ontdekt bij een voormalige steengroeve, waarvan de grootste zo'n 95 centimeter lang en 60 centimeter breed zijn.

Dinosaurus vindplaats Vale de Meios, Natuurpark Serras de Aire e Candeeiros

Fórnea

Deze plek is een bijzonder geologisch fenomeen, omdat het lijkt op een natuurlijk amfitheater. Deze is miljoenen jaren geleden, door erosie, ontstaan. Je kunt met de auto naar deze Fórnea rijden. Als je bij het dorpje Alcaria begint met wandelen, is het ook maar zo'n twee kilometer lopen.

Fórnea, Natuurpark Serras de Aire e Candeeiros

Kasteel van Porto de Mós

De eerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques (ook wel Alfons I genoemd), heeft vanaf de vijftiende eeuw in dit kasteel gewoond. Hij heeft het op de Moren veroverd. Na zijn dood begon het kasteel te vervallen en pas honderden jaren later is het gerestaureerd. Je kunt het kasteel bezoeken. Duik in de geschiedenis van het koninklijk huis en bezoek de verschillende de kamers van het kasteel.

Kasteel van Porto de Mós, Natuurpark Serras de Aire e Candeeiros

Zoutpannen

In het zuiden van het natuurpark, vlakbij het plaatsje Rio Maior, maakt de natuur plaats voor witte zoutpannen. Niet iets dat je direct verwacht op een plek zo’n dertig kilometer van zee. Er wordt hier sinds 1979 jaarlijks zo ongeveer 2000 ton zeezout geproduceerd. Deze ondergrondse zoutlaag is al miljoenen jaren geleden ontstaan. Bekijk het proces van winning en kijk rond bij de zoutmijn. Hier staan allerlei houten huisjes, die vroeger als opslag gebruikt werden. Nu zijn de meeste van deze huisjes omgebouwd tot sfeervolle restaurants en cafés. Je kunt hier ook zeezout en diverse regionale producten kopen.

Zoutpannen, Natuurpark Serras de Aire e Candeeiros
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!