Óbidos, Leiria

Óbidos Alsof je in een openluchtmuseum terecht komt, dat gevoel krijg je in Óbidos. Dit middeleeuwse vestingstadje ligt bovenop een heuvel en is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Portugal. Wandel door de smalle oude straatjes en bekijk de traditionele witte huizen met gele en blauwe randen. Andere met bloemen versierde woningen met rode daken en charmante pleintjes maken het beeld compleet. Beklim de stadsmuur en voel je als een koning in het Castelo de Óbidos. Proef als afsluiter de beroemde Portugese kersenlikeur Ginja, dat vooral in Óbidos wordt gedronken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stadsmuur

Bijzonder is dat het plaatsje Óbidos, net als in de middeleeuwen, nog helemaal ommuurd is. Beklim dit bouwwerk en je kunt dan een mooie wandeling van ongeveer anderhalve kilometer maken over de muren van Óbidos. Sommige stukken van de muur zijn wat lastiger begaanbaar, maar het uitzicht over het plaatsje en de omgeving is spectaculair. Het startpunt is achter de toegangspoort van Óbidos, Porta da Vila. Aan de binnenkant van deze poort zie je typisch Portugese schilderijen.

Stadsmuur, Óbidos

Castelo de Óbidos

Het middeleeuwse kasteel van Óbidos staat ook binnen de stadsmuren en kun je eigenlijk niet missen wanneer je door het oude centrum loopt. Er werd jaren over de bouw gedaan, in de zestige Tegenwoordig is het een prachtig hotel. Wil je het heel graag van binnen zien, dan moet je hier een nachtje slapen of . Dit is uiteraard geen straf, want het is een bijzondere overnachtingsplaats.

Kasteel van Óbidos, Óbidos

Santa-Mariakerk

De bekendste kerk van dit dorp is de Mariakerk, die midden in het centrum staat. Koning Afonso V trouwde hier in 1444. Neem vooral ook even binnen een kijkje en bewonder de prachtige typisch Portugese schilderingen die door de hele kerk te zien zijn. Op het pleintje voor de kerk staat een fontein met een granieten pelourinho, dit was vroeger de schandpaal.

Sint Maria kerk, Óbidos

Likeur Ginjinha

Naast de historie staat Óbidos ook bekend om haar lekkere likeur. De Ginjinha, ook wel Ginja genoemd, is een echt Portugees likeurtje en wordt voornamelijk gedronken in Óbidos, Lissabon en de Algarve. In de regio rond Óbidos worden in het voorjaar de ginja's geoogst. Dit is een kleine kers waar de likeur dan weer van wordt gemaakt. Als je het echt op de traditionele manier wil drinken dan drink je het uit een klein eetbaar bekertje van chocolade.

Likeur Ginjinha, Óbidos

Omgeving

Peniche

Op ongeveer een half uurtje rijden van Óbidos kun je het echte surfplaatsje Peniche bezoeken. Vroeger was dit een vissersdorp, maar nu wemelt het hier van de surfers. Jaarlijks worden hier de wereldkampioenschappen surfen gehouden. Relax op het strand en kijk je ogen uit naar de surfers die voorbij razen. Vanuit de haven is het ook mogelijk om op excursie te gaan naar de Ilha das Berlengas, een eilandengroepje voor de kust. Dit zijn een aantal onbewoonde eilandjes, waar je heerlijk kunt wandelen.

Peniche, Óbidos
Ballon!